Adebayor beleefde nachtmerrie “Ze wilden ons vermoorden”

Foto: Adebayor beleefde nachtmerrie “Ze wilden ons vermoorden”

Emmanuel Adebayor heeft veel meegemaakt in zijn carrière, maar de datum van 8 januari zal hij nooit vergeten. De voormalig Premier League-spits beleefde een van zijn donkerste momenten toen de bus van Togo werd aangevallen door terroristen.

Machinegeweren

De nationale ploeg van Togo reisde in 2010 vanuit een trainingskamp in Congo met twee bussen naar de Afrika Cup in Angola. De reis van 128 kilometer was goed voorbereid, maar vlak nadat ze de grens overstaken, gebeurde er iets dat niemand zag aankomen. Tijdens een stop om wat papierwerk in orde te maken, werden ze plotseling beschoten door terroristen met machinegeweren.

Veiligheidstroepen die de voetballers begeleidden vuurden terug en er ontstond een vuurgevecht dat minstens een half uur duurde. De spelers en technische staf doken onder de stoelen om veiligheid te zoeken. Ze belden met dierbaren om afscheid te nemen, vrezend voor hun leven. Schuilend voor de kogels voelden de dertig minuten aan als een eeuwigheid. De kogels vlogen grotendeels over hun hoofden heen, maar verschillende personen werden geraakt.

Slachtoffers

De chauffeur, de woordvoerder en de assistent-bondscoach kwamen door de kogels om het leven. Negen anderen raakten gewond, onder wie de spelers Kodjovi Obilalé en Serge Akakpo. Beiden werden ze geraakt door twee kogels. Doelman Obilalé verkeerde in kritieke toestand. Hij werd met spoed naar een ziekenhuis gebracht, geopereerd en overleefde.

FLEC eiste de aanval op. Deze gewapende beweging strijdt voor de onafhankelijkheid van Cabinda, een provincie in Angola waar veel olie in de grond zit. Het gebied werd jarenlang geteisterd door oorlog, maar bewust gekozen als speellocatie van de Afrika Cup om de situatie te verbeteren. De terroristen waren echter nog steeds actief, vooral in het Maiombe-regenwoud, waar de nationale ploeg van Togo langsreed.

Adebayor

In de bus zaten verschillende spelers die in Europa actief waren en het WK van 2006 hadden meegemaakt. Emmanuel Adebayor speelde op dat moment bij Manchester City en is veruit de bekendste naam. De aanvoerder van de ploeg omschreef de traumatische gebeurtenis een dag later aan de pers: “We kunnen niet meer slapen na wat we hebben gezien. Een van onze teamgenoten die een kogel in zijn lichaam had, huilde en het bewustzijn verloor.”

Het toernooi om de Afrika Cup ging door, maar Togo trok zich terug. Drie maanden later stopte Adebayor tijdelijk bij de nationale ploeg. “Ik word nog steeds achtervolgd door de gebeurtenissen waarvan ik getuige was op die vreselijke middag in de teambus van Togo. We waren gewoon voetballers die een voetbalwedstrijd gingen spelen en ons land vertegenwoordigden, maar we werden aangevallen door mensen die ons allemaal wilden vermoorden. Het is een moment dat ik nooit zal vergeten en dat ik nooit meer wil meemaken.”

Littekens

De aanslag had grote impact op alle betrokkenen. Doelman Obilalé moest jarenlang revalideren, kon niet meer keepen en raakte in de financiële problemen. De voetbalbond van Togo bood geen hulp, maar ploeggenoot Adebayor ondersteunde hem wel. De voormalig topspits hield zelf grote mentale littekens over aan het ingrijpende incident, dat zijn levensinstelling veranderde.

“Ik realiseerde me op dat specifieke moment dat alles kan stoppen, op elk moment, op elke dag, overal”, vertelde Adebayor vorig jaar aan The Athletic. “Als ik nu iets wil doen, stel ik het niet meer uit tot morgen. Ik moet het doen. Het is YOLO (je leeft maar één keer). Wanneer deze dingen je overkomen, begrijp je de grote betekenis van YOLO. Die dag wachtten we op één schot in het hoofd en dat zou het zijn: Adebayor is niet meer.”

Had de Afrika Cup geannuleerd moeten worden?

  • Ja
  • Nee
135+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:34
3+
‘Ajax 1 altijd mijn droom, doe er alles aan om het werkelijkheid te maken’
14:21
4+
Kraaij hekelt ‘achterlijke, debiele actie’: “Hoe haal je dit in je hoofd?”
14:04
26+
Schöne: “Als ik een glaasje wijn wilde, dan dronk ik dat”
13:49
85+
Mikautadze doet bizarre Ajax-onthulling
13:33
38+
‘VI-duo Hélène Hendriks en Noa Vahle maakt transfer’
13:18
109+
‘Feyenoord krijgt vraagprijs Spurs voor Bryan Gil te horen’
13:00
68+
Keert Clarence Seedorf terug als hoofdtrainer?
12:48
266+
‘Enorme dreun voor Feyenoord: sterkhouder mist finale’
12:31
382+
‘Tegenspreken Derksen kost Vandaag Inside-gast 50.000 euro’
12:17
170+
PSV dreigt uitblinker te verliezen: ‘Eredivisie speeltuin’
12:00
227+
Treuzelend Ajax wéér in de problemen
11:45
91+
Vertrekt Frenkie de Jong dan toch bij Barcelona?
11:29
26+
‘Davies moet nog een jaar wachten op toptransfer’
11:16
25+
Mario Gómez plaatst Neuer naast Messi
10:57
133+
Johan Derksen niet te spreken over NOS-verslaggever: “Hij vindt ook nog dat hij heel goed is”
10:37
216+
‘Nieuwe geïnteresseerde in Gravenberch’
10:20
31+
“De KNVB-beker is een soort antipool van de Super League geworden”
10:07
50+
Cillessen wil geschiedenis schrijven met NEC
10:00
53+
Legendes offeren zich op voor het goede doel: “3 dagen spierpijn”
09:44
181+
‘Opvolger Ten Hag staat klaar’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie