De Ligt niet voor prikkie naar droomclub

Foto: De Ligt niet voor prikkie naar droomclub

Matthijs de Ligt eindigde in zijn tweede seizoen als speler van Juventus op een teleurstellende vierde plaats in de Serie A. De prestaties in de competitie kostten Andrea Pirlo zijn baan als hoofdtrainer, maar zijn voor De Ligt allerminst redenen om na te denken over een vroegtijdig vertrek uit Turijn.
De reactie van Matthijs de Ligt op de vraag of hij Juventus deze zomer ging verlaten, was veelzeggend. 

Een journalist van de NOS interviewde de 21-jarige centrale verdediger tijdens het trainingskamp van het Nederlands elftal in Portugal, waar de Oranje-internationals zich voorbereiden op het aankomende Europees kampioenschap. De Ligt kreeg de vraag voorgeschoteld of hij een vertrek overwoog bij Juventus, waarop hij een duidelijk antwoord gaf. “Ik heb niet de intentie om Juventus te verlaten. Ik voel me goed bij de club, wordt gewaardeerd en het gaat, op de prestaties in de competitie na, ook gewoon goed”, stelde de verdediger. 

Matthijs de Ligt en Juventus

De naam van De Ligt zal ondanks zijn focus op Juventus de komende maanden nog een aantal keer in de media opduiken. De Nederlander brak op jonge leeftijd door bij Ajax, was de jongste aanvoerder ooit van de Amsterdammers, en vertrok na een succesvolle Champions League-campagne met Ajax voor een basisbedrag van 75 miljoen euro naar Turijn. De keuze voor de Oude Dame kwam redelijk uit de lucht vallen, er werd stilletjes vanuit gegaan dat De Ligt samen met zijn teamgenoot Frenkie de Jong naar FC Barcelona zou vertrekken, maar na het uitlekken van een aantal jeugdfoto’s van de verdediger was het duidelijk dat Juventus al in De Ligt zijn jeugd zijn droomclub was. 


Tijdens het eerste halfjaar in Italiaanse dienst, haalde De Ligt een onregelmatig niveau. Dat was iets nieuws: hoewel het gebruikelijk is bij jonge talenten dat zij na hun doorbraak een vormdip krijgen. Bij De Ligt resulteerde dat niet per se in slecht voetbal, maar meer in ongelukkige keuzes. Handsballen in het stafschopgebied, domme overtredingen, niet goed opgesteld staan en individuele fouten zorgden ervoor dat De Ligt in zijn eerste jaar even buiten het basiselftal viel. 

Na deze aanpassingsproblemen, zagen we echter weer de centrumverdediger op wie we allemaal verliefd werden. De Ligt miste de eerste wedstrijden onder nieuwe trainer Andrea Pirlo door een schouderblessure. Eenmaal fit, duurde het niet lang voordat Pirlo hem een vaste plek in de driemansdefensie van Juventus gaf. Zo kwam De Ligt alsnog afgelopen seizoen tot 36 wedstrijden over alle competities, waar hij één doelpunt en één assist gaf. 

FC Barcelona en andere toptransferlocaties

De 26-voudig international van het Nederlands elftal had daarmee persoonlijk een prima seizoen. De prestaties van Juventus in de competitie waren niet om naar huis te schrijven, maar de gevolgen zijn niet gigantisch: Juventus speelt volgend seizoen ‘gewoon’ in de Champions League, dus dat is ook deze zomer geen reden om de deur van het Juventus Stadium achter zich dicht te trekken. 

Dat wil echter niet zeggen dat er buitenlandse clubs de EK-wedstrijden van De Ligt met bovengemiddelde belangstelling zullen volgen. Een transfer lijkt deze zomer echter uitgesloten. Er zijn maar een aantal clubs die De Ligt überhaupt kúnnen betalen. De marktwaarde van de verdediger wordt op dit moment op 75 miljoen euro geschat en de verwachting is dat er een bedrag van miminaal honderd miljoen euro nodig is om de beleidsbepalers van Juventus überhaupt aan de onderhandelingstafel te krijgen. 


De laatste maanden keerde Barcelona terug in het geruchtencircuit als mogelijk volgende werkgever van De Ligt. Tegenover de NOS zei De Ligt daarover dat hij daar niet over nadenkt omdat dit niet aan de orde is, maar sloot hij op hetzelfde moment een dergelijke overgang in de toekomst niet uit. Op de korte termijn lijkt een overgang naar het Camp Nou een utopie: door de financiële situatie bij Barcelona kan de club geen grote uitgaven doen en dat is wel een vereiste bij een overgang van De Ligt, die nog een contract heeft tot de zomer van 2024. 

Daardoor maken de clubs die De Ligt op dit moment wél kunnen betalen, andere keuzes maken. Real Madrid verliest Sergio Ramos waarschijnlijk na dit seizoen, maar haalde als (potentiële) vervanger David Alaba transfervrij op bij Bayern München. Vermogende verenigingen zoals de Manchester-clubs en andere Engelse toppers, Paris Saint-Germain en Bayern München zullen waarschijnlijk dezelfde keuze maken als Real Madrid om ook hun andere transfertargets binnen te hengelen. 

Toekomstperspectief De Ligt

Je kunt dus wel stellen dat een club De Ligt niet voor een prikkie kan ophalen – of hij moet volgend seizoen zijn contract bij de Oude Dame niet willen verlengen. Dat De Ligt en Juventus ook na een teleurstellend seizoen voor de club nog steeds blij met elkaar zijn, wijst er echter op dat de Nederlandse verdediger voorlopig nog in het shirt van Juventus speelt. De club heeft sinds zijn komst een duidelijk plan met De Ligt: in de eerste jaren mag hij aan de hand van ervaren rotten als Leonardo Bonucci en Giorgio Chiellini naar een nieuw niveau groeien, waarna De Ligt uiteindelijk het stokje over moet nemen van de legendarische Italiaanse achterhoedespelers. 


Het is dus wel duidelijk dat De Ligt voorlopig geen droomtransfer nodig heeft; hij speelt immers al twee jaar voor zijn droomclub. Er zijn weinig clubs die op dit moment een beter perspectief kunnen bieden dan Juventus, los van het feit dat het überhaupt zoeken wordt naar een club die in deze tijden meer dan honderd miljoen euro voor één speler neertelt – en dat deze speler dan geen aanvaller is. Daardoor lijkt op dit moment een contractverlenging bij Juventus dichter bij dan een overgang naar Barcelona of Paris Saint-Germain.

Waar ligt de verre toekomst van De Ligt?

  • Bij Juventus
  • Bij FC Barcelona
  • Bij andere Europese topclub
562+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie