Feyenoord, PSV en AZ ergeren zich aan ‘Studio Ajax’

Foto: Feyenoord, PSV en AZ ergeren zich aan ‘Studio Ajax’

Hoe je het ook wendt of keert: in de diverse voetbalpraatprogramma’s die ons land rijk is voert Ajax vaak de boventoon. En daar bestaat ergernis over bij Feyenoord, PSV en AZ, zo schrijft Sjoerd Mossou vandaag in het Algemeen Dagblad.

Hij stelt: “In het Nederlandse medialandschap wordt bovenal Ajax beschouwd als de maat der dingen, als het ijkpunt van beschouwingen, analyses en discussies.” René van der Gijp kaartte dat al een keer aan in de uitzending bij Veronica Inside: “Gaat het over Baumgartl ofzo, zegt er meteen eentje: die is niet te vergelijken met Martínez hoor! Begint de presentator over de verdediging van Feyenoord, hebben ze het binnen tien seconden opeens over de verdediging van Ajax, hoe goed die kunnen opbouwen en zo. Het is absurd.”

Mossou: “Van der Gijp stak er de draak mee, maar het mechanisme wekt – terecht of onterecht – ook ergernis bij de andere topclubs in Eindhoven, Rotterdam en ook Alkmaar. Ook beleidsmakers constateren geregeld dat ‘Ajax’ oververtegenwoordigd is in talkshows, in voetbalprogramma’s, of zelfs in bestuurlijke geledingen.”

De journalist gaat verder: “Dat kun je afdoen als kinderachtige kinnesinne, of juist als een onvermijdelijk gevolg van de status van Ajax: het is nu eenmaal de grootste en succesvolste club van Nederland. Dat laatste is iets wat het zelf ook gretig uitdraagt, trouwens, wat niet irrelevant is in de algemene beeldvorming. De term ‘Godenzonen’ is van oorsprong niet ironisch bedoeld. De fans zingen graag van ‘Wij zijn Ajax, wij zijn de beste’. En trainer Erik ten Hag verklaart gerust dat Ajax zélf zijn grootste tegenstander is in de titelrace.”

Erger jij je hier ook aan?

  • Ik wel
  • Ik niet
1279+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie