Agnelli slaat Super League-alarm: ‘Kijk naar Ajax, Feyenoord en PSV’

Foto: Agnelli slaat Super League-alarm: ‘Kijk naar Ajax, Feyenoord en PSV’

Andrea Agnelli, tot 2021 voorzitter van Juventus, is nog steeds pro-Super League. Dat vertelt de Italiaanse beleidsbepaler in De Telegraaf vandaag. Agnelli was één van de oprichters van het plan omdat hij de monopolie-machtspositie van de UEFA wil doorbreken.

In de ogen van Agnelli kunnen clubs in de huidige situatie geen geschikt topbeleid voeren. “Ajax werd in 2019 kampioen van Nederland, won de beker en de Johan Cruijff Schaal en speelde de halve finale van de Champions League. Twee maanden daarna had de club zomaar uitgeschakeld kunnen worden in de voorronde van de nieuwe Champions League. Met dergelijke onzekerheid kan je als club geen goed gezond en structureel beleid voeren. Daarom ben ik voor een League-systeem in het Europese topvoetbal met financiële en sportieve kansen voor elke club.”

‘Weinig spannend’

Volgens Agnelli zijn de winnaars van veel competities nu ‘op voorhand al bekend’. “Zie hoe overdadig de Premier League is vertegenwoordigd in de eindfase van de Europese bekertoernooien. Met Spanje daar vlak achter en een enkeling zoals Paris Saint-Germain en Bayern München. Maar relevant voor een sportcompetitie is dat iedere deelnemer kans maakt om te winnen. Dus ook Ajax, Feyenoord en Juventus. Blijven ze in Nederland naar het internationale voetbal kijken als Ajax, Feyenoord of PSV nooit kans maken om te winnen of zelfs mee te doen?”

En dus wil Agnelli voor een Europees systeem met promotie- en degradatieregeling gaan. Kwalificatie voor dat internationale toernooi kan dan in de nationale competities bereikt worden. “Onder voorwaarden die gelijke kansen bieden aan clubs. In Europees verband krijgen de grootste markten ook nu de meeste toegangsbewijzen voor de Champions League en dus de meeste inkomsten. Zo hou je het huidige systeem in stand en wordt het verschil tussen vooral de Engelse en Spaanse clubs en de overigen alleen maar groter. Heeft een club uit Polen niet het recht om succes te boeken? Hebben de Poolse fans niet voldoende passie voor het voetbal?”

Uithaal naar UEFA

Dat het Super League-plan in 2021 niet doorgezet werd, is volgens Agnelli de schuld van de dwarsliggende UEFA. “Je wordt door de UEFA verbannen als je met mij praat of het met mij eens bent. Als club openlijk verkondigen dat je een beter, rechtvaardiger Europees competitiemodel wil, maakt je niet geliefd. Maar onderhuids is er bij veel clubs, maar ook bij spelers, publiek, televisiemaatschappijen, commerciële partijen en investeerders voldoende animo voor nieuwe competitie-initiatieven. Alleen heeft de UEFA het monopolie en houdt alles tegen. Als machthebbers willen zij alles bij het oude houden. Iedere verandering wordt tegengewerkt.”

Ben jij pro of anti Super League?

  • Pro
  • Anti
762+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:47
28+
Sturing ontroerd door actie NEC, Vitesse-spelers doen zelf offer
17:32
19+
Ramalho reageert: “Of ik bij PSV blijf na de zomer?”
17:16
23+
Driedubbel goed nieuws uit Ajax-ziekenboeg
17:00
17+
Ajax begint bovenaan, VOLGEVRETEN PSV’ers en 5 over 12 voor Vitesse | Twee Viertje met Aad #81
16:45
67+
‘Denk niet dat PSV open staat voor salonremise’
16:30
133+
Mark van Bommel trekt Antwerp-deur achter zich dicht
16:13
44+
Arsenal brengt slecht nieuws over Miedema
16:07
96+
‘PSV identificeert topkandidaat voor versterking defensie’
15:48
94+
‘Ten Hag kan Man United verruilen voor nieuwe topclub’
15:34
279+
‘Transfer binnen Eredivisie lonkt voor Bas Kuipers’
15:20
86+
Slot geeft update over status met Liverpool
15:00
200+
Feyenoord bevestigt rampscenario Mats Wieffer
14:45
163+
Vitesse bereikt gigantische mijlpaal
14:32
460+
‘Dreun voor Noa Lang’
14:15
93+
Opsteker voor NEC: ‘Ajax en PSV-target snel terug’
14:00
105+
Vermoedelijke ‘kampioensopstelling’ PSV
13:42
4435+
‘Allerslechtste’ Vandaag Inside-gast met grond gelijkgemaakt
13:28
103+
Frenkie de Jong-wens voor Ten Hag: “Nodig voor Ajax-stijl”
13:13
35+
Dit is de beste speler in de Premier League
12:59
220+
Transferdomper voor FC Utrecht
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie