Enorme verbijstering om VI Vandaag

Foto: Enorme verbijstering om VI Vandaag

Na de debuutweek van VI Vandaag wordt er al weer veel over de talkshow gesproken. Het nieuwe format zorgt voor gemengde reacties. Zo is voormalig zenderbaas Fons van Westerloo niet te spreken over deze ‘parodie’ en vindt het ‘verbijsterend dat dit televisie is’.

“Ik kan er zelf wel om lachen”, begint Van Westerloo in De Telegraaf. “Maar ik ben ook wel weer verbijsterd dat dit televisie is. Als je echt gaat bijhouden wat er nou precies wordt gezegd, kan ik het soms haast niet geloven. Het is eigenlijk meer een parodie. Als dit bedoeld zou zijn als satire op de reguliere talkshows, is het briljant. Maar het is hartstikke echt.”

Hij ziet het desondanks niet als schadelijk voor de publieke opinie. “Daarvoor wordt er te veel gelachen. Als het allemaal heel serieus wordt gebracht, zoals FOX News in Amerika, zou het misschien een ander verhaal zijn. Maar dit zijn drie mensen die lol met elkaar maken. Ik heb wel vertrouwen in de kijker dat hij erdoorheen kan kijken. Het is gewoon theater. Je ziet ook dat ze moeite hebben met echt serieuze gasten krijgen.”

‘Slechte tafelgasten’

Tot dusver zagen we al onder meer Paul de Leeuw, danseres Euvgenia Parakhina en Wouter de Vries (broer Peter R.) aanschuiven. “Zij zijn als het ware zelf de deskundigen in de uitzending. Dat is een essentieel verschil met andere actualiteitenrubrieken: ze interviewen elkaar. Ik denk niet dat dat gevaarlijk is. Ongelooflijk ordinair is het soms natuurlijk wel. Dit programma is puur amusement. Ze zeggen misschien wel wat veel mensen denken, maar het heeft verder niets te maken met voorlichting of journalistiek. Gewoon lekker ordinair lachen.”

Bert van der Veer

Collega-televisiemaker Bert van der Veer stelt dat ‘VI niet te serieus genomen moet worden’ en zegt dat het ‘niet zo spontaan is als het lijkt’. “Het lijkt misschien spontaan te ontstaan, maar donderdag merkte je bijvoorbeeld dat Derksen zich van tevoren wel even had ingelezen over de situatie in Rusland en Oekraïne. En als er echt een fout wordt gemaakt, zijn er altijd wel een paar Twitter-wijsneuzen die dat na afloop corrigeren.” Wat hem wel stoort is dat serieuze onderwerpen (van politiek tot Rusland-Oekraïne) er in drie kwartier tijd doorheen gedrukt worden. “Dat is de ziekte van deze tijd, en daar doet VI Vandaag ook aan mee. Ik denk dat het de kijker alleen maar kritischer maakt.”

De beste odds op voetbalwedstrijden over de hele wereld vind je hier!

Vind jij VI Vandaag leuk?

  • Ja
  • Nee
319+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie