Feyenoord ontsnapt aan Europese blamage

Feyenoord is donderdagavond ontsnapt aan een absolute blamage. Guus Til wist in de slotfase een verlenging te voorkomen tegen FC Drita (3-2), waardoor de Rotterdammers door mogen naar de derde voorronde van de Conference League.

Feyenoord begon offensief aan de thuiswedstrijd tegen de Kosovaren. Al na anderhalve minuut kreeg Guus Til de kans om de score te openen, maar op aangeven van Orkun Kökcü schoot de Spartak Moskou-huurling op de lat. Even later had de middenvelder meer succes. Bryan Linssen wist de bal na een korte hoekschop terug te leggen op Til, die zijn tweede kans van de avond wél benutte: 1-0.

Tussendoor had FC Drita ook al op voorsprong kunnen komen na miscommunicatie, maar Astrit Fazliu vergat doelman Justin Bijlow kansloos te laten door de bal net naast te schieten. Het bleek uitstel van executie. Kort na de treffer van Til maakte FC Drita verrassend gelijk via Marko Simonovski. Even later viel ook de 1-2 na een blunder van Leroy Fer, waardoor Fazliu de bal om Bijlow heen wist te spelen om de bal vervolgens simpel binnen te lopen.

Een absoluut drama hing in de maak voor Feyenoord, dat ook bij een 1-2 stand kansen weg bleef geven. Het was aan doelman Bijlow te danken dat Drita niet ook de derde van de avond wist te produceren. Ook de formatie van Arne Slot creeërde kansen om voor rust langszij te komen, ware het niet dat Linssen en Til het vizier niet op scherp hadden staan. Hun inzetten eindigden over het doel.

De Rotterdammers gingen na rust massaal op jacht naar de gelijkmaker. Fer had zijn dramatische eerste helft enigszins goed kunnen maken, maar de doelman van Drita ranselde diens kopbal uit het doel. De 2-2 kon echter niet uitblijven en dat gebeurde dan ook niet. Verdediger Marcos Senesi fungeerde als aangever en Til kopte fraai zijn tweede van de wedstrijd tegen de touwen.

Na de gelijkmaker van Til zagen de 25.000 Feyenoord-supporters een zeer open wedstrijd ontstaan. Linssen slaagde er net niet in om een teamgenoot dé kans op 3-2 te bieden, maar aan de andere kant vergat Drita opnieuw de leiding te nemen. Arbnor Muja schoot oog in oog met Bijlow naast na een flater van Marcus Pedersen, waar Senesi en Bijlow cruciale ingrepen in huis hadden.

Een verlenging leek aanstaande, maar Til had duidelijk geen trek in dertig extra minuten. In de negentigste minuut van de wedstrijd zorgde de zomeraanwinst voor de beslissing door de 3-2 tegen de touwen te werken. Feyenoord gaat zodoende met de hakken over de sloot door in Europa, zeker omdat Drita na de 3-2 nóg een grote kans om zeep hielp.

Scoreverloop: 1-0 (7′) Guus Til, 1-1 (12′) Marko Simonovski, 1-2 (16′) Astrit Fazliu, 2-2 (68′) Guus Til, 3-2 (90′) Guus Til