Avonturier Kortstam waarschuwt: “Jonge spelers zijn een prooi voor zaakwaarnemers”

Foto: Avonturier Kortstam waarschuwt: “Jonge spelers zijn een prooi voor zaakwaarnemers”

Het zijn cruciale weken voor Doriano Kortstam. De transfervrije verdediger wil via Team VVCS een kans verdienen bij een Nederlandse club en zijn naam vestigen in de Eredivisie. De Rotterdammer vocht zich vanaf de straat een weg in het profvoetbal en maakte de afgelopen jaren alles mee wat een voetbalavonturier mee kan maken. “Als jonge speler ben je een prooi voor zaakwaarnemers”, zegt Kortstam tegenover SoccerNews.nl.

Voetballer én zaakwaarnemer

Begin deze week kwamen de clubloze voetballers van Team VVCS samen om te trainen, maar Doriano Kortstam (28) ontbrak nog. Hij was in Georgië om te onderhandelen met een club. Niet voor hemzelf, maar voor een andere speler. Hoewel de Rotterdammer nog voetbalt, timmert hij al aan de weg als zaakwaarnemer. “Deze week heb ik Omran Haydary van Legia Gdansk naar Torpedo Kutaisi gebracht. Ik heb de club bezocht en zat met de technisch directeur en de eigenaar aan tafel. Een leuke, nieuwe ervaring voor mij, maar ik moet uitkijken dat mijn werk als agent niet botst met het voetballen. Het afgelopen seizoen speelde ik bij TEC in de Tweede Divisie en had ik veel tijd voor het bedrijf, maar ik heb nog te veel sportieve ambities om te stoppen als prof. Ik stond langs het trainingsveld in Georgië en dacht: ‘Ik kan nog makkelijk mee op dit niveau.’ Ik ben pas 28 jaar en heb nog wat te bewijzen.”

Daarom sloot Kortstam na zijn afspraak in Georgië aan bij Team VVCS. Het is zijn tweede jaar op rij bij het zomerelftal voor spelers zonder club. “Ik kende al wat jongens en we hebben een nieuwe trainer, Sjaak Polak. Ik houd van zijn stijl. Hij is eerlijk en zit overal kort op tijdens de training”, aldus Kortstam. Deze maand speelt het team van de spelersvakbond verschillende oefenwedstrijden tegen profclubs, onder andere tegen Roda JC, sc Heerenveen en de Griekse club PAS Lamia. “Dat zijn de momenten dat ik mijzelf wil laten zien. De scouts zullen me beoordelen: kan hij het nog? Die Griekse club was geïnteresseerd toen ik in Griekenland speelde, dus het is extra leuk om tegen hen te spelen. Maar ik hoop eigenlijk op een club uit de Keuken Kampioen Divisie om daarna een stap te maken naar de Eredivisie. Ik heb nog nooit op het hoogste niveau van Nederland gespeeld. Dat knaagt aan me. Ik wil nog één keer laten zien dat ik het echt kan.”

Rauw talent

Als iemand kan zeggen dat voetbal zijn redding was, is het Kortstam wel. Tijdens zijn jeugd in Rotterdam-West had hij geen stabiele thuissituatie en op elfjarige leeftijd stond hij er grotendeels alleen voor. De verleidingen lagen op de loer, maar zijn droom om voetballer te worden, leidde hem weg van het verkeerde pad. Via SC Veendam, de Nike Academy en twee clubs in Slowakije vocht hij zich het profvoetbal in. Er bleek een carrière als avonturier voor hem te zijn weggelegd, met alle uitdagingen die daarbij horen. “Mijn eerste club in Slowakije hield zich niet aan de afspraken. Ze lieten me niet naar Nederland reizen en ik kreeg een conflict met de president. Ik werd verhuurd en had een goed halfjaar bij een andere club uit dezelfde competitie. Daarna ben ik snel teruggegaan naar Nederland. Ik heb nog even op Cyprus gezeten, maar daar heb ik nooit gespeeld, omdat ze niet betaalden. Ik kon fluiten naar mijn geld.”

Via de beloften van Roda JC belandde de tweevoudig international van Curaçao bij Achilles ’29 en FC Eindhoven. Naar eigen zeggen is zijn potentie er in de Jupiler League nooit helemaal uitgekomen. “Dat had meerdere redenen. Ik was jong, kom uit een achterstandswijk en ben op straat opgegroeid. Ik moest alles zelf ontdekken en dacht dat ik dingen beter wist dan anderen. Daardoor heb ik de kans bij FC Eindhoven niet volledig benut. Ik was enthousiast en trainde hard, maar ik was nog een rauw talent. Ik moest mezelf polijsten en aan details werken, maar ik miste de juiste begeleiding. Ik besefte amper dat ik profvoetballer was. Ik leefde van dag tot dag en had geen plan. Het was onzeker of mijn contract verlengd zou worden en ik wist niet hoe ik daarmee om moest gaan. Na afloop van het seizoen besefte ik pas dat ik er meer uit had kunnen halen.”

Nieuwe kans in Griekenland

Kortstam dankt God, Allah in zijn geval, op zijn blote knieën dat hij daarna een nieuwe kans kreeg in het buitenland. Het Griekse Platanias scoutte hem via videobeelden en kaapte hem voor de neus van het Roemeense FC Botoșani weg. “Ik had al getekend in Roemenië, maar tijdens de medische keuring zagen ze een ontsteking in mijn lever. Die heb ik in Nederland laten behandelen en daarna ben ik naar Griekenland gegaan, omdat mijn gevoel bij die club beter was. Het was de beste keuze die ik kon maken, want daar heb ik een positieve draai aan mijn carrière gegeven.”

Met Pathania speelde Kortstam een goed seizoen op het tweede niveau van Griekenland. Hij stond als verdediger in het elftal van het jaar en zijn team had de minste tegendoelpunten. PAOK Saloniki toonde interesse in de winterstop, maar zijn club wilde hem niet laten gaan. “Ze wilden mijn contract verlengen, maar kwamen bepaalde afspraken niet na. Ik heb toen op advies van mijn zaakwaarnemer het contract verbroken. Dat was een slecht idee, want hij keek alleen maar naar het geld. Vervolgens was het in de zomer moeilijk om een nieuwe club te vinden, omdat die zaakwaarnemer hetzelfde spelletje speelde. Uiteindelijk ben ik na een paar maanden teruggekeerd naar Pathania.”

Contracten

Kortstam speelde nog bij Orihuela CF in Spanje en bij PASA Irodotos, een andere Griekse club, voordat hij terugkwam naar Nederland. De problemen die hij in zijn jonge jaren in het buitenland tegenkwam, kon hij nu voorkomen door afspraken duidelijk op papier te zetten. In Griekenland liet hij bijvoorbeeld een bankgarantie in zijn contract opnemen. “Dat had de VVCS mij geadviseerd. De club vond het raar, maar ik kon het goed uitleggen. Ik kwam daar voor het eerst en had slechte verhalen gehoord van andere spelers. Ik wilde zekerheid voor mij en mijn gezin. Dat begrepen ze. Binnen een dag was het geregeld.”

In Team VVCS treft Kortstam veel gelijkgestemde avonturiers, die ook kunnen vertellen over buitenlandse clubs die afspraken niet nakomen. Ze praten onderling over de ervaringen die ze hebben gehad en wijzen elkaar op de risico’s in bepaalde landen. “Voordat je ergens tekent, is het altijd handig om advies te vragen bij iemand die in dat land heeft gespeeld. Er zijn genoeg clubs die weigeren om je salaris te betalen. Ik heb het zelf meegemaakt op Cyprus. ‘Ga maar naar de FIFA’, zeggen ze dan. Het boeit ze niet. Pas als je echt doorzet en ze punten in mindering kunnen krijgen, betalen ze. Dat is een hoop gedoe. Met een bankgarantie heb je daar geen last was. Maar je moet wel iemand hebben die je daarover vertelt.”

Talenten begeleiden

Het zijn precies de adviezen die Kortstam zal geven aan de jonge spelers die hij als zaakwaarnemer wil begeleiden. “Wanneer je naar de verkeerde mensen luistert en onrealistische verwachtingen hebt, ben je een prooi voor buitenlandse zaakwaarnemers. Ze eten je op, pakken je commissie en vergeten je. Ik wil jongens weerhouden van dat soort situaties. Ik heb zelf in die positie gezeten en praat uit ervaring. Ik had gehoopt dat iemand mij sturing had gegeven toen ik jong was, maar ik moest dit allemaal meemaken om hier te komen. Dat is waarom ik spelersbegeleider ben geworden. Ik wil anderen de kansen bieden die ik niet had.”

Kortstam wil eerst zijn comeback maken in het Nederlandse profvoetbal, maar heeft al genoeg ideeën om daarna jonge voetballers te helpen. “Ik wil in de toekomst iets groots opbouwen en jongens buiten het voetbal om opvangen in een internaat. Jeugdspelers van BVO’s die weinig geld of geen goede thuissituatie hebben, maar wel veel talent. Die jongens wil ik helpen om hun doelen te bereiken. Het voelt als een plicht om mijn lessen door te geven. Dan is alles wat ik heb meegemaakt niet voor niets geweest. Iedereen heeft een reden waarom hij leeft. Dit is mijn reden.”

Kortstam verdient een kans in de Eredivisie

  • Ja, heeft veel ervaring
  • Nee, eerst een tussenstap in de KKD
97+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

08:47
0+
Ajax-coryfeeën eensgezind over nieuwe technisch directeur: “Allerbeste kandidaat”
08:31
178+
‘Steijn laakte Ajax-aankopen Mislintat’
08:12
137+
Ergernis bij Van Hanegem over PSV: “Eerst die Schmidt en nou begint Bosz ook al”
07:51
396+
Driessen komt met bizar Ajax-nieuws: “Net zo lang totdat de rvc weg is”
07:33
278+
Te Kloese heeft grootse Feyenoord-plannen: “Moet gebeuren”
07:17
208+
Derksen wijst ‘ideale’ technisch directeur Ajax aan
23:44
218+
Jan Smit woedend op KNVB die ‘andere wetten’ hanteert
23:28
703+
“Steijn heeft bij Ajax geen idee wat hij aan het doen is”
23:10
400+
Te Kloese onthult detail Kökcü-deal Feyenoord
22:47
582+
Halsema fileert Ajax en eist verandering
22:25
98+
Jong Ajax weet tegen FC Eindhoven wéér niet te winnen
22:13
1033+
Van der Meijde kondigt supportersacties Ajax aan
21:43
523+
Ajax kan eerste naam van lijstje afstrepen
21:30
168+
Van Wonderen weg bij sc Heerenveen? “Zou nergens op slaan”
21:12
316+
Feyenoord helder: “Hoopten dat KNVB 0-3 zou handhaven als uitslag”
20:46
1268+
‘Mislintat wilde reorganisatie bij Ajax’
20:27
826+
‘Promes vreest voor gevangenisstraf in Rusland’
20:09
756+
Rvc-voorzitter Eringa weigert op te stappen
19:44
1297+
KNVB reageert op woede van Ajax en FC Volendam
19:24
512+
Mislintat en Steijn verdedigd: “Supporters roepen het over zichzelf af”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie