Feyenoord verliest Conference League-finale met minimale cijfers van Roma

Foto: Feyenoord verliest Conference League-finale met minimale cijfers van Roma

Feyenoord heeft het fraaie Europese seizoen niet kunnen bekronen met de winst van de Conference League. In de finale in Tirana bleek AS Roma effectiever. Na een magere eerste helft gooiden de Rotterdammers de schroom van zich af na rust, maar in een goal resulteerde dat niet.

De voorpret was enorm richting de finale. De afgelopen weken ontstond dat gevoel al en de Feyenoorders moeten woensdag afgeteld hebben naar het grote moment. Vanuit Rotterdam keken mensen vanaf grote schermen, onder meer in De Kuip en op Stadhuisplein. Trainer Arne Slot gaf het al aan van tevoren: Justin Bijlow was klaar voor zijn rentree. De doelman was hersteld van zijn twee maanden durende blessure en loste Ofir Marciano weer af. Verder geen verrassing in het elftal, dat met Rick Karsdorp een echte Feyenoord trof. Henrikh Mkhittaryan werd klaargestoomd bij Roma en stond dan ook weer in de basis. De Armeense creatieveling bleek tijdens de wedstrijd toch niet klaar: na zeventien minuten moest hij al vervangen worden.

In Tirana gebeurde er het eerste half uur verder weinig. Feyenoord had meer balbezit, maar slaagde er niet in kansen te creëren. De effectieve Italianen zagen in de 32e minuut een aanval via de linkerkant smoren. Vervolgens kwam Gianluca Mancini met een lange bal vanuit het centrum, waar Gernot Trauner met het hoofd net niet bij kon door verkeerd te timen. Nicolò Zaniolo dook op voor de neus van Bijlow en was hem te slim af met een stiftje. Het bleek net geen buitenspel. Hierdoor kwam er meer pit in de wedstrijd. Cyriel Dessers kreeg het aan de stok met Chris Smalling. Niet veel later gaf de Engelse verdediger Dessers een behoorlijke tik met de elleboog, die werd echter niet bestraft door de VAR.

Tweede helft

Na de matige eerste helft kwam Feyenoord stormend de kleedkamer uit. Binnen een aantal minuten werd het veelvuldig gevaarlijk en ontstonden er meerdere kansen. Na een hoekschop raakte Trauner de paal en even later kon Rui Patricio redden op een inzet van Guus Til. In dat moment was er mogelijk hands gemaakt in de zestien door een Roma-verdediger, na een lange VAR-check werd die echter niet gegeven. 

De Rotterdammers bleven aandringen: een schot van Tyrell Malacia toucheerde via de Portugese sluitpost ook al de paal. De Italianen kwamen er weinig uit, maar had nog wel even dreiging via Tammy Abraham. In de counter stopte Marcos Senesi de spits af, hij beging hierbij volgens de arbitrage geen overtreding.

Daarna golfde het spel iets meer op en neer. Bijlow redde op een uithaal van Jordan Veretout. Feyenoord probeerde nog wel, maar de echt grote kansen bleven vervolgens uit, terwijl Roma al vrij vroeg begon met tijdrekken. Met het gewenste effect: de frustratie nam toe bij de stadionclub en tot voetballen kwam het niet meer. In de blessuretijd kopte Dessers nog door op invaller Bryan Linssen, maar de Limburger ging net voorbij aan de bal. Na 95 minuten zat het erop. AS Roma won zo met het kleinste verschil en Feyenoord grijpt achter het net. Voor de Romeinen de tweede Europese prijs in de clubgeschiedenis, na de Jaarbeursstedenbeker in 1961.

Het lange Europese seizoen van Feyenoord kon net niet bekroond worden met de eindzege. De ploeg boekte vele successen, nadat het vorig jaar juli al aan de reis begon. Voor het eerste verliezen de Rotterdammers een Europese finale. Na de UEFA Cup in 2002 komt er twintig jaar later dus geen vervolg.

Scoreverloop: 1-0 (32′) Zaniolo

Verdiende Feyenoord de beker?

  • Ja
  • Nee
112+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie