Ondrej Lingr: het laatste puzzelstukje van Feyenoord-middenveld?

Foto: Ondrej Lingr: het laatste puzzelstukje van Feyenoord-middenveld?

Feyenoord heeft met Ondrej Lingr op het oog weer een nummer tien gehaald. Zo is de positie van de vertrokken Sebastian Szymanski gevuld met deze 24-jarige Tsjech, Calvin Stengs en misschien Quinten Timber. Maar wie en wat is de van Slavia Praag overgenomen Lingr? Een diepe blik op de speler die het (aanvallende) middenveld van Feyenoord vooruit moet stuwen.

Profiel: Ondrej Lingr, de Tsjech die grote schoenen gaat vervullen bij Feyenoord

30 september 2021. Feyenoord ontvangt Slavia Praag in de eerste Europese thuiswedstrijd van het seizoen. Een groot spandoek ontvouwt zich op de tribunes van De Kuip: Did you miss us. Feyenoord is weer terug in Europa en de Rotterdamse supporters willen dat laten weten ook. De sfeer is top en hooggespannen. Bij de bezoekers zit ene Ondrej Lingr op de bank. Hij kijkt zijn ogen uit. “Ik hoorde voor de wedstrijd het nummer ‘Mijn Feyenoord’ en toen wist ik dat ik ooit voor deze club wilde spelen. Dat was een geweldig gevoel, maar dat gevoel verdween al snel tijdens de wedstrijd.”

Feyenoord laat onvergetelijke indruk achter op Lingr, Tsjech nog niet op Feyenoord

Feyenoord won met 2-1 en ook invaller Lingr kon het verschil niet maken. In de uitwedstrijd werd het 2-2 en stond de Tsjech wel in de basis. In een 4-2-3-1-opstelling stond hij als linkercontroleur geposteerd, de schakel tussen de verdediging en de aanval. De Rotterdammers én de Tsjechen worstelden zich door de razend spannende groep en troffen elkaar weer in de kwartfinales. In De Kuip kon Lingr weer met volle aandacht genieten van ‘Mijn Feyenoord’, want hij zat weer reserve. Een spectaculair duel eindigde in 3-3. In de return in Praag won Feyenoord plots met 3-1. Lingr moest weer buigen voor de Rotterdamse ploeg, deze keer aanvallend vanaf de rechterkant. Lingr kwam verder niet in de boekjes terecht met assists of goals tegen Feyenoord, maar werd wel genoteerd. In zijn eigen geheugen had hij ook een notitie aangemaakt: ‘Ik wil ooit bij Feyenoord voetballen.’ De ploeg van trainer Arne Slot haalde de finale, maar Lingr werd niet vergeten.

24 augustus 2023 was het dan zover. Feyenoord legde Lingr vast. De Tsjech, die inmiddels 6 wedstrijden voor het nationale team heeft gespeeld en weer is opgeroepen voor de aanstaande interlandperiode, wordt eerst nog gehuurd. De Rotterdammers hebben een verplichte aankoopoptie van 4 miljoen euro, zodat ze nog niet gelijk miljoenen hoeven af te tikken. De aanvallende middenvelder kan volgens Feyenoord ook nog spelen op meerdere posities in de voorste linies en is tweebenig. Hij neemt afscheid van Slavia na 138 wedstrijden, 40 doelpunten en 11 assists.

Lingr groeit snel op en debuteert tegen beste club van Tsjechië

Lingr, die in Rotterdam met nummer 32 gaat spelen, werd geboren op 7 oktober 1998 in het dorpje Havirov. Daar ging hij voetballen bij de plaatselijke amateurvereniging totdat hij zich in 2008 mocht melden bij de nabijgelegen profclub Karviná. Op 12 mei 2017 maakte hij zijn debuut in de hoofdmacht. Lingr maakte zoveel indruk in de jeugd dat hij op 18-jarige leeftijd al de kans kreeg bij Karviná dat in dat seizoen net voor het eerst op het allerhoogste Tsjechische niveau speelde. Lingr debuteerde ook nog tegen de beste Tsjechische club, Sparta Praag. Dat seizoen werd Karviná tiende, de nog altijd hoogste eindrangschikking van de Tsjechische club. Ruim drie jaar later verkaste Lingr naar de grote rivaal van de club waartegen hij debuteerde: Slavia Praag. De tweede club van Tsjechië en Praag betaalde een half miljoen voor de man die inmiddels alle Tsjechische jeugdelftallen had doorlopen. Vorig jaar maakte hij ook zijn debuut in het Tsjechische A-elftal.

Lingr lijkt als aanvallende verdediger op Szymanski

Niet meer dan logisch dat Tsjechië, Slavia Praag en Feyenoord iets in Lingr zien. De goedlachse Tsjech heeft iets speciaals. Als je naar beelden kijkt van hem, zie je dat hij lichtvoetig is en overkomt alsof hij tweebenig is. Als je iets beter kijkt zie je dat hij duidelijk een dominant rechterbeen heeft. Lingr heeft lichte voeten, dartelt snel van links naar rechts, heeft oog voor steekballetjes en kan lange ballen panklaar voor de medespeler neerleggen. Hij doet dat laatste alleen niet zo heel veel en staat niet bekend om zijn creatieve uitspattingen. De Tsjech focust zich op andere dingen. Hij heeft flinke longen, is onverschrokken en doet daarom ook graag zijn verdedigende werk. Niet alleen verdedigend verdedigen, maar ook aanvallend verdedigen. Het gelijke druk zetten, zoals de speler die Lingr zou moeten opvolgen: Sebastian Szymanski.

Ondrej Lingr (links) met die andere recente aankoop van Feyenoord, Luka Ivanusec.

Op zoek naar de connecties in het Feyenoord-elftal

Want daar zocht Slot nog naar: een speler die past in zijn hoge pressie-voetbal. Met Stengs en Timber had Feyenoord nog niet iemand die à la Szymanski wist hoe hij druk moest zetten en daardoor al snel ballen veroverde. De Pool had ook een connectie met spits Santiago Giménez. Die connectie zag je even tussen Timber en de Mexicaan in de wedstrijd tegen Almere City (6-1) en zou dus de geboorte kunnen zijn van een ‘koppeltje’, waar Slot zo graag over spreekt. Toch weet je, als je het profiel van Lingr bekijkt, dat ook hij een goed koppel met Giménez zou kunnen vormen. Ook zou Lingr als nummer 8 kunnen spelen. De positie naast Mats Wieffer, die vorig seizoen zo uitstekend werd ingevuld door Orkun Kökcü. Slot heeft dus weer een optie erbij om te schuiven op het middenveld en te zoeken naar de ‘koppeltjes’ totdat de Feyenoord-puzzel in elkaar valt.

Lingr weet het strafschopgebied en net (vaak) te vinden

Tot slot hebben we het nog niet over de statistiek gehad, waarin hij het meest opvalt. Feyenoord en Dennis te Kloese en Slot in het bijzonder houden van statistieken, dus deze zullen ze ook vast goed hebben genoteerd. Het rendement van Lingr is heel hoog. Zo scoorde hij in het seizoen dat hij vier keer Feyenoord trof liefst 13 keer in 26 Tsjechische competitiewedstrijden. Hij speelde niet eens alles vanaf de start en omgerekend qua minuten was hij de meest scorende speler van de Fortuna Liga. Dat is knap als speler die vooral op het middenveld acteert. Zijn aansluiting naar de zestien van de tegenstander toe is dan ook uitstekend. Door zijn snelheid is hij altijd op het juiste moment in het strafschopgebied te vinden. Dat levert hem niet alleen veel doelpunten en assists op (16 en 8 vorig seizoen in 42 wedstrijden), maar ook zeer goede aanvallende statistieken. Een echte strafschopgebiedspeler, die de zestien penetreert, zoals ze dat zo mooi zeggen. Vorig seizoen kwam hij tot 5,5 balaanrakingen in de vijandelijke zestienmeter. Ter vergelijking: de vorige nummers tien van Feyenoord, Szymanski en Til, kwamen respectievelijk tot 3,3 en 4,3. Als Lingr nog wat nauwkeuriger wordt, heeft Feyenoord doelpunten en assists binnengehaald.

Is Lingr het ontbrekende puzzelstukje?

Slot zal dus blij zijn dat hij met Lingr weer een speler erbij heeft die vanuit het middenveld voor doelpunten kan zorgen. Hij hoopte met Stengs ook een dergelijke speler te hebben, maar die heeft nog tijd nodig en lijkt nog niet de ideale plek bij Feyenoord gevonden te hebben. Met Stengs én Lingr heeft Te Kloese in ieder geval op papier het Szymanski-gat opgevangen. Alleen ligt er nog steeds het Kökcü-gat. De belangrijkste speler van het succesjaar kan niet één-op-één vervangen worden. Maar proberen kan geen kwaad. Voor zijn positie is er eigenlijk niet eentje. Ramiz Zerrouki en Mats Wieffer zijn meer concurrenten voor de controlerende positie dan aanvullende spelers. Er zijn alleen maar spelers die de Kökcü-positie een beetje aan zouden kunnen. Stengs, Timber, Thomas van den Belt, Gjivai Zechiël, Antoni Milambo, ze kunnen allemaal een beetje uit de voeten op die voor Slot zo belangrijke plaats. Kan Lingr dat beter of moet Slot hem vooral in zijn kracht gebruiken? Is Lingr dat laatste puzzelstukje, of moet er toch nog een puzzelstukje gaan vallen of komen?

Is Feyenoord met Lingr klaar met het middenveld?

  • Ja, de puzzelstukjes gaan in elkaar vallen
  • Nee, Feyenoord moet nog een Kokcü-opvolger binnenhalen
210+ Votes

‘Slot zet dure Feyenoorders op de bank’

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie