Gravenberch maakt mogelijk megatransfer

Foto: Gravenberch maakt mogelijk megatransfer

Het Europees kampioenschap is voor het Nederlands elftal achter de rug. Door de vroege uitschakeling tegen Tsjechië verliep het toernooi niet als gehoopt. Meerdere bepalende spelers acteerden op het eindtoernooi ondermaats en bleken niet in staat om het team naar grote hoogtes te brengen. Daarom zit er niets anders op dan een sterk team richting volgend jaar te bouwen, wanneer het Wereldkampioenschap in Qatar op het programma staat.



Frank de Boer was gedurende het toernooi zoekende naar de ideale basisformatie. Niet alleen kreeg hij veel kritiek over de 5-3-2 formatie die hij tijdens alle wedstrijden toepaste, ook snapten critici de opstelling niet. Zo koos de bondscoach voor Maarten Stekelenburg onder de lat. De keeper was twee jaar geleden nog de beste keeper van Nederland, maar maakte vervolgens een flinke duikeling in zijn wedstrijdfitheid. Dit seizoen speelde de doelverdediger bij Ajax nog aardig, maar het gevraagde niveau bij het Nederlands elftal bleek te hoog gegrepen.

Ook Marten de Roon was veelvuldig onderwerp van discussie. De controlerende middenvelder is bij Atalanta Bergamo gewend om met vijf verdedigers aan de aftrap te verschijnen, maar heeft volgens velen niet voldoende kwaliteiten om bij Oranje in het basisteam te staan. In verdedigend opzicht staat De Roon vrijwel altijd zijn mannetje, maar wanneer hij aan de bal komt levert hij deze veelvuldig in bij zijn tegenstander. 


De hoofdtrainer had echter voldoende alternatieven voor De Roon. De naam van Davy Klaassen kwam onder meer vaak langs. De middenvelder beleefde bij Ajax een uitstekend seizoen. Hoewel hij in de slotfase van het voetbaljaar als aanvallende middenvelder acteerde, speelde hij voor de winterstop vaker op de positie van controlerende middenvelder. Klaassen, die eerder bij Werder Bremen al op deze plaats op het veld stond, bleek deze rol uitstekend onder controle te hebben. Hij moest echter het grootste gedeelte van het toernooi op de reservebank plaatsnemen.

Gravenberch

Klaassen was niet de enige speler die nauwelijks een kans kreeg op een basisplaats, ook Ryan Gravenberch kwam er niet aan te pas. De talentvolle middenvelder liet bij Ajax zowel nationaal als internationaal een uitmuntend niveau zien, maar dat was voor De Boer onvoldoende om hem als basisspeler op te stellen. De hoofdtrainer was overduidelijk op zoek naar spelers met de nodige ervaring om op te kunnen bouwen en vond Gravenberch te weinig bagage in zijn rugtas hebben om in aanmerking te komen voor een vaste plaats in de ploeg.

Tijdens de derde poulewedstrijd tegen Noord-Macedonië kreeg Gravenberch wel de mogelijkheid in het basisteam. Het Nederlands elftal was al geplaatst voor de volgende ronde, waardoor De Boer hem wilde proberen naast Frenkie de Jong. Gravenberch speelde in de eerste helft geen goede wedstrijd, maar dit kwam ogenschijnlijk door het moeilijke spelsysteem. Toen De Boer in de tweede helft koos voor de 4-3-3 formatie die Gravenberch bij Ajax gewend is, kwam de middenvelder steeds meer terug in zijn oude vorm en creëerde hij de nodige kansen.


Hoewel Gravenberch dit eindtoernooi nauwelijks een rol kon vervullen, lijkt nog een seizoen bij Ajax voldoende om zichzelf klaar te stomen voor een basisplaats in Qatar. De middenvelder moet volgend seizoen in Amsterdam een van de leiders zijn die de club opnieuw naar een landskampioenschap leidt. Ondanks zijn jonge leeftijd maakt Gravenberch vooralsnog grote sprongen voorwaarts en lijkt hij snel klaar te zijn voor de volgende stap in zijn loopbaan. Het is zelfs de vraag of hij volgend seizoen überhaupt nog wel in Amsterdam speelt.

Liverpool



Gravenberch kreeg al op jonge leeftijd te maken met interesse uit het buitenland. Het Ajax-talent maakte een uitstekende indruk op De Toekomst en viel op bij vrijwel alle Europese topclubs, maar besloot uiteindelijk om in Amsterdam te blijven. Het bleek een uitstekende zet te zijn van Gravenberch, want door de jaren heen ontwikkelde hij zichzelf tot een vaste kracht in het basisteam van Ajax. In zijn eerste gehele seizoen voor de Amsterdammers deed hij het Europees dermate goed dat hij op het lijstje kwam te staan van meerdere grote clubs.

Naar verluidt is onder meer Liverpool geïnteresseerd om Gravenberch deze zomer over te nemen. De Engelse topclub raakte aan het einde van het seizoen Georginio Wijnaldum kwijt, die beschikte over een aflopend contract. De middenvelder vertrok naar Paris Saint-Germain, waardoor Liverpool met een open positie op het middenveld zit. Hoofdtrainer Jürgen Klopp hoopt op die positie zo snel mogelijk een nieuwe kracht aan zijn selectie toe te voegen en zou eraan denken om Gravenberch de kans te geven in het basisteam.

De speler zelf gaf aan het einde van het seizoen juist aan dat hij graag nog een seizoen bij Ajax wilde blijven, om op deze wijze zichzelf klaar te stomen voor het Europese topvoetbal. De vraag is echter of hij interesse van Liverpool zomaar naast zich kan neerleggen. Mocht Klopp daadwerkelijk van plan zijn om Gravenberch direct een basisplaats te geven, dan is het voor hem een kans uit duizenden om zichzelf op een topniveau te bewijzen. 

Nederlands elftal

Gravenberch staat mogelijk voor een belangrijke keuze in zijn loopbaan. Hoewel een overstap naar Liverpool voor hem ongetwijfeld een kinderdroom is die uitkomt, kan het echter ook betekenen dat hij een groot gedeelte van volgend seizoen nog op de reservebank moet plaatsnemen. Het niveau van Liverpool is simpelweg hoger dan bij Ajax, waardoor een paar mindere wedstrijden vaak betekenen dat een andere speler de kans krijgt in het basisteam. Bij Ajax ziet men dat nog wel door de vingers, maar in Engeland kan hij dat op zijn buik schrijven.


Een seizoen op de reservebank kan echter grote gevolgen hebben voor zijn deelname aan het WK. Gravenberch hoeft daarvoor niet ver te kijken, want de situatie van Donny van de Beek is wat hij dan kan verwachten. De aanvallende middenvelder speelde dit seizoen nauwelijks bij Manchester United en zag zijn kansen bij Oranje steeds kleiner worden. Een te snelle overstap naar het buitenland betekent kortom eveneens dat Gravenberch het risico loopt dat hij een paar stappen wordt teruggeworpen in zijn ontwikkeling.

Met Mino Raiola als zaakwaarnemer hoeft Gravenberch de komende jaren niet bang te zijn dat hij bij een topclub terechtkomt, waardoor het komend seizoen voor hem beter lijkt om bij Ajax te blijven spelen. Mocht Liverpool daadwerkelijk vinden dat de Ajacied op termijn een spil kan zijn in het aanvalsspel van de Engelsen, dan komt de club na het seizoen zonder twijfel terug met een nieuw bod. Voorlopig moet Gravenberch koel in zijn hoofd blijven en Ajax bij de hand nemen, zodat hij met een volle prijzenkast naar een topcompetitie kan verkassen.

Moet Ryan Gravenberch deze zomer al een transfer maken?

  • Ja, hij is er klaar voor
  • Nee, daar is hij nog niet aan toe
3845+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:15
5+
‘Bayern neemt groot Ten Hag-besluit’
19:58
82+
VI komt met update over Schreuder en Feyenoord
19:35
35+
‘Details over Madrid-transfer Mbappé bekend’
19:15
85+
‘Vitesse valt mogelijk in Midden-Oosterse handen’
18:50
148+
Ajax troeft Duitse clubs af en haalt talentvolle keeper naar Amsterdam
18:30
22+
Op deze opmerkelijke plek vierde Löw de wereldtitel
18:10
123+
Benefietwedstrijd in teken van Vitesse-crowdfunding
17:50
12+
Thiago Silva (39) nog altijd niet versleten en keert terug naar jeugdliefde
17:30
116+
‘Antwerp zet NEC een hak’
17:10
91+
Ook kritiek op Ten Hag vanuit Nederlandse hoek: “Het klopt van geen kant”
17:00
113+
Ajax maakt zich BELACHELIJK met terugkeer Kroes | Stalen Snor #56
16:50
45+
Opsteker voor Excelsior tijdens spannend seizoensslot
16:30
50+
Nottingham Forest moet voor degradatie vrezen door puntenaftrek
16:10
140+
‘Scouts en PSV en Ajax reizen af naar topwedstrijd in België’
15:50
220+
Grote amateurclub ziet het niet zitten om plek Vitesse over te nemen
15:30
169+
Groningen-supporter bedreigd en geïntimideerd na aanbieden tickets Roda-duel
15:10
301+
‘United hakt knoop door over positie Ten Hag’
14:45
43+
Optimisme bij Real Madrid: “Staan aan de goede kant”
14:30
430+
Megadomper voor Valentijn Driessen
14:15
155+
Chery verlaat Israël, toekomst ongewis
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie