Bikkel Mauro Junior moet wachten op zijn kansen bij PSV

Foto: Bikkel Mauro Junior moet wachten op zijn kansen bij PSV

Enkel zijn fluwelen techniek verraadt dat Mauro Jaqueson Junior Ferreira dos Santos geboren en getogen is in Brazilië. Vooruit, zijn naam dan ook. Maar zijn mentaliteit lijkt wel bijna on-Braziliaans. Naast spelmaker is Mauro Junior, zoals hij liefkozend wordt genoemd, namelijk ook een bijtertje. Een klein Van Bommeltje. En uitgerekend diezelfde Van Bommel lijkt het even niet in hem te zien zitten. Toch blijft de jeugdige Goddelijke Kanarie altijd lachen.

Mauro Junior zag zag voor het eerst het levenslicht op 6 mei 1999, in Sao Paulo. Sao Paulo is qua oppervlakte de grootste stad van heel Amerika, en qua inwonersaantal (12 miljoen mensen) zelfs de grootste van het hele zuidelijke halfrond. Het verklaart gelijk waarom de gemeente Sao Paulo, of nog specifieker de gelijknamige stad daarin, als het economische hart van Brazilië wordt gezien.

Vrijwel inherent daaraan is armoede. Zo’n 3,5% van de inwoners van Sao Paulo leeft in extreme armoede. Zo vertelde Mauro Junior ook al eens aan ELF Voetbal dat ‘veel vrienden van hem in de drugs en de criminaliteit waren geraakt’. Zelf ontsnapte hij in juni 2017, een maand na zijn 18e verjaardag, uit de favela (sloppenwijk) een contract bij PSV te tekenen. Mauro verhuisde naar Nuenen, een dorp met nog geen 20.000 inwoners. De problemen en hectiek van Sao Paulo werden daarmee ingeruild voor het gemoedelijke Brabant.


Hoewel de kleine middenvelder natuurlijk even moest wennen, begon zijn periode in Nederland voortvarend. Mauro debuteerde al in oktober 2017, tijdens een wedstrijd tegen VVV-Venlo. In de rust verving hij Steven Bergwijn, en zowaar kwam hij gelijk tot scoren bij zijn eerste optreden. Mauro maakte de 2-4, en was daarmee de eerste Braziliaan sinds fenomeen Ronaldo (1994) die scoorde bij zijn debuut voor PSV. In totaal kwam hij in het seizoen 2017/2018 tot 139 speelminuten in de KNVB Beker en 582 speelminuten in de Eredivisie. Trainer Phillip Cocu zag het duidelijk zitten in de linkspoot, die juist vooral werd geloofd voor elementen die je bij een lichtvoetige Braziliaanse tiener niet zou verwachten: voor zijn vechtlust, zijn bereidheid om volop druk te zetten op de tegenstander en voor defensieve arbeid. Cocu was dol op hem, de ster van Mauro was rijzende.

Het huidige seizoen, 2018/2019, moest dan ook het voetbaljaar van zijn definitieve doorbraak gaan worden. Marco van Ginkel was teruggekeerd naar Londen, de rol van concurrent Bart Ramselaar leek al snel uitgespeeld en er zou een extra plekje op het middenveld vrij gaan komen. Het liep echter compleet anders voor Mauro. De Mexicaan Eríck Gutiérrez werd binnengehaald, en bovendien kwam generatiegenoot Pablo Rosario als een komeet uit de startblokken. Maar het allergrootste probleem: de opvolger van Cocu, Mark van Bommel, lijkt een minder hoge pet van Mauro op te hebben dan zijn voorganger.

En tot dusver lijkt daar nog maar weinig verandering in te zijn gekomen. De teller van de dribbelkont staat dit voetbaljaar pas op 41 Eredivisieminuten en 302 in de Keuken Kampioen Divisie, met Jong PSV. Voor laatstgenoemde scoorde hij 2 dagen terug nog een doelpunt tegen FC Dordrecht. Het typeerde de jongeling: ongetwijfeld had hij niet gehoopt nu nog op bezoek aan de Krommedijk te moeten met de beloftes, maar Mauro laat zich niet zomaar kisten. In de Braziliaanse sloppenwijk zag hij de meest verschrikkelijke dingen. Een maandagavond in Dordrecht maakt hem de pis allang niet meer lauw: Mauro Junior zal, met altijd een big smile op zijn gelaat, altijd blijven knokken voor zijn kansen bij PSV.

Gaat Mauro Junior uiteindelijk nog uitgroeien tot een vaste basisspeler bij PSV?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Nee, dat denk ik niet..
133+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

07:00
15+
VREES voor GELDERSE DERBY | Match of the Weekend
00:10
0+
RKC-directeur: Vaessen aanspreekbaar, reanimatie ter voorzorg
23:51
0+
Noppert hoort Vaessen-nieuws: “Voetbal is een fucking bijzaak”
23:34
0+
Etienne Vaessen bij kennis, op weg naar ziekenhuis
23:21
0+
Voetbalwereld in actie na verschrikkelijke beelden Vaessen
23:17
32+
FC Twente wint nipt en blijft in kielzog PSV
22:49
0+
BREAKING: Paniek bij RKC-Ajax om Etienne Vaessen, duel definitief gestaakt
22:26
201+
Noa Lang verklaart hartje: “Ik ben het niet vergeten”
22:22
140+
‘We gaan onszelf laten zien op het mooiste podium’
22:18
232+
Bosz geniet: ‘Ik vond hem echt geweldig’
21:50
358+
‘Ajax-miskoop gescout door Stevie Wonder’
21:39
46+
Stuntploeg Girona geen partij voor oppermachtig Real Madrid
21:24
40+
Negental Liverpool ziet heroïsch plannetje mislukken
21:09
359+
Steijn onthult: gesprek gehad met kritische Berghuis
21:03
77+
Almere duwt reddeloos Utrecht dieper verdrukking in
20:44
115+
Schiettent levert PSV ‘maar’ drie goals op
20:13
1384+
‘Twee ontevreden Ajacieden overvallen Steijn’
20:10
26+
Dit zijn de opstellingen van Twente en Heerenveen
20:00
204+
Dit zijn de opstellingen van RKC en Ajax
19:41
380+
Fans ‘kennen’ nieuwe trainer Ajax al
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie