Luxepositie brengt PSV dichterbij de landstitel

Foto: Luxepositie brengt PSV dichterbij de landstitel

PSV lijkt deze zomer niet alleen Donyell Malen kwijt te raken, ook Denzel Dumfries staat op de nominatie om de deur van het Phillips Stadion achter zich dicht te trekken. De rechtsback staat in de belangstelling van onder meer Internazionale, dat veel over heeft om de Nederlander te contracteren. De club moet daarom hard op zoek naar zijn opvolger.



De naam van Jordan Teze komt het vaakst voorbij wanneer het om het invullen van de rechtsbackpositie gaat. De talentvolle verdediger kwam onder Mark van Bommel nog sporadisch aan spelen toe. Afgelopen seizoen kwam hij pas echt aan de bak toen Roger Schmidt vrijwel elke wedstrijd een beroep op hem deed. Teze bleek als centrale verdediger uitstekend in de speelstijl van de Duitse oefenmeester te passen, waarbij hij moest zorgen dat de restverdediging tijdens het hoog druk zetten op de juiste wijze was vormgegeven.

Door het aantrekken van André Ramalho heeft Teze echter een extra concurrent erbij in het centrum. De Braziliaan deed de gehele voorbereiding mee en overtuigde Schmidt met zijn inbreng. De defensieve kracht speelde in zijn loopbaan onder meer bij Bayer Leverkusen, Mainz en Red Bull Salzburg, waardoor hij een hoop ervaring meebrengt in de achterste linie. Bovendien lijkt hij een uitstekende klik te hebben met Olivier Boscagli, die ook dit seizoen weer onderdeel uitmaakt van de achterste lijn van PSV.


Schmidt is zich echter ervan bewust dat Teze te goed is om op de bank te laten plaatsnemen, waardoor de kans groot is dat de vleugelverdediger aan de rechterkant van de verdediging komt te spelen. Het is allerminst een nieuwe positie voor de speler. Teze speelde in de jeugdafdeling namelijk eveneens op deze positie en weet dan ook goed wat de trainer van hem vraagt. De geboren Groninger is alleen niet de enige speler die op de plaats van Dumfries uit de voeten kan, want ook als rechtsback heeft hij last van concurrenten.

Mwene

De Eindhovenaren trokken aan het begin van het seizoen Philipp Mwene aan. De Oostenrijker brengt met zijn 27-jarige leeftijd een hoop ervaring en wijsheid met zich mee. De speler heeft een verleden bij Austria Wien, VfB Stuttgart, 1. FC Kaiserslautern en FSV Mainz. Bij de laatste club speelde hij afgelopen seizoen het gehele jaar in het basisteam, waarmee hij liet zien dat hij goed mee kan in een van de grootste competities van de wereld. PSV was met het aantrekken van Mwene dan ook trots op het transferbeleid.

De aankoop brengt een geheel andere manier van spelen mee dan Teze op die positie doet. Mwene staat bekend als een voetballer die voor veel dynamiek in het elftal zorgt, precies waarnaar Schmidt op zoek is met zijn aanvallende voetbal. De rechtsback is standaard zeer fel op zijn directe tegenstander en verzaakt daarom zelden in verdedigend opzicht. Daarmee lijkt Mwene qua type spel het meeste op de vertrekkende Dumfries, die eveneens de absolute wil heeft om de bal te veroveren en snelheid naar voren te maken. 


Mwene heeft echter een extra voordeel in voetballend opzicht. De Oostenrijkse verdediger is namelijk tweebenig, waardoor hij multi-inzetbaar is voor Schmidt. De speler stelt zelf dat hij op de backposities, centraal in de verdediging én op het middenveld uit de voeten kan. “Ik ben multifunctioneel en speel waar de coach denkt me het best te kunnen gebruiken”, zo legde de speler deze zomer op de officiële website van PSV uit, nadat hij zijn contract had ondertekend. “Ik kijk ernaar uit om onderdeel te zijn van deze club.”   

Teze



De versterking lijkt daarom uitstekend te passen in het elftal van Schmidt, maar Teze zal hij naar verwachting niet zomaar aan de kant zetten. Schmidt is doorgaans een trainer die vertrouwelingen in zijn ploeg wil hebben en Teze bewees afgelopen seizoen dat hij tot een van de spelers behoort. De Nederlandse speler maakte zelden een fout onder Schmidt en behaalde elk duel minimaal een zes voor zijn optreden in Eindhovense dienst. Die betrouwbaarheid zal Teze ook op de rechtsbackpositie met zich meebrengen.

Hoewel Teze zeker niet een van de snelste is aan de rechterkant en daardoor minder diepgang zal hebben dan Mwene, toonde hij afgelopen seizoen wel aan veel voetballende kwaliteiten met zich mee te brengen. Teze is in staat om de bal van een grote afstand op de zogenoemde stropdas van zijn medespeler te leggen en is normaliter zeer nauwkeurig met zijn passing. Met zijn diepgaande loopacties zal Teze echter meer zijn momenten kiezen dat hij gaat, waardoor Noni Madueke een iets andere aanvalsrol zal krijgen.

Teze brengt het voordeel met zich mee dat hij vorig seizoen al bij PSV onder contract stond. De verdediger kent zijn teamgenoten daardoor goed en weet als geen ander hoe het is om onder Schmidt te werken. Na een seizoen kan Teze inmiddels lezen en schrijven met zijn oefenmeester en kent hij de speelstijl van Schmidt als zijn broekzak. Aangezien PSV aan het begin van het seizoen een aantal cruciale wedstrijden moet afwerken, lijkt het daarom logisch dat de oefenmeester in de beginfase van het voetbaljaar voor Teze zal kiezen.

Tactisch



Mocht Dumfries daadwerkelijk vertrekken, dan heeft de hoofdtrainer met Teze en Mwene twee goede vervangers op die positie. Schmidt kan ervoor kiezen om de direct onderscheid te maken tussen de kwaliteiten, maar heeft ook de mogelijkheid om hun verschillende technische en tactische vermogens aankomend seizoen in te zetten per tegenstander. Waar bij de ene tegenstander Mwene wellicht de beste optie is om op te stellen, vraagt het verslaan van de andere opponent simpelweg meer om de verdedigende skills van Teze.


Wanneer PSV tegen een mindere tegenstander speelt en veel druk naar voren wil zetten, dan lijkt Mwene de beste optie te zijn. De speler is in staat om veel energie in de wedstrijd te leggen en aan de rechterkant zijn wil op te leggen. In het geval dat PSV tegen een betere tegenstander speelt waarbij de balans in het team van cruciaal belang is, dan lijken de Eindhovenaren te moeten kiezen voor meer betrouwbaarheid op de vleugels. Op die momenten kan Schmidt kiezen voor Teze, die dan vaker achterin is terug te vinden.

Schmidt heeft met Teze en Mwene kortom twee spelers in huis met verschillende mogelijkheden, waardoor de oefenmeester in het komende seizoen de tegenstander vaker kan verrassen met de opstelling. Dat moet de club dichterbij de landstitel brengen. Door de coronacrisis heeft Schmidt meer dan ooit een brede selectie nodig waarin hij keuzevrijheid heeft om een wedstrijd te beslissen. Beide rechtsbacks moeten de komende maanden hard hun best doen om zichzelf aan Schmidt te bewijzen, maar speeltijd zullen zij naar verwachting allebei voldoende krijgen. 

Wie moet Denzel Dumfries vervangen?

  • Jordan Teze
  • Philipp Mwene
918+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie