Nederland maakt indruk en speelt met België

Het Nederlands elftal is uitstekend begonnen aan de nieuwe Nations League-cyclus. Onder leiding van Louis van Gaal werd vrijdagavond in het hol van de leeuw afgerekend met buurland België: 1-4.

Nederland wist de laatste acht wedstrijden niet te winnen van België, al zaten daar wel zes remises tussen. De Rode Duivels begonnen deze avond prima, maar hadden de pech dat Timothy Castagne de bal van dichtbij op de lat werkte. Het bleek ook meteen één van de weinige echt grote kansen van de avond namens de manschappen van Roberto Martínez.

Gaandeweg de eerste helft kwam Oranje er steeds beter in. Van Gaal zag zijn elftal kans na kans creëren, maar dat werd niet meteen beloond met een treffer. Eerst redde Simon Mignolet één-op-één met Steven Berghuis, waar ook Memphis Depay met een aantal schoten voor serieus gevaar zorgde. Het wachten was dan ook op een Nederlandse voorsprong.

Pas in de veertigste minuut kreeg Oranje loon naar werken. Steven Bergwijn nam de 0-1 op zich door weg te draaien bij zijn tegenstander en heerlijk raak te schieten. Nog voor rust dacht Memphis de voorsprong te mogen verdubbelen nadat de scheidsrechter naar de stip wees vanwege een handsbal van Castagne, maar de VAR wees hem erop dat de bal op diens gezicht kwam en dus niet op de hand.

Oranje imponeert na rust

In de tweede helft had Oranje weinig te duchten van de Belgen. Zes minuten na de hervatting werd de voorsprong alsnog verdubbeld. Berghuis bediende Memphis, die oog in oog met Mignolet beheerst wist af te ronden. Het betrof zijn veertigste interlanddoelpunt namens Oranje en daarmee evenaarde hij Patrick Kluivert. Inmiddels staat de FC Barcelona-aanvaller in de topdrie van het eeuwige topscorersklassement van Oranje.

België bleek niet in staat om het de Nederlanders nog lastig te maken. Sterker nog: het goed spelende Oranje liep zelfs uit naar een grote score. Mignolet wist Berghuis opnieuw van scoren af te houden, maar kon vervolgens niet verhinderen dat Daley Blind een succesvolle voorzet afleverde bij Denzel Dumfries: 0-3. Opnieuw Memphis maakte de vierde Oranje-goal, zijn 41ste in totaliteit. Alleen Robin van Persie (vijftig) en Klaas-Jan Huntelaar (42) maakten er meer.

Alleen een eretreffer werd België op de valreep gegund. Jasper Cillessen redde Oranje na een getoucheerd schot van Kevin De Bruyne en Castagne werd buitenspel gegeven vanwege buitenspel, maar in blessuretijd werkte Michy Batshuayi alsnog de 1-4 tegen de touwen.

Scoreverloop: 0-1 (40′) Steven Bergwijn, 0-2 (51′) Memphis Depay, 0-3 (62′) Denzel Dumfries, 0-4 (66′) Memphis Depay, 1-4 (90′) Michy Batshuayi

TIP: Wint Nederland van Wales? De odd is 1.87!