‘Nooit vertoonde afgang Ajax, het lachertje van Europa’

Foto: ‘Nooit vertoonde afgang Ajax, het lachertje van Europa’

De kranten laten vandaag geen spaan heel van Ajax, dat alle kanten op werd gespeeld door SSC Napoli in de eigen JC Arena. Willem Vissers spreekt in De Volkskrant bijvoorbeeld van een ‘nooit eerder vertoonde afgang’.

“Napoli speelde het voetbal waarvan ze dromen bij Ajax. Na een schitterende demonstratie van modern spel vol lef en beweging bleven zielige hoopjes mens over van de Ajacieden. De crisis giert door de Arena, na de vierde wedstrijd op rij zonder zege. Nog geen grote wedstrijd is gewonnen dit seizoen. Iedere speler van Napoli was beter dan welke Ajacied ook, van wie Kenneth Taylor het tempo het langst volhield. Een helft ongeveer. Het geroezemoes op de tribunes sprak boekdelen: ongeloof over wat Ajax was overkomen.”

Vissers zag meerdere Ajacieden door de ondergrens zakken. “Uitgerekend Blind en Tadic, die daarbij rood kreeg, oogden als oude mannen die het moderne voetbal aan zich voorbij zagen flitsen, zoals de stoomtrein die even op het rangeerterrein dient te wachten om de snelheidstrein voorbij te laten stuiven. Maar ook de veelgeprezen Jurriën Timber faalde, en Steven Berghuis, en Calvin Bassey, en een stel anderen. Overhoop gevoetbald. Zelfs doelman Remko Pasveer raakte met zijn pogingen tot zorgvuldige opbouw verstrikt in het netwerk dat Napoli voor zijn neus spande.”

Fluitconcerten

John Graat stelt in dagblad Trouw dat Ajax ‘nooit eerder zó vernederd is’. “Ajax gaat prat op de cultuur dat verliezen nooit een optie is, maar het verloor drie van de laatste vier wedstrijden. Napoli was scherper in de duels, combineerde beter en was levensgevaarlijk. Na het laatste fluitsignaal begonnen de spelers van Ajax met gebogen hoofd nog wel aan een rondje om het publiek te bedanken. In de grotendeels al verlaten Arena kregen ze het laatste fluitconcert van een van de meest dramatische avonden in de clubgeschiedenis over zich heen.”

‘Lachertje van Europa’

En Mike Verweij noemt de Amsterdammers in De Telegraaf ‘het lachertje van Europa’. “Het flitsende spel van Napoli in Amsterdam had Maradona zeker kunnen bekoren, terwijl Johan Cruijff zich ongetwijfeld mateloos zou hebben gestoord aan het optreden van Ajax, dat het lachertje van Europa was. In plaats van dat de openingstreffer Ajax vertrouwen gaf, zakte het spelpeil naar een Ajax-onwaardig niveau. Het armetierige spel biedt geen enkel aanknopingspunt naar betere tijden. De pijlen van de fans richtten zich logischerwijs op Schreuder als hoofdverantwoordelijke.”

Europa League

Tot slot voorspelt Ajax-watcher Johan Inan in het Algemeen Dagblad Europa League-voetbal na het WK. “De dynamiek waarmee Ajax de voorbije seizoenen door de koningsklasse en Eredivisie raasde, was tegen Liverpool, AZ en Go Ahead amper te bespeuren. De ambitieuze club stevent af op Europa League-voetbal en dan is de drukke maand pas net begonnen. Met nieuw averij werd rekening gehouden, maar dat Ajax zo hard door de ondergrens zou donderen en tegen de grootste afstraffing van het decennium aanliep, had waarschijnlijk ook weer niemand voorzien.”

TIP: Eindigt Volendam tegen Ajax in 0-3? Pak 9x je inzet bij Unibet!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door AFC AJAX MEDIUM (@ajaxmedium)

Hoeveelste gaat Ajax worden in de poule?

  • Eerste
  • Tweede
  • Derde
  • Vierde
109+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:49
0+
Mossou wijst aan waarom Ajax nu opeens wél draait
12:37
32+
‘Overmars was het eens dat Ajax onze jeugdopleiding stukmaakte’
12:16
9+
MVV wil sterke huurlingen Steuckers en Van Helden langer in Maastricht houden
12:03
128+
‘Vitesse heeft nog twintig dagen om ramp af te wenden’
11:45
58+
Feyenoord-uitblinker ziet verbeterpunten: “Aan beide kanten werk aan de winkel”
11:30
166+
Unnerstall spreekt zich uit over ‘Twente-vertrek’
11:14
134+
‘PSG moet streep zetten door contractverlenging Messi’
10:53
162+
De Boer stipt ‘Messi-rol’ aan bij Ajax en deelt sneer uit aan Schreuder
10:35
329+
Vermoedelijke opstelling Ajax tegen FC Twente: ‘Twijfels over invulling middenveld’
10:13
105+
‘Ajax mag dennenappel niet als troostprijs beschouwen’
09:50
245+
Ajax heeft potentieel ‘koningskoppel’: “Kan iets moois bloeien”
09:32
87+
Weghorst gekraakt na ‘totaal ineffectief’ optreden
09:16
511+
‘Leeds United wil Arne Slot losweken bij Feyenoord’
08:59
1073+
‘Feyenoord opnieuw gematst door arbitrage’
08:42
115+
NEC-uitblinker baalt van uitschakeling: ‘Lastig als De Kuip erachter gaat staan’
08:25
124+
‘Branthwaite overweegt PSV-toekomst’
07:56
247+
Slot baalt van ticketverkoop Feyenoord: ‘Had me er graag mee bemoeid’
07:43
169+
Slot voorzag doemscenario Feyenoord: ‘Dat heb ik stiekem wel even gedacht’
07:20
256+
Feyenoord breekt ‘bizar’ record: ‘Staan we bekend om’
23:48
0+
Feyenoord verslaat NEC na penalty’s tijdens knotsgek bekerduel
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie