Hoe een Ajax-goalgetter van zijn Maastrichtse barkruk viel

Foto: Hoe een Ajax-goalgetter van zijn Maastrichtse barkruk viel

Ken je Willy Brokamp nog? Domme vraag natuurlijk, zeker voor de wat oudere lezers. Een groot spits uit het verleden. Bij het Nederlands elftal en ook voor Ajax maakte hij menig doelpunt. Maar de aanvaller is vooral speler van de eeuw van MVV. Juist ja, die roemruchte club die op omkiepen staat door een dreigend faillissement. Op zwart zaad aan de Maas.

Opinie: Echte clubmensen in Maastricht en ook nog in Amsterdam moeten nu opstaan, zónder enig eigen belang

Een volkslied voor een voetbalwedstrijd. Bij Oranje gebeurt dat doorgaans natuurlijk altijd. In het Abe Lenstra Stadion ook, terwijl tijdens thuisduels van MVV in De Geusselt ook het lied van de stad Maastricht over het veld en de tribunes galmt. Een traditie die ik zonder meer toejuich. En die dus zeker ook moet blijven bestaan.

Bij een club waar topspits Dick Nanninga ooit zijn kunsten vertoonde, oud-bondscoach George Knobel in het verleden voor de groep stond als hoofdtrainer, net zoals illuster captain van het zeer succesvolle PSV-elftal dat de Europa Cup 1 won én voormalig Belgisch international Eric Gerets. Die er even tackelde en ronddraafde. Met het mes tussen de tanden, fanatiek als hij was.

Jarig MVV

Maastrichtse Voetbal Vereniging. MVV. Een club die werd opgericht in 1902 opgericht als Maastrichtse Football/Voetbal Club (MFC/MVC). Deze naam veranderde enkele malen, totdat de club in 1908 de naam MVV aannam. De 122e verjaardag werd deze week gevierd. Voor de allerlaatste keer?

Afgelopen week kwam namelijk naar buiten dat MVV in grote financiële problemen verkeert. Omdat een Amerikaanse investeerder is afgehaakt. Waardoor de Limburgers zelfs het huidige seizoen niet meer kunnen afmaken als er niet heel snel 2,5 ton op tafel komt. Willy Brokamp, inmiddels geen blonde lange manen meer maar zo kaal als een biljartbal, moet bijkans van zijn barkruk zijn afgedonderd.

Goalgetter in de hoofdsteden

In zijn eigen kroeg in het centrum van de stad der bourgeoisie. Want het huwelijk tussen MVV en Brokamp leidde tot 286 wedstrijden, waarin de aanvalsleider maar liefst 121 doelpunten maakte en ook nog 74 assists afleverde. Een behoorlijk goed moyenne voor de Limburger, die in dienst van Ajax in 65 duels ook nog ‘even’ 29 keer scoorde en 20 doeltreffende voorzetten fabriceerde.

Waarna hij razendsnel Amsterdam weer verruilde voor de Limburgse hoofdstad. Vliegensvlug terug naar zijn voetbalroots, daar waar hij groot en sterk was geworden. ‘De Witte’ heeft inmiddels de respectabele leeftijd van 78 jaar bereikt. Het kan bijna niet anders dat ook hij de laatste jaren met enige verbazing heeft gekeken naar de circusclub die zijn oude werkgever Ajax is geworden.

Grappen met Willy

Brokamp hield in zijn actieve tijd op het veld en in de kleedkamer van – het maken van – een grap en een grol. Kon hem dat verrotten. Maar óp het veld, dáár moest en zou gepresteerd worden. De goalgetter was begiftigd met een flinke portie talent. Wat zal hij de voorbije tijd gelachen hebben als hij naar het veelvuldige gepriegel van de Amsterdamse club zat te kijken.

Het woord is de voorbije maanden al vaker gevallen: het Ajax-DNA. Mensen die dat in zich hebben, moeten het weer veelvuldig voor het zeggen gaan krijgen in de Johan Cruijff ArenA. Mannen als Louis van Gaal, Danny Blind, John van ‘t Schip, Patrick Kluivert, Jari Litmanen en Richard Witschge. Mits ze het niet doen om zelf in de belangstelling te staan, ik moet heel stiekem aan Michael van Praag denken, moeten zij de gevallen topclub weer omhoog stuwen.

MVV-cracks

Ik kan zo nog wel wat meer namen bedenken. Misschien zou dit ook een idee zijn om de ultieme redding van die Limburgse Keuken Kampioen Divisieclub in nood te realiseren, door mensen met het MVV-DNA. Grote spelers uit het verleden als pakweg Reginald Thal, Jo Bonfrère, Erik Meijer, Roberto Lanckohr, Jean Maas, Jeffrey van As, Johan Dijkstra, Robbie Delahaije, Twan Scheepers, Hans Visser, Bert van Marwijk en… Willy Brokamp.

Of een succestrainer als Sef Vergoossen. Deze historische figuren moeten nu toch gezamenlijk kunnen opstaan om – naast de al opgestarte crowdfunding – iets voor de club te kunnen doen waar ze in en naast het veld zoveel mooie tijden hebben beleefd? Eventueel oud zeer uit vroegere tijd aan de kant schuiven. Wat geweest is, is geweest.

Geldschieters

Samen de boer op om bevriende geldschieters te mobiliseren de beurs te trekken. Mét beleid, dat wel. Zodat MVV – dat op de eredivisieranglijst aller tijden nog altijd de zestiende plek bezet – weer financieel helemaal boven Jan kan komen. Waardoor Brokamp in ieder geval de komende jaren weer rustig op zijn barkruk kan blijven zitten.

Omdat zijn oude Maastrichtse liefde kan blijven bestaan tot in de lengte der jaren. En het volkslied nog steeds in de eigen speelarena uit volle chauvinistische borsten klinkt. ‘De Witte’ zou er zomaar een extra glaasje op drinken, schat ik zo in. Al is het bij zijn voormalige club in Amsterdam bestuurlijk gezien nog steeds een bizar rommeltje door de schorsing van de pas aangestelde clubbaas Alex Kroes.

Doelpuntenmachine van Oranje

O ja, voor de jongere lezers nog even dit: Willy Brokamp speelde in totaal zes interlands voor Oranje. Waarin hij maar liefst zes keer scoorde. Dat jullie dus niet denken dat hij een of andere koekenbakker is geweest.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga. Hij is 24 jaar journalist. Tips? [email protected]

MVV en Ajax gedupeerd door falend bestuurlijk beleid?

  • Ja
  • Nee
209+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

00:07
27+
Wesley Sneijder boort Real Madrid dissonant de grond in
23:48
30+
Ipswich Town nog één punt verwijderd van directe promotie naar Premier League
23:14
22+
Bayern München en Real Madrid houden elkaar in evenwicht na spektakelstuk
22:48
110+
‘Van Persie verlaat Feyenoord zonder titel met Onder 18’
22:33
42+
Wederom racisme-rel in Spanje; Atlético sluit Zuidtribune
22:22
92+
Van de Ven eist megabedrag van FC Volendam
21:50
26+
Real Madrid-tovenaar zaait lof met dé actie van de eerste helft
21:37
296+
‘PSV-middenvelder blijft ondanks belangstelling in Eindhoven’
21:10
94+
UEFA komt met heerlijk nieuws voor EK-fans
20:54
74+
‘Feyenoord-hater Sarri kan zich opmaken voor nieuwe klus’
20:35
528+
‘Vitesse heeft geen bankrekening en accountant meer’
20:10
0+
Opstellingen: Bayern München en Real Madrid maken zich op voor eerste halve finale,
19:55
50+
‘Barcelona-aanwinst moet na halfjaar al verhuizen’
19:42
272+
Eventuele Lozano-vervanger getipt bij PSV: ‘Type Wayne Rooney’
19:18
191+
Vitesse-bom staat op barsten, dag des oordeels in zicht
18:50
91+
Bij Bayern-Real valt nog altijd de naam van Makaay: “Dat maakt het bijzonder”
18:30
447+
‘Nieuwe rol Kroes zorgt voor ‘ongewenste situatie’ bij Ajax’
18:10
282+
“Kans dat Slot hem meeneemt is meer dan vijftig procent”
18:00
106+
Ontknoping Vrouwen Eredivisie nadert; wie pakt de titel?
17:50
57+
Zoon van Peter Bosz vindt nieuwe job in Eredivisie
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie