Feyenoord heeft nieuwe Royston Drenthe binnen

Foto: Feyenoord heeft nieuwe Royston Drenthe binnen

De entree van Royston Drenthe bij Feyenoord was zo explosief als zijn rushes langs de linkerflank. De verdediger brak op jonge leeftijd door in De Kuip en vertrok na het gewonnen jeugd EK al snel naar Real Madrid. Sinds dien wacht Feyenoord op de natuurlijke opvolger van de linksback, die in de persoon van Tyrell Malacia gevonden lijkt. 

Het verhaal van Royston Drenthe begint als een jongensboek. De linksachter brak op jonge leeftijd door in het eerste elftal van Feyenoord en maakte in zijn eerste seizoen een onuitwisbare indruk. De explosieve flankenspeler zorgde er met zijn snelheid en loopvermogen voor dat de vijandige achterhoede zich niet alleen druk hoefde te maken over de linksbuiten van de Rotterdammers, maar zich misschien meer moest bekommeren om die trein die zonder uitzondering van de ene achterlijn naar de andere achterlijn stoomde. 

Royston Drenthe

Drenthe was als achttienjarige een onbetwiste basisklant bij Feyenoord. Dat feit kunnen niet veel spelers hem navertellen. De linksback ging na zijn debuutseizoen in 2006/2007 met het Nederlands elftal onder 21 van Foppe de Haan naar het Europees Kampioenschap en mocht zich na een succesvolle campagne kronen tot kampioen. Traditiegetrouw zijn er bij dit soort jeugdkampioenschappen scouts van over de hele wereld aanwezig en dat gold voor dat eindtoernooi niet anders. De succesvolle lichting Nederlanders verdwenen in veel scoutingsboekjes, maar de naam van Drenthe werd opgeschreven door één van de grootste clubs ter wereld. 

Real Madrid betaalde in de zomer van 2017 veertien miljoen euro om Drenthe na 29 wedstrijden in het eerste van Feyenoord over te nemen. Er werden destijds al vraagtekens geplaatst bij de overgang, maar er zijn weinig spelers die een miljoenencontract bij de Spaanse grootmacht weigeren. In zijn eerste seizoen kwam Drenthe nog redelijk vaak aan spelen toe, maar met de jaren nam zijn speeltijd af. Zijn wens om aanvaller te zijn won het uiteindelijk van de discipline die hij nodig had om zich als verdediger in de basis te spelen en de concurrentiestrijd te winnen van de Brazliaan Marcelo, een generatiegenoot van Drenthe die met dezelfde voetbalstijl als de Nederlander tot 517 wedstrijden in het maagdelijke wit van Madrid kwam. 


Tyrell Malacia

Op het moment dat Drenthe zijn eerste stappen zetten in het profvoetbal en daarna zijn transfer naar Real Madrid maakte, speelde Tyrell Malacia nog in de jeugd van amateurvereniging Overmaas. Een jaar later zou de linksachter de overstap maken naar de jeugdopleiding van Feyenoord, waar hij zich in negen jaar naar het vlaggenschip van de Rotterdammers speelde. De inmiddels 21-jarige verdediger sloot in 2017 al aan bij de A-selectie van Feyenoord, maar kent dit seizoen zijn definitieve doorbraak in het eerste elftal van Dick Advocaat.
De ervaren oefenmeester deed vorig seizoen al vaak een beroep op Malacia, maar dit seizoen is de jonge aanvallend ingestelde verdediger de eerste keus van Advocaat. 

Dat Malacia zo nadrukkelijk in beeld kwam bij Feyenoord heeft, naast zijn ontwikkeling, ook te maken met het wegvallen van Ridgeciano Haps, die een groot deel van de eerste seizoenshelft niet beschikbaar was voor Feyenoord door een slepende ziekte. Maar ook nu de voorheen vaste linksback van Feyenoord weer beschikbaar is voor Advocaat, kiest de scheidend oefenmeester alsnog voor Malacia als linksback. 

Sterker nog: Advocaat zorgt ervoor dat zowel Malacia als Haps speeltijd krijgen. Laatstgenoemde was voor zijn blessure een van de sterkhouders van het Feyenoord-elftal en Haps krijgt nu de voorkeur als linksbuiten. Hoewel de samenwerking met Malacia niet altijd optimaal is, lijkt Advocaat het niet over zijn hart te kunnen verkrijgen om het 21-jarige talent te passeren. Bovendien is de ervaren oefenmeester dol op de ontwikkeling van de linksback: “Malacia ontwikkelt zich geweldig. Hij is aan de bal goed, heeft een enorme winnaarsmentaliteit en wil het graag goed doen. Dat vind ik leuk om te zien”, zei de Feyenoord-trainer. 


Hobbelende weg naar de Feyenoord-top

Dat betekent echter niet dat Malacia’s weg naar de Feyenoord-top één rechte lijn naar boven was. De 21-jarige linksback debuteerde in 2017 tegen Napoli voor de Rotterdammers en speelde zich zelfs in de basis, maar maakte de komst van Jaap Stam (2019) een einde aan. De voormalig verdediger koos voor Haps als linksback en Malacia moest het doen met een rol op het tweede plan. Malacia ging echter niet bij de pakken neer zitten, ondanks dat hij het vertrouwen van de voormalig trainer van PEC Zwolle en Reading niet voelde. Dat betaalde zich pas later uit, op het moment dat Advocaat de leiding overnam nadat Stam na de verloren wedstrijd tegen Ajax (4-0, red.) de eer aan zichzelf hield en ontslag nam als hoofdtrainer van Feyenoord. 

Dat hij op dit moment het vertrouwen krijgt van Advocaat, neemt nog niet weg dat Malacia ook aan die top staat op dit moment. De 21-jarige verdediger wisselt dit seizoen topprestaties af met mindere optredens. Zo speelde hij in de Klassieker tegen Ajax de sterren van de hemel en zorgde hij er mede voor dat buitenspeler Antony onzichtbaar was, maar grosseerde hij in de daarop volgende Eredivisie-wedstrijd tegen AZ Alkmaar in balverlies en verkeerde keuzes. Dat hij nu een trainer heeft die hem de kans geeft om die fouten te maken, is misschien wel de belangrijkste bijzaak die Malacia op dit moment heeft bij Feyenoord. 

Dat ook Feyenoords volgende trainer (Arne Slot, red.) bij AZ bewees dat hij houdt van aanvallend ingestelde backs, zal de toekomst voor Malacia rooskleuriger maken dan wanneer zijn werkgever met een defensieve trainer in zee was gegaan. Toch neemt het vertrek van Advocaat, die toch aan de wieg van de definitieve doorbraak van Malacia staat, mogelijk een negatief gevolg voor de jonge verdediger: op het moment dat hij vanaf nul een concurrentiestrijd moet voeren met Haps, kan de jongeling zomaar weer buiten de basis vallen. 


Drenthe-stijl

Los daarvan doen de rushes van Malacia aan de linkerkant van het veld weer denken aan de tomeloze energie van Drenthe. De inmiddels 33-jarige verdediger, die op dit moment voor Racing Murcia voetbalt, heeft vanuit de Feyenoord-jeugdopleiding eindelijk een waardevolle opvolger gekregen als stoomtrein op de linkerflank van Feyenoord. De keuzes die Malacia maakt, lijken echter nu al beter dan de beslissingen die Drenthe nam: Malacia heeft inmiddels 68 wedstrijden in de benen voor Feyenoord en ziet dat aantal dit seizoen naar alle waarschijnlijkheid nog verder groeien. 

Wanneer de 21-jarige vleugelverdediger meer met zijn goede balgevoel gaat doen – lees: assists geven – en stabieler gaat presteren dan is het de vraag waar de reis van Malacia eindigt. De boekenworm lijkt zich in ieder geval meer dan bewust van de valkuilen van het hedendaagse profvoetbal. Stap voor stap bouwt hij verder aan zijn carrière. Dat is dan niet per sé de Drenthe-stijl, maar wel de rush die een jong talent nodig heeft om op latere leeftijd in een topcompetitie te eindigen.

Waar ligt Malacia’s plafond?

  • Bij Feyenoord
  • Degradatiekandiaat topcompetite
  • Middenmoot topcompetitie
  • Europese subtop
  • Europese top
1256+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie