Makkelie legt uit waarom hij Hartman niet wegstuurde

Foto: Makkelie legt uit waarom hij Hartman niet wegstuurde

Danny Makkelie heeft geen spijt van zijn beslissing om Quilindschy Hartman een tweede gele kaart te onthouden. Volgens de scheidsrechter was de overtreding van de Feyenoord-verdediger te licht.

Scheidsrechter toch voor de camera

Sinds kort verschijnen scheidsrechters minder vaak voor de camera, maar Makkelie maakte na Ajax – Feyenoord (2-3) een uitzondering. Bij ESPN verklaarde hij: “We hebben een nieuw beleid bij de KNVB, dat we als scheidsrechters in principe niet voor de camera komen, tenzij het om uitleg gaat over een spelregel. Ik denk dat het goed is dat ik die spelregel nog een keer uitleg.”

De sportzender wilde weten waarom Hartman mocht blijven staan na een overtreding op Mohammed Kudus. Ajax schreeuwde om een tweede gele kaart, maar stelt Makkelie: “In zo’n geval moet de scheidsrechter beoordelen of er sprake is van een onbesuisde overtreding of een onvoorzichtige overtreding. Bij onbesuisd is er sprake van snelheid en van kracht. Hier steekt de Feyenoord-speler alleen zijn been uit. Dat is een onvoorzichtige overtreding.”

Wanneer dan wel?

Makkelie vervolgt: “Waarom zou het dan wél geel kunnen zijn? Als hij met die overtreding een veelbelovende aanval eruit haalt. Maar in dit geval was het op eigen speelhelft van Ajax, aan de zijlijn, ver van de goal en er zijn nog verdedigers van Feyenoord op hun eigen helft. Dit is voor mij geen gele kaart. En niet alleen voor mij, maar voor al mijn collega’s. Ik ben ook een internationale scheidsrechter en ook dáár geef ik zo’n gele kaart niet. Dus ook vandaag niet.”

Makkelie staat dus volledig achter diens oordeel op het veld. “Absoluut. Als ik de wedstrijd opnieuw zou doen, zou ik hem weer niet geven. Mensen zeggen dan: dit is een tweede gele kaart. Maar ik zou er ook geen eerste gele kaart voor geven.”

Manchester City
Bayern Munich
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 24 maart 2023 11:49.

Eens met zijn oordeel?

  • Ja
  • Nee
475+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie