Brazilië wervelt in 45 minuten langs Zuid-Korea

Het WK wacht nog op de eerste verrassing in de knock-outfase. Ook topfavoriet Brazilië maakte in de zesde achtste finalewedstrijd tegen Zuid-Korea geen fout: 4-1.

In aanloop naar deze WK-wedstrijd was het de grote vraag of Neymar in actie zou kunnen komen voor de Seleção. Bondscoach Tite bevestigde dit daags voor de wedstrijd en stelde de sterspeler meteen op. Samen met Raphinha, Richarlison en Vinícius Júnior vormde de aanvaller van Paris Saint-Germain de offensieve stootkracht van Brazilië, dat in de eerste helft geen kind had aan de Zuid-Koreanen.

Brazilië had maar zeven minuten nodig om het enorme krachtsverschil in een voorsprong om te zetten. Na goed voorbereidend werk van Raphinha schoot Vinícius de bal overtuigend in de verre hoek. Nog binnen het kwartier lieten ook de andere aanvallers zich gelden. Moon-Hwan Kim dacht de bal op te kunnen ruimen, maar liet zich verrassen door Richarlison en tikte zijn tegenstander daarbij licht aan. Neymar mocht de penalty verzilveren: 2-0.

Nog voor rust werd de hoop van Zuid-Korea aan gort geschoten door de sterformatie van Brazilië. Doelman Alisson Becker moest zich nog wel strekken na een schot van Hee-Chang Hwang, maar daarna was het weer aan de Zuid-Amerikanen om aanval na aanval te plaatsen. Dit resulteerde in een 4-0 ruststand. Richarlison bekroonde een schitterende aanval, waar Lucas Paquetá de vierde maakte na een fraaie assist van Vinícius.

Nog voor rust had Brazilië de voorsprong kunnen vergroten, maar Zuid-Korea wist erger te voorkomen. Na rust bleef het vooral een kwestie van tegenhouden voor de Aziaten. Dat lukte wonderwel: de 4-0 stand bleef op het scorebord. De Zuid-Koreanen kregen zelfs kansen om de eer te redden, maar sterspeler Heung-Min Son en Hee-Chan Hwang slaagden er niet in om Alisson te passeren.

In de 77ste minuut lukte het Zuid-Korea alsnog om de eer te redden. Een afgeslagen bal werd door Seung-Ho Paik fraai achter Alisson geschoten: 4-1. Brazilië kwam echter niet meer in de problemen en stuit in de kwartfinale op Kroatië, dat pas na strafschoppen afrekende met Japan. De winnaar van dat duel speelt in de halve finale tegen Nederland of Argentinië.

Scoreverloop: 1-0 (7′) Vinícius Júnior, 2-0 (13′) Neymar (strafschop), 3-0 (29′) Richarlison, 4-0 (36′) Lucas Paquetá, 4-1 (77′) Seung-Ho Paik