“Was bij wijze van spreken mijn testament al aan het schrijven”

Foto: “Was bij wijze van spreken mijn testament al aan het schrijven”

Amper twee weken nadat Christian Eriksen met een hartaanval naar de grond ging op het EK afgelopen zomer kreeg ook Fortuna Sittard-middenvelder Ben Rienstra te maken met hartproblemen. Lang werd er betwijfeld of hij nog wel terug zou kunnen keren op het hoogste niveau, er volgde een emotionele rollercoaster die zeker zes weken duurde.

Door het incident met Eriksen verscherpte Fortuna de hartcontrole bij spelers waardoor het ongemak bij Rienstra aan het licht kwam. Er werd een ‘onverklaarbare reactie op inspanningen’ gesignaleerd bij een hartfilmpje van Rienstra, die er nog goed vanaf kwam nu. “Een donderslag bij heldere hemel”, zegt hij zelf in gesprek met Voetbal International. “Ik voelde me gewoon goed. Een paar dagen eerder rende ik nog kilometers. Ineens mocht ik niets meer. Dúrfde ik niets meer. Het vertrouwen in mijn eigen lichaam was weg. Ik durfde niet in de auto te stappen, of zelfs maar een stukje naar de supermarkt te lopen.” Het beeld van Eriksen resulteerde in angst én opluchting, weet de Fortunees nog. “Ik was blij dat mijn ouders, vrouw en kinderen dat bespaard zou blijven.”

Eerder zag Rienstra het ook al misgaan bij oud-ploeggenoot Daley Blind. “Alles schiet door je hoofd: kan ik straks wél weer vertrouwen op mijn lichaam? Ik ben 31, heb twee jonge kinderen, is het me dit waard? Het gaat natuurlijk niet over een knieblessure. Ik belde hoofd medische zaken Jeroen Dieteren. Hij zei ‘Doe gewoon je ding, je moet je alleen even niet inspannen’. Maar ja, die arts had me niet voor niets gewaarschuwd. Het enige wat je hoort is: ik mag niks meer. En je denkt: ik ga dood. Het was heel zwaar. Ik was bij wijze van spreken mijn testament al aan het schrijven.”

Vals alarm

Uiteindelijk bleek zijn diagnose te zwaar gesteld te zijn; een tweede diagnose wees vervolgens uit dat er weinig tot niets mis is met het hart van Rienstra. “De eerste arts was niet gespecialiseerd in sport. Hij zag een afwijking en boem, sloeg op de rode knop. Dat snap ik, want niemand wil de verantwoordelijkheid dragen voor als er iets zou gebeuren.” Eind augustus kon de oud-speler van onder meer AZ en Willem II zijn rentree maken, inmiddels staat zijn teller dit seizoen al weer op zeventien duels.

Wint Fortuna deze midweek van Ajax? Pak 34x je inleg!

De hartcontroles bij voetbalclubs moeten nog strenger

  • Eens
  • Oneens
26+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie