Ajax bereidt zich voor op vroegtijdig vertrek

Foto: Ajax bereidt zich voor op vroegtijdig vertrek

Bayern München raakt aan het einde van het seizoen hoofdtrainer Hansi Flick kwijt. De oefenmeester was het afgelopen anderhalf jaar zeer succesvol bij de Duitse recordkampioen, maar zag vanwege nog onbekende redenen geen brood in een langer verblijf bij de vereniging. De Duitsers moeten daarom op zoek naar een opvolger, waarbij een Nederlandse hoofdtrainer allerminst is uitgesloten.

Flick kwam in november 2019 bij Bayern München aan het roer te staan. De Duitse club had een teleurstellende periode achter de rug met meerdere wedstrijden waarin het puntverlies leed, maar na de komst van Flick ging alles snel beter. Hoewel Bayern München het kampioenschap leek te verspelen, stonden de spelers aan het einde van het seizoen alsnog met de schaal in hun handen. Bovendien trok de club de Duitse beker en Champions League naar zich toe, waardoor het seizoen 2019/2020 ondanks de coronacrisis uitdraaide op een groot succes.

Dit voetbaljaar kan Bayern München alleen nog maar de Duitse Bundesliga veroveren. Dat lijkt te lukken, aangezien de club met nog vijf wedstrijden te spelen op een voorsprong van zeven punten staat ten opzichte van achtervolger RB Leipzig. Voor de andere prijzen is Bayern München inmiddels uitgeschakeld, maar door het eerste droomseizoen is er nauwelijks kritiek op het functioneren van Flick. Opvallenderwijs koos de oefenmeester echter zélf voor een vroegtijdig afscheid, waardoor hij bezig is aan zijn laatste maanden bij de vereniging.


Recordinternational Lothar Matthäus uitte afgelopen week het vermoeden dat Flick graag de vertrokken Joachim Löw wil opvolgen als bondscoach van Duitsland. “Dat aanbod van de DFB is er”, vertelde Matthäus aan Sky. “Niemand die mij kan wijsmaken dat er nog niet gesproken is. Die kennen elkaar maar al te goed. Hansi Flick staat bij de DFB helemaal bovenaan de lijst en dan komt er heel lang niets.” Bayern München heeft kortom nog enkele maanden om een geschikte nieuwe hoofdtrainer voor volgend seizoen te vinden.

Geschikte opvolger

Julian Nagelsmann staat volgens verschillende Duitse media bovenaan de lijst om Flick op te volgen. De 33-jarige oefenmeester maakte in zijn nog jonge carrière al veel indruk in Duitsland. Hij speelde begin deze eeuw in de jeugdafdelingen van TSV 1860 München en FC Augsburg, maar bereikte door een zware knieblessure nooit het eerste team. Vervolgens nam Thomas Tuchel hem in 2008 aan als jeugdtrainer bij FC Augsburg. De laatste vijf jaar trainde hij Hoffenheim en RB Leipzig, waar hij een uitstekende periode kende.

Het is daarom logisch dat Bayern München Nagelsmann hoog op de lijst heeft staan om het hoofdtrainerschap op zich te nemen, maar de oefenmeester is allerminst eenvoudig haalbaar. Naar verluidt wil RB Leipzig zijn trainer niet zomaar naar de concurrent laten gaan en eist de club dat Bayern München diep in de buidel tast. De Duitse koploper moet naar verluidt een bedrag van 20 miljoen euro op tafel leggen om Nagelsmann te contracteren. Bayern München kan dat ongetwijfeld betalen, maar de vraag is of het Duitse bestuur dit wil doen.


Ook de namen van Massimiliano Allegri en Ralf Rangnick zouden op de lijst staan. Allegri heeft met zijn hoofdtrainerschap bij AC Milan en Juventus de afgelopen tien jaar veel ervaring opgedaan en zit alweer bijna twee jaar zonder club. Rangnick heeft ruimschoots ervaring in de Bundesliga en trainde onder meer VfB Stuttgart, Hannover 96, Schalke 04 en RB Leipzig. Ook Rangnick zit alweer twee jaar zonder club. Naar verwachting zullen beide trainers Bayern München niet afwijzen wanneer van interesse sprake is, al zijn er logischere alternatieven te bedenken.

Nederlandse trainers

Het is publiekelijk bekend dat Bayern München al een aantal jaar twee Nederlanders als mogelijke trainer ziet: Erik ten Hag en Mark van Bommel. De twee trainers hebben een verleden in Duitsland en weten daarom als geen ander hoe het is om in de Bundesliga te werken. Hoewel ze als trainer nog geen jarenlange ervaring hebben bij een topclub, verwacht Bayern München dat zij het team naar grote hoogtes kunnen brengen en successen kunnen boeken. Al zal het voor de club niet eenvoudig zijn om Ten Hag te contracteren.

De 51-jarige Ten Hag is alweer bezig aan zijn derde volledige seizoen bij Ajax. Hoewel hij in zijn eerste halve jaar bij de vereniging een teleurstellend seizoen kende, ging het vervolgens al snel een stuk beter. In het seizoen 2018/2019 veroverde Ten Hag met Ajax de dubbel en belandde hij bovendien in de halve finale van de Champions League. Na het coronaseizoen, waarin Ajax eveneens bovenaan stond, wint Ten Hag dit seizoen vrijwel zeker wederom de dubbel met Ajax. Bovendien bereikten de Amsterdammers de kwartfinale van de Europa League.

Van Bommel daarentegen is vooralsnog minder succesvol in zijn trainerscarrière. Waar de voormalig middenvelder als voetballer grote successen kende bij Barcelona en Bayern München, was zijn trainersperiode bij PSV bovenal teleurstellend. De Eindhovenaren speelden onder Van Bommel uitstekend, avontuurlijk voetbal, maar prijzen leverde dat niet op. Daarnaast lag de trainer niet bepaald goed binnen de organisatie, waardoor veel mensen binnen de club blij waren toen de Limburger naar een reeks teleurstellende resultaten het veld moest ruimen.

Moeilijke keuze



Het zal voor Bayern München niet eenvoudig zijn om de meest geschikte opvolger te vinden. Hoewel de vereniging in Duitsland jaarlijks vrijwel verzekerd is van een kampioenschap en de club een grote kans maakt op het winnen van de beker, hoopt Bayern München eveneens succesvol te zijn in Europa. De Duitsers beschikken over dermate goede spelers dat het voor de nieuwe hoofdtrainer bovenal zaak is om rust binnen de organisatie te bewaren en alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Daarvoor is de ene trainer geschikter dan de andere.


Van Bommel is nog altijd zeer geliefd binnen de organisatie van Bayern München, maar het bestuur zal zijn periode bij PSV ongetwijfeld meenemen in de keuze voor de nieuwe trainer. Dan lijkt zijn naam al snel af te vallen. Ten Hag daarentegen lijkt geknipt voor de baan bij Bayern München. Evenals bij de Duitsers werkt hij bij Ajax met een selectie die het beste van zijn land is en blijkt hij als geen ander in staat om met zijn managementstijl de spelers een goed gevoel mee te geven. Daardoor kunnen zij wekelijks optimaal presteren.

Naar verwachting neemt Bayern München nog wel even de tijd om de situatie intern te bespreken en met de kandidaten te praten, maar Ajax zal op zijn beurt niet te lang willen wachten. Wanneer Ten Hag vertrekt, moet de club snel op zoek naar een geschikte opvolger. Kandidaat Arne Slot is volgend seizoen hoofdtrainer van concurrent Feyenoord, waardoor Ajax naar alternatieven moet zoeken. Marc Overmars kennende heeft Ten Hag dan ook een uiterste datum meegekregen om Ajax duidelijkheid te geven voor volgend seizoen. 

Voor wie moet Bayern München kiezen?

  • Julian Nagelsmann
  • Massimiliano Allegri
  • Ralf Rangnick
  • Erik ten Hag
  • Mark van Bommel
  • Een andere trainer
861+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:24
6+
‘Nieuwe algemeen directeur Ajax is bepaald’
22:59
4+
Dortmund zet tegen PSG eerste stap naar CL-finale in duel vol kansen
22:32
11+
Vertrouwen bij Van den Brom: “Kunnen een goede selectie neerzetten”
22:07
52+
Ronald de Boer wijst Hartman-vervanger aan: “Vooral tegen betere ploegen”
21:43
85+
‘Van Dijk naar een andere Duitse topclub dan Dortmund’
21:18
416+
Van Bronckhorst reageert op Feyenoord-gerucht: “De club van mijn hart”
20:53
71+
Liverpool-Nederlander gaat niet samenwerken met Slot
20:28
76+
PEC-revelatie maakt plots droomtransfer naar topcompetitie
20:03
7+
Opstellingen Dortmund en PSG: Maatsen in de basis, Malen op de bank
19:39
277+
Technische structuur bepaald waarmee Ajax cruciale transferzomer ingaat
19:14
257+
”Ongeloofwaardige’ Van ‘t Schip verraste selectie met bizarre uitspraak’
18:49
91+
‘Enorm Van Persie-risico bij sc Heerenveen’
18:37
247+
Ajax-target Farioli ‘schijnt een heel interessante jongen te zijn’
18:23
226+
‘PSV-target Debast op haar na rond met nieuwe club’
18:04
127+
Vitesse op rand van afgrond door deadline: “We lopen leeg”
17:53
43+
Spotify-playlists PSV: 7K Op Je Feestje en de palingsound
17:38
125+
‘AZ werkt aan binnenlandse transfer voor opvolging Pavlidis’
17:24
845+
Verrassend Andries Noppert-nieuws vanuit Heerenveen
17:00
10+
CLASH in de rechtbank, RIJKAARD wil The Champ | Groeten out Afrika #2
16:45
155+
‘Liverpool-crisis test Arne Slot’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie