AZ maakt één treffer te weinig voor Europa League

Nederland levert dit seizoen met PSV maar één deelnemer aan de groepsfase van de Europa League. AZ won donderdagavond met 2-1 van Celtic, maar door de 2-0 nederlaag in Glasgow wacht ‘slechts’ de Conference League.

AZ werd vorige week woensdag verschalkt op Celtic Park, waardoor de ploeg met minstens twee goals moest winnen in het eigen AFAS Stadion. De start was echter dramatisch te noemen. De eerste aanval van Celtic verraste de AZ-defensie en daardoor kon Kyogo Furuhashi eenvoudig voor de 0-1 zorgen.

Plotseling moest AZ er dus drie maken. Een vreselijke opgave in Europees verband, maar nog voor het verstrijken van de eerste dertig minuten stond er een 2-1 voorsprong op het scorebord. In de zesde minuut maakte Zakaria Aboukhlal de gelijkmaker door te profiteren van een blunder van Joe Hart en een knullig eigen doelpunt van Carl Starfelt zorgde zelfs voor de Alkmaarse voorsprong.

AZ had op dat moment dus nog ruim een uur voor één doelpunt. Al voor rust had de 3-1 een feit kunnen worden, ware het niet dat Teun Koopmeiners de bal voorlangs schoot en Hart met één hand een inzet van Aboukhlal wist te pareren. Na rust herhaalde de voormalig sluitpost van Engeland dat kunstje, waar hij ook Vangelis Pavlidis wist af te stoppen. Bovendien schoot Ernest Poku na goed voorbereidend werk van Sam Beukema over bij de tweede paal.

AZ kreeg het dus niet voor elkaar om Celtic van een Europa League-ticket af te houden. Voor de Alkmaarders wacht net als Feyenoord en Vitesse deelname aan de Conference League.

Scoreverloop: 0-1 (3′) Kyogo Furuhashi, 1-1 (6′) Zakaria Aboukhlal, 2-1 (26′) Carl Starfelt