Koeman: ‘Oranje-systeem Van Gaal gaat op de schop’

Foto: Koeman: ‘Oranje-systeem Van Gaal gaat op de schop’

Ronald Koeman heeft op zijn eerste persconferentie als nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal bekend gemaakt dat hij niet verder gaat met het door Louis van Gaal geïntroduceerde 3-5-2-systeem. Koeman is van plan om terug te keren naar het systeem waar hij in zijn eerste termijn als bondscoach van Oranje ook succesvol mee is geweest.

Koeman speelde in zijn periode met een verkapte 4-3-3-systeem, wat een stuk dichtbij de Hollandsche School ligt dan het 3-5-2 of 5-3-2-systeem dat Van Gaal hanteerde. Hoewel Van Gaal wel de kwartfinale haalde met Oranje, was het voetbal van een lage amusementswaarde.

Koeman kiest systeem

De nieuwe bondscoach vertelde het WK op de voet gevolgd te hebben en was ook benieuwd hoe het systeem van Van Gaal uit zou pakken. “Ik heb met veel interesse gekeken en dan vooral voor het Nederlands elftal. Ik was ook benieuwd naar het systeem en hoe dat tot uiting zou komen. Daar had ik al een beeld van door de kwalificatiewedstrijden, met veel goede resultaten.”

Toch is Koeman van plan om weer terug te grijpen naar een voor hem bekend systeem bij Oranje. “‘In principe gaan we terug naar het systeem wat we eerder hebben gespeeld. Ik heb wel eens wat aan mijn systeem veranderd, maar in het basissysteem wil ik met vier verdedigers spelen.”

Erebaan

Daarnaast vertelde Koeman het een eer te vinden om weer terug te zijn bij het Nederlands elftal. “Deze baan zie ik als een erebaan. Ik ben dan ook superblij en trotst dat ik wederom deze kans krijg. Het voelt wel iets anders aan, omdat je weet nu wat de functie inhoudt. Dat is wel anders. Ik weet niet of het makkelijker is of moeilijker.”

Tevens gaf Koeman aan dat hij niet bang is geweest dat de KNVB niet weer zou aankloppen, nadat hij bekend maakte tussentijds naar FC Barcelona te vertrekken tijdens zijn eerste periode. “De manier waarop dat is gebeurd werd toegelaten door het contract. Dan kun je niet meer zeggen: daarom kunnen we hem niet meer vragen. Deze keer is het contract clausulevrij, er staat niets in.”

De Oude Meerdijk

Eredivisie

24 januari 2023

18:45

FC Emmen
PSV Eindhoven
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 24 januari 2023 18:43.

Is het verstandig dat Koeman terugkeert naar 4-3-3?

  • Ja, strak plan
  • Nee, systeem Van Gaal was beter
345+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie