‘Drastische Eredivisie-maatregel op komst’

Foto: ‘Drastische Eredivisie-maatregel op komst’

Als het aan voorzitter Wim Groeneweg van politiebond ACP ligt worden wedstrijden in de Eredivisie na de winterstop zonder publiek gespeeld. Groeneweg pleit daarvoor omdat er te weinig politie in de wijken zichtbaar is. Uit een Analyse van de Veiligheidsmonitor 2021 van het Centraal Bureau voor de Statistiek is gebleken dat mensen vinden dat er veel te weinig politie zichtbaar is in de wijken.

In gesprek met De Telegraaf stelt Groeneweg dat de capaciteit van de politie gebrekkelijk en zorgelijk is. De voorzitter van de politiebond zegt dan ook dat er prioriteiten gesteld moeten worden. Daarbij kiest Groeneweg direct voor een drastische ingreep. “Als we keuzes maken die opnieuw geen pijn doen, dan maken we geen keuzes. Eén daarvan is dat er minder politie-inzet moet komen bij evenementen. Na de winterstop begint het voetbal weer in de Eredivisie. Om te zorgen dat er meer politie op straat is, zouden er geen bezoekers meer bij voetbalwedstrijden moeten zijn.”

Volgens Groeneweg komt de onzichtbaarheid ook voort uit de enorme personeelstekorten die er momenteel zijn. “De extra inzet van de ME bij bijvoorbeeld de WK-rellen onttrekt een deel van de reguliere capaciteit op straat. Het zijn wel de wijkagenten en rechercheurs die ook ME’ers zijn.”

Voetbalwedstrijden zonder publiek

Ook woordvoerder Hessel Koster van de Nationale Politie zegt tegenover De Telegraaf dat er in de toekomst keuzes moeten worden gemaakt. “Dat betekent ook dat wij nee moeten zeggen tegen bepaalde evenementen, omdat ander politiewerk voorgaat.”

Koster stelt dat er nog geen concrete plannen op tafel liggen voor het voetbal, maar de voetbalkalender wordt wel nauwlettend in de gaten gehouden. “Er liggen nog geen concrete voorbeelden van voetbalwedstrijden zonder publiek op tafel. Zowel landelijk als lokaal wordt al gekeken naar de voetbalkalender als het gaat om de capaciteit van de politie. Voetbalclubs nemen meer voor hun rekening. De politie is er alleen buiten het stadion.”

Ben jij het eens dat wedstrijden zonder publiek moeten worden gepeeld als dat nodig is?

  • Ja, alleen als het echt niet anders kan
  • Nee, dat neemt de totale beleving weg van een wedstrijd
1501+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie