Ajax krijgt van Brighton een lesje effectiviteit

Foto: Ajax krijgt van Brighton een lesje effectiviteit

Ajax heeft ook het thuisduel met Brighton & Hove Albion verliezend afgesloten. De ploeg van hoofdtrainer John van ‘t Schip ging in de Johan Cruijff ArenA met 0-2 onderuit, waarbij Silvano Vos bij de openingstreffer een negatieve hoofdrol op zich nam.

Verkeerde inspeelpass Vos keihard afgestraft

De Amsterdammers begonnen hoopgevend aan de wedstrijd. Waar interim-trainer Hedwiges Maduro in het uitduel nog koos voor een defensieve tactiek door Brighton op eigen speelhelft op te wachten, gooide Van ‘t Schip het over een andere boeg. Ajax zette vanaf de eerste minuut hoog druk op de tegenstander en dwong de Engelsen om fouten te maken. Die speelwijze pakte positief uit, want Brighton speelde in het eerste kwartier zeer onrustig en kon niet voorkomen dat de opponent een aantal kansen kreeg.

De eerste mogelijkheid was voor Steven Berghuis, die in het Europa League-duel weer vanaf de rechterkant van het speelveld begon. Na uitstekend druk zetten van Ajax kwam de bal bij de buitenspeler terecht. Berghuis besloot naar binnen te draaien en haalde met zijn linkerbeen uit. Het schot miste echter kracht en precisie, waardoor Bart Verbruggen geen enkel probleem had om de bezoekers te redden. Binnen tien minuten moest Brighton vervolgens al wisselen: James Milner verliet het veld en Billy Gilmour kwam binnen de lijnen.

Waar de Premier League-club op zoek bleef gaan naar countermogelijkheden, hield Ajax het aanvallende spel vol. Het leverde binnen een kwartier een serieuze kans op voor Kristian Hlynsson. De aanvallende middenvelder kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied aangespeeld en probeerde het van afstand, maar het was wederom onvoldoende om Verbruggen te verrassen. Aan de andere kant was het vervolgens wél raak. Vos zag zijn inspeelpass in de opbouw mislukken, waarna Ansu Fati de openingstreffer maakte: 0-1.

Het was een keiharde klap voor het jonge Ajax dat in het Europese duel een lesje effectiviteit kreeg. Het team van Van ‘t Schip bleef echter vertrouwen uitstralen en ging nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Daarbij lukte het telkens om Brighton onder grote druk te zetten, al was Ajax in balbezit lang niet altijd nauwkeurig genoeg om te profiteren van de ruimte die op het veld lag. Het resulteerde erin dat het met de theepauze nog altijd tegen een kleine achterstand aankeek, terwijl het gezien het spelbeeld meer verdiende.

Ajax krijgt van Brighton deksel op de neus

Aan het begin van de tweede helft greep Van ‘t Schip in. De oefenmeester bracht Chuba Akpom binnen de lijnen, terwijl Kenneth Taylor in de kleedkamer achterbleef. Hij verrichtte daarmee eveneens een tactische omzetting. Aangezien de invaller meer in de buurt van Brian Brobbey speelde, bleef Vos over als enige controlerende middenvelder. Het zorgde ervoor dat de Amsterdammers met het druk zetten op de tegenstander nog meer mankracht hadden en bovendien meer scorend vermogen in de ploeg hadden zitten.

Ajax was in de openingsfase van het tweede bedrijf zoekende naar de ruimte op het middenveld en had te maken met een scherp Brighton, dat zich in de rust had gehergroepeerd. Het kon in die fase niet voorkomen dat het tweede Engelse doelpunt viel. Fati kreeg in het midden alle tijd om Simon Adingra te bereiken, die de bal aannam en vervolgens geen problemen had om Diant Ramaj te verschalken: 0-2. Het was voor Van ‘t Schip een reden om enkele minuten later Carlos Forbs en Borna Sosa binnen de lijnen te brengen en daarmee meer diepgang te zoeken.

Hoewel Brighton het betere van het spel bleef houden, creëerde Ajax ook nog de nodige kansen. Telkens ging het echter in de eindfase mis, waardoor het zichzelf niet beloonde voor de inzet. Brighton bleef ondertussen loeren op een fout van de tegenstander. Een kwartier voor tijd kreeg Brobbey een levensgrote kans. De inzet van de centrumspits ging er echter via de binnenkant van de paal uit. Ook andere Ajacieden, zoals Akpom, kregen grote mogelijkheden, maar de bal ging er niet in. Daardoor verloor Ajax opnieuw met twee doelpunten verschil van Brighton.

Scoreverloop: 0-1 (14′) Ansu Fati, 0-2 (53′) Simon Adingra

Verloor Ajax terecht van Brighton?

  • Ja, absoluut
  • Nee, Ajax verdiende meer
123+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie