Veronica Inside-rel kent maar één winnaar

Foto: Veronica Inside-rel kent maar één winnaar

Veronica Inside staat ondanks de perikelen van de afgelopen weken weer voor een nieuw seizoen. Hoofdrolspelers Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen begroeven de strijdbijl en veranderen volgens verschillende media hun stijl niet. Met de geschiedenis in het achterhoofd, heeft er maar één man écht profijt van deze rel gehad. 

Dat Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen aankomende vrijdag weer gezamenlijk aan één tafel zitten, had niemand een paar maanden terug kunnen voorspellen. De Talpa-kemphanen gingen voor de camera al vaker verbaal met elkaar op de vuist, maar na een speciale racisme-uitzending van Veronica Inside leek een handgemeen dichter bij dan een nieuw seizoen van de voetbaltalkshow. 

Veronica Inside-rel: het begin

De opnames van Goede Tijden, Slechte Tijden lagen door de corona-crisis een lange tijd stil, maar fans van Nederlandse soaps hadden gelukkig de Veronica Inside-rel nog om te volgen. Bijna dagelijks haalden de hoofdrolspelers het nieuws met hun ruzie. Na een speciaal ingelaste uitzending rondom racisme met advocaat Natacha Harlequin en ex-voetballer Dries Boussatta als gasten klapte de bom tussen presentator Genee en analisten Derksen en Van der Gijp.

De reden waarom de racisme-uitzending nodig was, lijkt inmiddels tot de algemene kennis van iedere Nederlander te horen. Te midden van de opkomst van de BLM-beweging maakte Johan Derksen een misplaatste grap over rapper Akwasi en Zwarte Piet, waardoor zo ongeveer iedereen met een social media-account iets vond van de situatie, wat volgens Derksen een “storm in een glas water” was. 


Op dat moment leek het televisieprogramma er niet goed uit te komen: de spelers van het Nederlands elftal spraken zich uit en kondigden een boycot aan en verschillende adverteerders rondom het programma, wilden niet meer dat hun merknaam tijdens de uitzendingen van Veronica Inside getoond werden. De speciale uitzending leek daarom op een ‘goedmakertje’ om de publieke opinie weer om te draaien. Het ging na de uitzending echter niet over de inhoud van de discussie. 

Veronica Inside-rel: de ruzie

Het reclameblok na de racisme-uitzending was nog niet bezig, of de eerste boze kreten van Derksen en Van der Gijp vlogen al over het wereldwijde web. Zij waren van mening dat de houding van Genee écht niet kon. De presentator stelde zich niet neutraal op, maar koos eigenlijk kant van de critici op het programma. Van der Gijp zei dat hij zich “nooit meer zou laten uitlokken door dat ventje” en dat Genee met zijn houding het concept had opgeblazen. “We hebben alles met dit programmaatje gewonnen en dan doe je dit”, zei hij verbouwereerd. 

Wat volgde was een zomerstop voor Veronica Inside, maar het programma ging voor de camera’s van RTL Boulevard en Shownieuws gewoon verder. Vooral Genee kreeg daar de volle laag van zijn twee vaste tafelgasten, die het niet meer goed zagen komen met het programma. Bij elk interview gaf Derksen aan dat hij zijn opties overwoog, liever een ander programma wilde maken dat beter bij hem zou passen (Talpa had daar al een voorstel voor gedaan) en dat hij enorm veel geld zou laten liggen op het moment dat hij niet meer zou komen opdagen voor de opnames van het volgende seizoen Veronica Inside. Naar verluidt krijgt Derksen 600.000 euro voor zijn azijn-zeikerij op de nationale televisie. 


Waar Van der Gijp en Derksen zich nadrukkelijk uitlieten in de media, was het vanuit Genee zijn kant opvallend stil. De presentator leek het boetekleed aan te trekken, maar deed zijn verhaal alsnog in de radio-variant van Veronica Inside, het programma dat afgelopen jaar de Gouden Radioring won. Daarin vertelde Genee dat de spanning tussen de drie hoofdrolspelers al maanden lang opliep voordat de bom na de racisme-uitzending van het televisieprogramma barstte. Volgens zijn beleving was het helemaal duidelijk welke rol hij innam en vond hij dat de mannen de uitzending hadden moeten gebruiken om hem tot orde te roepen in plaats van daarna in de media hun verhaal te doen. 

Veronica Inside-rel: de verzoening

Wat volgde waren een aantal weken vol welles-nietes-spelletjes van de Veronica Inside-hoofdrolspelers in de headlines van de Nederlandse media. Derksen leek daad bij woord te voegen en wilde niet meer plaatsnemen in de wekelijkse voetbaltalkshow – hij had als enige van de drie een voorkeur voor een dagelijkse voetbaltalkshow in plaats van één uitzending op vrijdag.

Dat de drie kemphanen wel herenigd werden op de bruiloft van Van der Gijp, liet echter zien dat de tijd na de desbetreffende uitzending de wonden voor een deel hadden geheeld. Op de dag dat Gijp het ja-woord gaf aan zijn liefde, was dat slechts bijzaak: de rollende camera’s hadden vooral oog voor de entree van Derksen en Genee. Wellicht hebben de mannen daar het begin van de verzoening gevonden, maar kregen zij het laatste zetje om toch weer aan één tafel te zitten, van een hogere macht. 


Veronica Inside-rel: de winnaar

Talpa-baas John de Mol ging zich zelfs met de ruzie van Genee, Van der Gijp en Derksen bemoeien. De media-magnaat liet er geen gras over groeien en hield zijn drie sterspelers aan hun contract bij de omroep. Op het moment dat het erop ging lijken dat de drie hoofdrolspelers er écht niet meer uitkwamen, greep De Mol in met een e-mail. “Ik heb mij tot nu toe nog niet persoonlijk gemeld, maar daar komt nu verandering in”, zou hij geschreven hebben volgens het Algemeen Dagblad.

In een gesprek met Derksen was De Mol bikkelhard: “Je kunt helemaal niet stoppen, je hebt een contract. Daar hou ik je aan, geen discussie”, waarna Derksen wist dat hij geen weg meer terug had. 

Genee en Gijp zouden eenzelfde mededeling hebben ontvangen, waardoor de drie soap-sterren van de afgelopen maanden vrijdag weer in hun vaste rollen zullen acteren.

Daardoor lijkt niet de misplaatste grap van Derksen, maar de rel rondom Veronica Inside een storm in een glas water. Een orkaan aan verwijten, met in het windstille oog de absolute winnaar: John de Mol, die ongetwijfeld in zijn handen zal knijpen als hij de kijkcijfers van aankomende vrijdag zal zien.

Ga jij kijken vrijdag?

  • Ja, ik wil dit niet missen
  • Nee, ik ben afgehaakt
  • Nee, ik keek al nooit
1078+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie