De Jong wijst verschil aan: “In tegensteling tot Barça”

Foto: De Jong wijst verschil aan: “In tegensteling tot Barça”

Onder bondscoach Louis van Gaal is de speelwijze van het Nederlands elftal in 2022 weer veranderd. Niet iedereen is enthousiast, maar Frenkie de Jong is niet een van de critici.

“De speelwijze is iets anders, maar voor mij is er niet heel veel veranderd”, vertelt de voormalig Ajax-middenvelder aan Voetbal International. “Mijn rol bij Oranje is dat ik één van de eerste aanspeelpunten op het middenveld ben. In tegensteling tot bij Barcelona. Het verschil met het vorige systeem bij Oranje, is dat ik nu drie in plaats van twee man in mijn rug heb staan. Dat kan extra zekerheid bieden.”

De Jong legt uit: “Vaak heb je dan een overtal, zeker in het midden. Of ik vaker kan doorschuiven hangt er vanaf, of we met één of twee nummers 6 spelen. Wanneer ik daar als enige sta, ben je wat meer gedwongen in je positie te blijven. Anders heb je op het middenveld niemand meer achter de bal, na balverlies of als aanspeelpunt. Met twee controlerende middenvelders heb ik wat meer vrijheid om te gaan.”

De Barcelona-middenvelder vindt dat een systeem niet per se defensief of offensief is. “Kijk, als de trainer denkt dat dit het beste systeem voor ons is, en we trainen daar goed op, dan heb ik er vertrouwen in. Als we er geen vertrouwen in zouden hebben, als niemand het zou willen, zou de trainer dit denk ik ook niet doen. Tot nu toe is het prima wat we hebben kunnen doen in trainingen en wedstrijden”, zo besluit De Jong.

TIP: Wint Nederland van België? De odd is 3.05!

Gaat De Jong uitblinken op het WK?

  • Ja
  • Nee
61+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie