Feyenoord kampioen van de rijkdom

Foto: Feyenoord kampioen van de rijkdom

Is Feyenoord kampioen van de armoede? Supporters van clubs die de landstitelstrijd verloren roepen dat al snel. Feyenoord mocht zondag alleen de 16e kampioensschaal in de lucht tillen omdat de concurrentie het laat afweten. Is dat echt zo, of mogen de Rotterdammers zich met recht de allerbeste van Nederland noemen?

Feyenoord kampioen van de armoede omdat Ajax en PSV het laten afweten?

De definitie van een ‘kampioen van de armoede’ is arbitrair. In de regel is een kampioen van de armoede een kampioen die het minst slecht heeft gepresteerd. De concurrentie presteert niet en de kampioen ook niet, maar verliest net iets minder punten. Ook heeft men het wel eens over een kampioen van de armoede bij een hele slechte competitie. Waar het niveau dramatisch is, maar er toch één club gekroond moet worden als kampioen.

Feyenoord is op weg naar een clubrecord. Feyenoord speelt nog tegen FC Emmen (uit) en Vitesse (thuis). Als de ploeg van trainer Arne Slot de laatste twee wedstrijden ook wint komt het op 85 punten. Nooit eerder haalden de Rotterdammers zoveel punten in één seizoen. Of ja, eigenlijk wel in het seizoen 1972-1973. Destijds leverde een zege 2 punten op, nu 3. De 58 punten die Feyenoord toen haalde, zijn er 85 in de huidige tijd. Met dat puntenaantal kroonden de Rotterdammers zich niet eens kampioen. Ajax greep de titel met omgerekend 93 punten, nog altijd een Eredivisie-record.

Groot verschil Feyenoord met concurrentie

Op dit moment is het verschil met nummer twee PSV 8 punten. Ajax staat liefst 13 punten achter op Feyenoord en AZ 15. Vorig seizoen werd Ajax kampioen met 83 punten, PSV eindigde als tweede met 81 punten en Feyenoord (nummer drie) moest genoegen nemen met 71 punten. In 2021 kroonde Ajax zich de beste met liefst 88 punten, PSV werd op gigantische afstand (16 punten) tweede. Nummer drie AZ had 17 punten minder dan de kampioen.

Als we de laatste seizoenen terugkijken is er bijna nooit één ploeg die kampioen werd met een gemiddeld laag puntenaantal, waarbij de concurrentie het nog iets slechter deed. Telkens steken er twee, drie ploegen bovenuit en ook het puntenaantal ligt telkens rond dezelfde waarde. Het seizoen 2019-2020 tellen we niet mee, omdat die door de coronapandemie nooit is afgemaakt. Toch zien we twee keer een soort van kampioen van de armoede. De seizoenen 2013-2014 en 2012-2013: twee keer Ajax.

Kampioenen laatste 10 jaar met puntenaantal

2022-2023: Feyenoord 85?
2021-2022: Ajax 83
2020-2021: Ajax 88
2018-2019: Ajax 86
2017-2018: PSV 83
2016-2017: Feyenoord 83
2015-2016: PSV 84
2014-2015 PSV 88
2013-2014: Ajax 71
2012-2013 Ajax 76

We zien na die kampioenschappen van Ajax een kentering. De kampioen heeft veel meer punten nodig om eerste te worden dan voorheen. De concurrentie lijkt sterker te zijn geworden, de competitie ook. Dat uit zich wellicht het beste in de competitieranking van de UEFA. In de welbekende coëfficiëntenlijst is Nederland gestegen naar de 6e plaats, vlak achter Frankrijk.

Slot heeft van Feyenoord een kampioensploeg gemaakt.

Feyenoord verloor pas één keer

Feyenoord verloor dit seizoen pas eenmaal in de Eredivisie, in de zevende speelronde tegen PSV (4-3). Sindsdien is de ploeg maar liefst 25 competitieduels ongeslagen. Alleen in het seizoen 1969/1970 leed Feyenoord maximaal één nederlaag in een volledige competitie. De zege op Go Ahead Eagles (3-0) was alweer de 12e op rij in de Eredivisie. Wat opviel in de periode dat Feyenoord wat minder speelde is dat het nog steeds een gelijkspel uit het vuur sleepte. Vooral in de laatste minuten sloeg de hoogstwaarschijnlijke kampioen toe. Het leverde 24 overwinningen en 7 gelijke spelen op tot en met het binnenhalen van de titel.

Nummer twee PSV won met 4-3 van Feyenoord en speelde in De Kuip gelijk (2-2). De Eindhovenaren boekten 2 overwinningen minder dan Feyenoord en speelde ook 2 wedstrijden minder gelijk. De 5 nederlagen doen de ploeg van coach Ruud van Nistelrooij de das om. Volgens de Brabantse coach heeft zijn ploeg het vooral laten liggen tegen de kleintjes. Zo verloor PSV bijvoorbeeld kansloos met 3-0 bij degradant SC Cambuur. Het aloude voetbalgezegde ‘kampioen word je tegen de kleintjes’ geldt dit seizoen zeker voor PSV. Ajax werd bijvoorbeeld wel twee keer verslagen. Of ja, eigenlijk vier keer want de Johan Cruijff Schaal en KNVB Beker werden ook gewonnen ten koste van de Amsterdammers.

Feyenoord ziet Ajax ver wegzakken

Ajax deed het na drie geweldige seizoenen waardeloos dit seizoen. Na 31 duels staat de teller in Amsterdam op 18 zeges, 9 gelijke spelen en 4 nederlagen. Daar zaten dus de nederlagen bij tegen PSV, maar ook kon Ajax Feyenoord dit seizoen niet aan. Bij het gelijkspel (1-1) in De Kuip kwam Ajax nog goed weg. De zeldzame nederlaag van Ajax tegen Feyenoord in de Johan Cruijff ArenA was meer dan verdiend. Ajax liet het dit seizoen in zo’n beetje alle topwedstrijden afweten en maakte het ook bont tegen de kleintjes. Gelijke spelen tegen Vitesse, FC Emmen, NEC en FC Volendam kostten trainer Alfred Schreuder de kop. John Heitinga doet het ietsje beter, maar kan zijn Ajax ook nog niet klaarstomen voor de grote wedstrijden. Sommige fans van de ‘kampioen van de armoede’ van 2014 en 2013 (en een paar keer daarvoor) roepen nu dat Feyenoord de minst slechte is.

Uit de statistieken blijkt een ander verhaal. Feyenoord presteert zowel in Nederland als Europa dit seizoen en komt in de steeds sterker wordende Eredivisie bovendrijven. De mannen van Slot hebben een groot verschil geslagen en dat in een competitie waar je steeds meer punten nodig hebt om kampioen te worden. De laatste jaren kan je de term kampioen van de armoede niet gebruiken, sterker nog als Feyenoord zo doorgaat kan je beter een ander stempel drukken op de Rotterdamse succesploeg. Nog 2 wedstrijden winnen en dan mag Feyenoord zich met recht kampioen van de rijkdom noemen.

Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 14 mei 2023 16:40.

Is Feyenoord kampioen van de rijkdom?

  • Ja
  • Nee
442+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie