AZ-uitblinker is toe aan transfer

Foto: AZ-uitblinker is toe aan transfer

AZ won afgelopen weekend niet van PSV en eindigde daarom op de vierde plaats in de Eredivisie. De Alkmaarders weten dat ze in de voorronde van de Conference League actief zullen zijn, waardoor de focus definitief naar het nieuwe seizoen gaat. Daarbij ligt onder meer het dossier van Jesper Karlsson op tafel.

Groei van Karlsson

De Zweed heeft bij AZ drie seizoenen erop zitten en staat naar verluidt in de belangstelling van verschillende clubs uit binnen- en buitenland. Met zijn contract tot de zomer van 2026 hoeft de club hem echter niet te verkopen, waardoor AZ sterk in haar schoenen zal staan. Karlsson lijkt zelf open te staan voor een nieuwe uitdaging in zijn loopbaan, maar de rechtspoot houdt het respect voor zijn huidige werkgever door te stellen dat hij zijn vertrek niet wil afdwingen. Gezien zijn prestaties van de voorbije jaren lijkt voor hem een overstap naar een grotere club echter noodzakelijk om zijn huidige ontwikkeling voort te zetten.

Veelbelovende statistieken

AZ eindigde de voorbije jaren achtereenvolgens derde (2020-2021), vijfde (2021-2022) en vierde (2022-2023). Dat is echter niet af te lezen aan de statistieken die Karlsson in die seizoenen op zijn naam zette. In zijn eerste jaar in Alkmaar stond hij tijdens 32 wedstrijden in de competitie op het veld en toonde hij direct zijn meerwaarde voor zijn team. Zo kreeg hij het voor elkaar om 11 doelpunten te maken, terwijl hij eveneens goed was voor 9 assists. Daarnaast was hij zeer dreigend met zijn dribbels en techniek, waardoor zijn medespelers de ruimte kregen om te voetballen.

Het vertrouwen dat hij opdeed, nam hij een jaar later mee. Karlsson stond in alle competitiewedstrijden in het basisteam en kwam zodoende tot 38 optredens in de hoofdmacht, waarbij hij een topseizoen beleefde. De aanvaller was namelijk verantwoordelijk voor 17 doelpunten en 13 assists. Afgelopen seizoen kreeg hij te maken met verschillende blessures, waardoor hij slechts 23 duels in actie kwam. Desondanks behield hij zijn gemiddelden tijdens de wedstrijden die hij wel speelde. Karlsson kwam uiteindelijk tot 9 doelpunten en 4 assists, waarbij hij aantoonde dat hij klaar is voor de volgende stap.

Niet alleen in de Eredivisie was Karlsson dit voetbaljaar op dreef, ook in de Conference League toonde de Scandinaviër aan dat hij het niveau van AZ is ontgroeid. De voetballer had namelijk een belangrijke rol in het bereiken van de halve finale, waarin West Ham United de Alkmaarders uitschakelde. Karlsson stond in het derde Europese toernooi in acht wedstrijden binnen de lijnen en slaagde erin om AZ met 2 treffers en 4 assists blij te maken. Hij bleek daarmee geen problemen te hebben om de lijn die hij in de Nederlandse competitie inzette, Europees een vervolg te geven.

Toekomst in Italië

Gezien zijn nog langlopende contract is het de vraag of AZ er deze zomer al voor kiest om hem te verkopen. Een paar maanden eerder liet hij aan La Gazzetta dello Sport weten dat een transfer na het seizoen niet móét. “Ik zit in een goede fase van mijn loopbaan en ben op mijn plek bij AZ”, vertelde Karlsson tegenover het Italiaanse medium. “Ik kom veel aan spelen toe en werk in een zeer prettige omgeving. En ja, ik ben klaar voor een eventuele nieuwe uitdaging in een Europese topcompetitie, maar mijn focus ligt nu volledig op AZ. We hebben nog steeds een hoop om voor te vechten.”

Karlsson is in zijn achterhoofd echter wel bezig met zijn volgende bestemming. De buitenspeler weet als geen ander dat hij specifieke kwaliteiten heeft en dat deze in bepaalde competities beter tot zijn recht komen. Hij lijkt daarbij onder meer te denken aan een overstap naar de Serie A. Volgens Karlsson wordt de competitie met de jaren namelijk weer steeds leuker om in te spelen. “Ik zie de nodige wedstrijden. Vanwege de vele jonge spelers wordt die competitie ook steeds interessanter. En Napoli en AC Milan beschikken over vleugelspelers die mij erg bevallen.”

Situatie bij AZ

Zijn statistieken van de voorbije jaren tonen aan dat Karlsson zeer stabiel is in zijn prestaties. Hij maakt daarom inmiddels onderdeel uit van een groep die AZ bij de hand neemt. Het is dan ook de vraag wat de aanvaller aankomend seizoen nog in Alkmaar kan leren. Evenals vorig jaar speelt de club in de voorronde van de Conference League, waardoor de club bijna niet verder kan komen dan de prestatie die het vorig voetbaljaar behaalde. Ook in de Eredivisie lijkt het lastig om nóg beter te worden. Met de financiën bij Ajax, PSV en Feyenoord moet de club hopen dat het volgend seizoen allemaal opnieuw goed valt.

Een transfer is echter geen uitgemaakte zaak. PSV had hem een geruime tijd op het wensenlijstje staan en zag de kans schoon toen Cody Gakpo afgelopen winter uit Eindhoven vertrok. Toen de club echter hoorde wat AZ voor haar speler wilde hebben, besloot PSV af te haken. Deze zomer heeft hij een transferwaarde van ongeveer 16 miljoen euro, maar het is niet uit te sluiten dat AZ, zeker voor de binnenlandse clubs, een flink hoger bedrag vraagt. Het lijkt eveneens de reden te zijn dat Ajax het ook niet ziet zitten om het binnenhalen van Karlsson te overwegen.

Daarom gaat de blik al snel richting het buitenland, waar in de subtop van de Premier League en Serie A naar verluidt clubs zijn die hem als mogelijke aankoop bestempelen. Waar AZ echter een financiële klapper zou willen maken, zijn de geïnteresseerden niet van plan om een torenhoog bedrag te bieden. Het blijft dan ook de vraag of het deze zomer bij interesse zal blijven óf dat een club daadwerkelijk een bod op hem gaat uitbrengen. Voor AZ zou een hoog transferbedrag een mooie beloning zijn voor het beleid. Anders is er echter ook geen man overboord en kan het publiek nóg een jaar genieten van de veelbelovende kwaliteiten van Karlsson.

Is Karlsson klaar voor de volgende stap?

  • Ja, ik vind van wel
  • Nee, nog niet
272+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:16
11+
Bosz komt in aanloop naar NEC-uit met blessurenieuws
12:48
70+
“Dest kan balans in kleedkamer verstoren”
12:28
154+
Tom Egbers keert terug bij de NOS
12:17
55+
‘Kökcü neemt bij Benfica belangrijk besluit’
12:00
52+
Van ‘t Schip begint bij Ajax aan eindexamen
11:57
44+
Leicester-coach ontslagen wegens relatie met speelster: ‘Dit is niet gezond’
11:52
118+
NEC-supporters furieus na Vitesse-besluit: “Zware competitievervalsing”
11:37
22+
‘Rolmodel’ Henderson oogst lof: “Heb heel goede band met hem”
11:28
14+
5 Nederlanders bereiken halve finale Champions League
11:22
262+
Heeft Ajax nieuwe Frenkie de Jong?
11:07
40+
Oud-Vitessenaar uit zorgen: “Hoort niet zo laag te spelen”
10:50
49+
EK-bierwaarschuwing: “1 april-grap?”
10:35
890+
‘Alfred Schreuder blokkeert Ajax-overgang’
10:20
216+
‘Ajax-zomertransfer: 27 miljoen’
10:17
94+
Smakelijke FC Utrecht-onthulling over Ten Hag: “Iedereen werd gek van hem”
10:00
140+
Oud-Feyenoorders investeren in Mexico in carrière en portemonnee
09:56
50+
NEC-aanhang hoort Vitesse-tegenvaller
09:48
831+
‘Berghuis-transfer voor fooi’
09:41
33+
Jong PSV-trainer kondigt vertrek aan: “Tijd voor een volgende stap”
09:25
6874+
‘Van der Gijp op non-actief bij Vandaag Inside’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie