Adebayor beleefde nachtmerrie “Ze wilden ons vermoorden”

Foto: Adebayor beleefde nachtmerrie “Ze wilden ons vermoorden”

Emmanuel Adebayor heeft veel meegemaakt in zijn carrière, maar de datum van 8 januari zal hij nooit vergeten. De voormalig Premier League-spits beleefde een van zijn donkerste momenten toen de bus van Togo werd aangevallen door terroristen.

Machinegeweren

De nationale ploeg van Togo reisde in 2010 vanuit een trainingskamp in Congo met twee bussen naar de Afrika Cup in Angola. De reis van 128 kilometer was goed voorbereid, maar vlak nadat ze de grens overstaken, gebeurde er iets dat niemand zag aankomen. Tijdens een stop om wat papierwerk in orde te maken, werden ze plotseling beschoten door terroristen met machinegeweren.

Veiligheidstroepen die de voetballers begeleidden vuurden terug en er ontstond een vuurgevecht dat minstens een half uur duurde. De spelers en technische staf doken onder de stoelen om veiligheid te zoeken. Ze belden met dierbaren om afscheid te nemen, vrezend voor hun leven. Schuilend voor de kogels voelden de dertig minuten aan als een eeuwigheid. De kogels vlogen grotendeels over hun hoofden heen, maar verschillende personen werden geraakt.

Slachtoffers

De chauffeur, de woordvoerder en de assistent-bondscoach kwamen door de kogels om het leven. Negen anderen raakten gewond, onder wie de spelers Kodjovi Obilalé en Serge Akakpo. Beiden werden ze geraakt door twee kogels. Doelman Obilalé verkeerde in kritieke toestand. Hij werd met spoed naar een ziekenhuis gebracht, geopereerd en overleefde.

FLEC eiste de aanval op. Deze gewapende beweging strijdt voor de onafhankelijkheid van Cabinda, een provincie in Angola waar veel olie in de grond zit. Het gebied werd jarenlang geteisterd door oorlog, maar bewust gekozen als speellocatie van de Afrika Cup om de situatie te verbeteren. De terroristen waren echter nog steeds actief, vooral in het Maiombe-regenwoud, waar de nationale ploeg van Togo langsreed.

Adebayor

In de bus zaten verschillende spelers die in Europa actief waren en het WK van 2006 hadden meegemaakt. Emmanuel Adebayor speelde op dat moment bij Manchester City en is veruit de bekendste naam. De aanvoerder van de ploeg omschreef de traumatische gebeurtenis een dag later aan de pers: “We kunnen niet meer slapen na wat we hebben gezien. Een van onze teamgenoten die een kogel in zijn lichaam had, huilde en het bewustzijn verloor.”

Het toernooi om de Afrika Cup ging door, maar Togo trok zich terug. Drie maanden later stopte Adebayor tijdelijk bij de nationale ploeg. “Ik word nog steeds achtervolgd door de gebeurtenissen waarvan ik getuige was op die vreselijke middag in de teambus van Togo. We waren gewoon voetballers die een voetbalwedstrijd gingen spelen en ons land vertegenwoordigden, maar we werden aangevallen door mensen die ons allemaal wilden vermoorden. Het is een moment dat ik nooit zal vergeten en dat ik nooit meer wil meemaken.”

Littekens

De aanslag had grote impact op alle betrokkenen. Doelman Obilalé moest jarenlang revalideren, kon niet meer keepen en raakte in de financiële problemen. De voetbalbond van Togo bood geen hulp, maar ploeggenoot Adebayor ondersteunde hem wel. De voormalig topspits hield zelf grote mentale littekens over aan het ingrijpende incident, dat zijn levensinstelling veranderde.

“Ik realiseerde me op dat specifieke moment dat alles kan stoppen, op elk moment, op elke dag, overal”, vertelde Adebayor vorig jaar aan The Athletic. “Als ik nu iets wil doen, stel ik het niet meer uit tot morgen. Ik moet het doen. Het is YOLO (je leeft maar één keer). Wanneer deze dingen je overkomen, begrijp je de grote betekenis van YOLO. Die dag wachtten we op één schot in het hoofd en dat zou het zijn: Adebayor is niet meer.”

Had de Afrika Cup geannuleerd moeten worden?

  • Ja
  • Nee
135+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:50
10+
“Wat een drama, hij paste niet bij Ajax”
14:44
21+
Officieel: PSV zwaait weer aanvaller uit
14:37
63+
Noppert: “Hij zei: ik krijg het gevoel dat ik aan mijn pik wil trekken”
14:23
48+
“Hij leverde net zo’n grote wanprestatie als Bassey en Brobbey”
14:05
66+
‘Anderlecht in de problemen door PSV-transfer’
13:40
70+
Stewart blij met PSV: “Ik ben en blijf Brabander”
13:25
292+
Van Hanegem: ‘Hoe komt Van der Sar daar in godsnaam op?’
13:10
144+
‘Duidelijkheid over nabije toekomst Heitinga’
12:47
448+
‘Ajax moet ‘PSV-man’ bellen voor opvolging Schreuder’
12:27
344+
‘Feyenoord heeft nieuwe middenvelder bijna beet’
12:15
396+
‘Ajax zet in op buitenlandse toptrainer als opvolger Schreuder’
12:00
163+
De kaartenhuiskoning van Ajax blijft zitten
11:45
185+
Maduro stipt Ajax-probleem aan: ‘Team kan daardoor niet groeien’
11:30
191+
Twijfels over PSV-aanwinst: ‘Miste niet te missen kansen’
11:15
293+
Kieft kraakt Ajax-aankopen en ‘lichtgewicht’ Schreuder
10:52
137+
Kritische Feyenoord-noot: ‘Als je er dan maar niet één of twee tekort komt’
10:40
145+
‘PSV vangt ook bot bij Manchester United’
10:21
2191+
‘Heitinga passeert Ajax-tweetal’
09:59
111+
Ten Hag wuift ‘onzinnige’ Maguire-suggestie weg
09:50
215+
Slot prijst ‘fijngevoelige’ Feyenoord-aanwinst
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie