Feyenoord in problemen na stunttransfers

Foto: Feyenoord in problemen na stunttransfers

Feyenoord wist op de laatste dag van de transfermarkt twee aanvallers aan te trekken. Bryan Linssen wist dat hij dit seizoen een lastig karwij kreeg voorgeschoteld bij Feyenoord. De 30-jarige aanvaller knokte zich aan het begin van het seizoen (weer) knap in de ploeg van Arne Slot, maar de gelegenheidsspits heeft na een drukke deadlinedag voor Feyenoord twee nieuwe concurrenten voor de aanval: Cryiel Dessers (Genk) en Reiss Nelson (Arsenal) kwamen op huurbasis naar De Kuip en zullen het Linssen lastig proberen te maken. 

Feyenoord beleefde een drukke deadlinedag op de transfermarkt. De Rotterdammers versterkten zich deze zomer al met onder andere Gernot Trauner (LASK) en Alireza Jahanbakhsh (Brighton). Op de laatste dag nam het nog afscheid van spelers zoals Wout Burger (FC Basel) en Robert Bozenik (Fortuna Düsseldorf), waardoor er ruimte ontstond in de selectie voor een paar nieuwe versterkingen. In tegenstelling tot de geruchten van de afgelopen dagen kwam er geen nieuwe verdediger naar De Kuip, maar regelde technisch directeur Frank Arnesen wel twee nieuwe aanvallers voor Arne Slot. Reiss Nelson (Arsenal) komt een jaar op huurbasis in Rotterdam voetballen om eerste elftal minuten te maken. Vooral de transfer van Cyriel Dessers deed de nodige wenkbrauwen fronsen. De Belgische aanvaller wordt een jaar gehuurd van KRC Genk, waar hij na zijn miljoenentransfer vanuit FC Utrecht nog geen indruk wist te maken op hoofdtrainer John van de Brom. In Rotterdam heeft de enkelvoudig Nigeriaans international echter een heel andere concurrentiepositie dan in de Jupiler Pro League. Sterker nog: Linssen dreigt het kind van de rekening te worden. 

Feyenoord en Bryan Linssen

Linssen kwam vorig seizoen transfervrij over van Vitesse. Bij Feyenoord kreeg de geboren Limburger na sterke periodes bij VVV-Venlo, Heracles Almelo, FC Groningen en Vitesse eindelijk zijn kans in de Nederlandse top. De vleugelaanvaller begon onder Dick Advocaat nog als invaller, maar wist zich al snel in het basiselftal van Feyenoord te knokken. De dertigjarige aanvaller kwam in zijn eerste seizoen in Rotterdam tot 38 wedstrijden, waarin hij elf doelpunten maakte en zes assists gaf. Geen slechte cijfers voor een speler die zijn eerste seizoen draait bij een topclub, maar klaarblijkelijk niet overtuigend genoeg om Arne Slot ervan te overtuigen dat Feyenoord geen aanvallende versterking nodig heeft. 


De trainer van de Rotterdammers koos in het begin van het seizoen nog tussen Robert Bozenik en Naoufal Bannis. De Slowaakse spits is inmiddels vertrokken naar Fortuna Düsseldorf, dat de talentvolle spits huurt met een optie tot koop van naar verluidt vier miljoen euro. Het vertrek van de international, die Feyenoord anderhalf jaar geleden ruim vier miljoen euro kostte, creëerde niet alleen ruimte in het salarishuis, maar zorgde er op hetzelfde moment ook voor dat de spitspositie (of de vleugels) één paar benen tekort kwam om een seizoen lang te kunnen presteren. De transfer van Amad Diallo (Manchester United) leek daar uitkomst op te bieden, maar de linksbenige rechtsbuiten raakte geblesseerd en zag zijn tijdelijke transfer naar Feyenoord daarmee in rook opgaan. 

Daarmee leek Linssen uit te kunnen gaan van een vaste basisplaats de komende maanden. Op de laatste dag van de transfermarkt haalde Feyenoord echter niet één, maar twee concurrenten voor de 30-jarige Nederlander. Daarmee is Linssen nu in de aanval misschien wel de meest ervaren speler, de nieuwe energie die Dessers en Nelson brengen, kunnen de Limburger een hoop problemen opleveren dit seizoen. 

Reiss Nelson

Nelson kwam pas serieus bij Feyenoord in beeld nadat Diallo afhaakte met een blessure. De 21-jarige vleugelspeler van Arsenal zit al jaren tegen de eerste selectie van de Londenaren aan en staat al jaren te boek als een groot talent van The Gunners, tot een grote doorbraak in de Premier League heeft het nog niet geleid. De vleugelaanvaller speelde vorig seizoen bij Hoffenheim in de Bundesliga, maar kon onder Julian Nagelsmann niet de progressie maken die nodig was om een kans af te dwingen bij de ploeg van trainer Mikel Arteta. Op het laatste moment bood Feyenoord dus een uitkomst voor de 21-jarige vleugelaanvaller, die bij Feyenoord vooral de concurrentie aan lijkt te gaan met Luis Sinisterra, maar ook als alternatief (en alternatieve speelstijl) voor rechtsbuiten Jahanbakhsh geldt. 


Over de voetbalkwaliteiten van Nelson bestaan veel positieve verhalen, de mentaliteit van de jonge Engelsman is wel een punt van discussie. De aanvaller teert al jaren op zijn snelheid, dribbel en voetballende vermogen, maar heeft nog al eens last van zijn mentaliteit. Daar hoeven ze bij Feyenoord echter niet bang voor te zijn, zo lijkt het. Nelson ligt nog tot 2023 vast in het Emirates Stadium. Daardoor is dit seizoen de enige kans voor Nelson om nog een kans af te dwingen bij de club waar hij zijn jeugdopleiding genoot. Zo niet, dan kan hij Feyenoord alsnog gebruiken om volgend seizoen een mooie transfer klaar te spelen – en misschien bevalt de samenwerking met Feyenoord wel zo goed dat hij in aanmerking komt voor een langer verblijf in De Kuip. 

Een directe concurrent voor de spitspositie is Nelson niet voor Linssen, maar de Engelsman kan er op termijn wel voor zorgen dat de speelkansen van de 30-jarige Nederlander slinken. Linssen wordt door Slot voorlopig nog gezien als centrumaanvaller, maar heeft in het verleden bewezen meer dan uitstekend uit de voeten te kunnen op de linker en zelfs de rechterflank. Je kunt er wel van uitgaan dat Linssen op termijn terugkeert naar zijn ‘vertrouwde’ plek op de vleugel. Helemaal nu Feyenoord een bewezen doelpuntenmaker in huis heeft gehaald. 

Cyriel Dessers

Het huren van KRC Genk-spits Cyriel Dessers was misschien wel de grootste verrassing van de deadlinedag van Feyenoord. De spits maakte als speler van NAC, Heracles Almelo en FC Utrecht veel indruk in de Eredivisie en verdiende een droomtransfer naar de Belgische top. In de Jupiler Pro League loopt het echter niet zo gesmeerd als in de Eredivisie voor de Belgische spits, die zijn interlands voor Nigeria speelt. Met het vertrek van Bozenik naar Düsseldorf was er voor Slot nog maar één alternatief voor Linssen in de spits. Bannis kreeg aan het begin van het seizoen het volledige vertrouwen van de trainer, maar liet (nog) niet zien dat hij het gewenste niveau heeft om voor langere tijd de eerste spits van Feyenoord te zijn. 


Met Dessers heeft Slot niet alleen de keuze uit twee aanvallers die bewezen hebben het niveau in de Eredivisie aan te kunnen. De Belgische spits zorgt er ook voor dat Slot meerdere strategieën kan toepassen tijdens een wedstrijd. Hoewel Linssen van nature geen spits is, komen zijn doelgerichtheid, snelheid en werkvermogen goed van pas om de laatste linie van de tegenstander onder druk te zetten en hen tot een lange bal (of opbouwfouten) te dwingen. Die rol kan Dessers een stuk minder goed vertolken, maar de Belgische spits heeft met zijn neusje voor de goal, sterke fysiek en de daarbij behorende (lucht)duelkracht wel kwaliteiten die bij Linssen ontbreken. 

Daardoor lijkt Linssen voorlopig nog wel goed te zitten bij Feyenoord, maar kan hij op termijn wel eens definitief buiten de boot vallen bij Feyenoord. Helemaal wanneer Dessers in zijn eerste weken meteen een aantal keer het net weet te vinden, kan dat Linssen een groot Feyenoord-probleem opleveren. Helemaal wanneer Slot zijn aanvallen wil ‘ophangen’ aan een sterke spits, moet Linssen zich opmaken voor een lastig seizoen. Dat kan een klap zijn voor de 30-jarige Limburger, maar aan de andere kant: Linssen heeft bij nog geen club de zekerheid gehad op een basisplaats, maar weet zich op één of andere manier altijd in de startopstelling te spelen. Deze concurrentiestrijd heeft hij echter nog nooit meegemaakt, waardoor het interessant wordt om te zien of Linssen ook als dertigjarige speler nog stappen kan maken.

Wie speelt Linssen uit de Feyenoord-basis?

  • Cyriel Dessers
  • Reiss Nelson
  • Helemaal niemand
1109+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie