Bosz zweeg over ideale Eredivisie-club

Foto: Bosz zweeg over ideale Eredivisie-club

Peter Bosz lijkt klaar voor een nieuw voetbalseizoen. De trainer zit sinds zijn ontslag bij Olympique Lyon op de Veluwe zit. Bosz werd na het ontslag van Alfred Schreuder in verband gebracht met Ajax. Ging op gesprek bij FC Twente maar lijkt te wachten op de juiste club. Volgens de algemene opinie is dat Ajax, waar Bosz bij Ziggo Rondo op reageerde.

Peter Bosz en Ajax

Ajax-directeur Edwin van der Sar kreeg van een aantal voetbalprominenten de wind van voren na de aanstelling van John Heitinga. De CEO werd verweten dat hij geen lijntje uitgegooid had naar voormalig succestrainer Peter Bosz. Destijds was de trainer van Vitesse een soort Ten Hag bij FC Utrecht voordat de prijzenpakker bij Ajax tekende. Bij Bosz liep dat anders.

Dat Ajax bij Ziggo Rondo daarna meteen werd genoemd tijdens de talkshow, kon van te voren al worden uitgetekend. Typerend was de reactie die Bosz gaf. Als Ajax belt, gaat Bosz praten. Maar, stelde hij, dat was bij FC Twente niet anders. De Tukkers kwamen volgens de trainer een paar jaar te vroeg voor hem.

En Ajax? Ajax heeft die kans bij Bosz al gehad. Toen weigerde Van der Sar de trainer te geven wat hij wilde.

Bonje tussen Bosz en Van der Sar

Bosz had dat seizoen (2016/2017) de Europa League-finale gehaald met Ajax. In de Eredivisie haalde Bosz 81 punten. Alsnog moest de inmiddels 59-jarige trainer Feyenoord het landskampioenschap zien vieren. De plannen voor het volgende seizoen werden gesmeed. Van der Sar kwam bij Bosz thuis op de koffie. Daar kreeg Bosz de mededeling die de trainer naar eigen zeggen richting de uitgang dwong. Het was niet mogelijk om een eigen technische staf samen te stellen, dus koos Bosz eieren voor een vertrek.

Bosz verklaarde destijds dat de interesse van Borussia Dortmund destijds niet speelde. Het geen invloed had op zijn beslissing om bij Ajax te verlaten. Wat een reden kan zijn om niet terug te (willen) komen?

Schreuder mocht Matthias Kaltenbach wél meenemen. Daarvoor liet Erik ten Hag Schreuder losweken bij Hoffenheim om hem als zijn assistent aan te stellen.

De Amsterdamse Dortmund-twist

Dat kan met duizend en één redenen te maken hebben. Feit blijft dat zowel Ten Hag als Schreuder van Van der Sar kregen waar Bosz om vroeg. Dat het niet boterde tussen Bosz en de rest van de destijdse technische staf, zal nu geen probleem meer zijn. Hendrie Krüzen, Dennis Bergkamp, Hennie Spijkerman (assistenten), Carlo L’Ami (keeperstrainer) en Björn Rekelhof (coniditietrainer) hebben op dit moment een functie elders.

Het verschil van inzicht met Van der Sar uit het verleden, en de manier waarop Ajax daar na Bosz mee omging, hoeft niet de enige beer op de weg naar Amsterdam te zijn.

De tijd van Bosz bij Borussia Dortmund duurde ruim honderd dagen. De trainer begon voortvarend aan zijn avontuur in Duitsland, er werd zelfs gesproken over een doorbreking van de Bayern-dominantie in de Bundesliga. Daarna kreeg Dortmund te maken met het neveneffect van de speelstijl van Bosz: wisselende resultaten omdat er soms té veel risico genomen werd, het vertrouwen afbrak en het dan extra moeilijk wordt om zo’n aanvallende en explosieve stijl (dat laatste vooral in het druk zetten, red.) als uitgangspunt te blijven nemen.

John Heitinga

Sven Mislintat, de man die na de afzegging van Julian Ward het takenpakket van Marc Overmars lijkt over te nemen, was toen al vertrokken naar Arsenal. Mislintat werkte als directeur profvoetbal en scouting samen met Bosz, die een paar weken na de Arsenal-overgang de laan uit gestuurd werd bij Dortmund. De eerdere samenwerking tussen de twee kan een voordeel zijn voor Ajax. Aan de andere kant: de Duitse topclub kent ook de andere kant van het trainerschap van Bosz.

Wil je een team opnieuw opbouwen, dan zijn er op voorhand meer gecontroleerde wegen om resultaten te bereiken – kijk bijvoorbeeld naar het verschil in resultaten tussen Heitinga (2,29 punt per wedstrijd) en Schreuder (1,65 punt per wedstrijd).

De Telegraaf schreef dat een langer verblijf van John Heitinga tot de mogelijkheden behoort. Dat Heitinga binnen een paar weken geen nieuwe Ten Hag-voetbalshow neerzet, is met de Ajax-beginperiode van de huidige trainer van Manchester United in het achterhoofd niet eens gek.

Heitinga toonde in de bekerwedstrijd tegen Feyenoord aan een snelle leerling te zijn. Thuis met de borst vooruit verliezen. In het hol van de leeuw de kracht van de Rotterdammers opvangen door, zoals de voetballer op één knie al deed, positioneel zijn zaken goed voor elkaar te hebben.

Het onderwerp waar Bosz niet over praat

Ajax stond dik tien jaar geleden in praktisch dezelfde schoenen. Martin Jol stapte op. Frank de Boer begon aan de succesvolste tijd uit zijn trainerscarrière. Dat ging ook niet altijd gepaard met het mooiste voetbal, maar het zorgde wel voor de basis waarop Ten Hag en Overmars hun successen konden bouwde.

Daarmee kom je tot één conclusie bij Bosz: ook Ajax komt een (paar) jaar te vroeg.

Maar goed: hij zou wel gek zijn om in een televisieprogramma ‘nee’ te zeggen tegen Ajax voordat hij een gesprek heeft gehad bij een Champions League-club.

Bosz zou nóg gekker zijn als hij al zou voorsorteren op een mogelijk vertrek van Arne Slot – of zou ‘ie stiekem zelf een sollicitatiebrief naar Spurs gestuurd hebben?

Waar ligt de toekomst van Peter Bosz?

  • Bij Feyenoord
  • Bij Ajax
  • Bij PSV
  • Buitenland
  • Andere club
738+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:42
60+
Derksen pleit voor Ajax-kandidaat: ‘Liever hij dan zo’n dure buitenlander’
23:20
41+
‘Ik denk dat er zeker topclubs zijn die Giménez nog willen hebben’
22:52
49+
Maatsen met Dortmund naar eerste Champions League-finale sinds 2013
22:35
149+
PSV spreekt opmerkelijke Noa Lang-statements tegen
22:15
18+
Opsteker voor De Ligt in aanloop naar Real Madrid-uit
21:45
114+
Doorbraak in Vitesse-soap, KNVB neemt Parrey-besluit
21:30
290+
Noa Lang doet boekje open over afwezigheid bij PSV
21:15
70+
Voormalig Oranje-international (36) stopt na dit seizoen met voetballen
20:46
31+
FC Twente verlengt definitief met Joseph Oosting
20:27
16+
Paris Saint-Germain start met twee wijzigingen aan allesbepalende halve finale tegen Dortmund
20:15
179+
‘Bayern neemt groot Ten Hag-besluit’
19:58
534+
VI komt met update over Schreuder en Feyenoord
19:35
453+
‘Details over Madrid-transfer Mbappé bekend’
19:15
214+
‘Vitesse valt mogelijk in Midden-Oosterse handen’
18:50
266+
Ajax troeft Duitse clubs af en haalt talentvolle keeper naar Amsterdam
18:30
46+
Op deze opmerkelijke plek vierde Löw de wereldtitel
18:10
171+
Benefietwedstrijd in teken van Vitesse-crowdfunding
17:50
24+
Thiago Silva (39) nog altijd niet versleten en keert terug naar jeugdliefde
17:30
172+
‘Antwerp zet NEC een hak’
17:10
114+
Ook kritiek op Ten Hag vanuit Nederlandse hoek: “Het klopt van geen kant”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie