GESCHIEDENIS VAN HET WK | Van Uruguay tot Qatar

Foto: GESCHIEDENIS VAN HET WK | Van Uruguay tot Qatar

De finale van het wereldkampioenschap voetbal 2022 in Qatar staat al weer bijna voor de deur, maar wat weet jij eigenlijk van de geschiedenis van het WK? Weet je bijvoorbeeld wanneer het eerste mondiale voetbaltoernooi gespeeld werd en hoe dat in zijn werk ging? In de video die je hieronder kunt bekijken spijkeren we je kennis over het wereldkampioenschap eens goed bij, zodat jij de show kunt stelen bij de volgende voetbalpubquiz!

Geschiedenis van het WK

Het huidige WK wordt natuurlijk gespeeld in Qatar, en voor het eerst in de winter en niet de zomer. Kijken we echter naar de eerste editie van het eindtoernooi, dan moeten we ons naar een ander continent begeven, en niet naar Europa! Het wereldkampioenschap van 1930 werd namelijk gespeeld in Uruguay, dat toentertijd nog niet met het vliegtuig bereikbaar was. Alle deelnemende landen dienden dus per boot naar Zuid-Amerika af te reizen. Na zo’n lange en slopende reis was het geen verrassing dat veel teams geen puf meer hadden; waardoor het thuisland de allereerste wereldbeker op zijn naam schreef door Argentinië met 4-2 te verslaan. De andere ereplaatsen gingen naar de Verenigde Staten (derde) en Joegoslavië (vierde).

WK 2026

Daarna werd het toernooi nog twintig keer gespeeld (twee edities werden afgelast wegens de Tweede Wereldoorlog) en aan Qatar de eerst om de 22e editie te organiseren. Het volgende WK, de 23e editie dus, wordt gespeeld in Mexico, de Verenigde Staten en Canada (eveneens een unicum, drie gastlanden). Laten we hopen dat het Nederlands elftal daar meer succes heeft!

Oranje op het WK

Over Oranje gesproken, dat bereikte in de geschiedenis van het WK tot drie keer toe de finale, maar won de wereldbeker nog nooit. In 1974 was West-Duitsland met 2-1 te sterk en vier jaar daarna vond ons landje zijn Waterloo tegen Argentinië, 3-1 na verlenging. De editie van 2010 staat natuurlijk in ons aller geheugen gegrift: Andrés Iniesta was die Spaanse olifant – wegens zijn geringe lengte misschien niet het beste gebruik van beeldspraak – met de lange snuit, die het verhaaltje uitblies. Óóit moeten we die wereldtitel toch wel pakken?

Vind jij dit een memorabele editie?

  • Ik wel
  • Ik niet
64+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie