Twente móést spelen na vuurwerkramp: “Als zombies over het veld”

Foto: Twente móést spelen na vuurwerkramp: “Als zombies over het veld”

Er wordt deze week uitgebreid teruggeblikt op de vuurwerkramp in Enschede van twintig jaar geleden. Ook de selectie van FC Twente kreeg natuurlijk te maken met de verschrikkelijke gebeurtenis en de enorme gevolgen hiervan. 

Sander Boschker, die op dat moment de vaste keeper was van de Tukkers, vertelt in het programma M dat de spelersgroep aan het trainen was op het moment van de ontploffing: “Ik denk dat het op een kilometer, anderhalve kilometer is geweest. Eerst gingen er al een paar vuurpijlen de lucht in. Dan denk je nog: iemand is lollig en steekt een paar vuurpijlen de lucht in.” Al snel werd het echter duidelijk dat de situatie serieus was: “De ruiten vlogen eruit.”

Later op de dag vertrok Twente naar Rotterdam: “Je zag overal op de snelweg brandweerwagens en ambulances naar Enschede rijden. Je zit als voetballer vaak in een cocon, maar hoe verder we naar Rotterdam reden, hoe meer informatie we kregen, ook via de radio. Dan kom je in het hotel, dan gaat de televisie aan en zie je beelden… Dat geloof je gewoon niet, dat het in een stad als Enschede kan gebeuren. Vanaf dat moment wilden we eigenlijk al niet spelen.”

De club móést echter spelen tegen Feyenoord. Het werd 1-1, waardoor de Tukkers Europees voetbal misliepen. Daar kon echter niemand om malen: “Het kon ons niets interesseren wat die uitslag werd. We wilden niet en we liepen allemaal als zombies over het veld.” Oud-ploeggenoot Jeroen Heubach vult aan: “Laatst ben ik ook gevraagd of ik nog iets van die wedstrijd afwist. Maar het enige wat ik nog weet, is één minuut stilte voor tijd, de rest weet ik niet meer. Normaal kan ik het me nog wel herinneren, als iemand over een wedstrijd begint te praten. Maar van deze wedstrijd niet.”

Bizar dat Twente moest spelen?

  • Zeker
  • Nee
155+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie