Hoe rol van Labyad verband houdt met het tiki-taka van Barca

Foto: Hoe rol van Labyad verband houdt met het tiki-taka van Barca

Zakaria Labyad is al twee competitiewedstrijden een van de opvallendste gezichten bij het nieuwe Ajax. Veel supporters van de club hadden de Marokkaanse voetballer al afgeschreven voor een basisplaats, toch bleef hoofdtrainer Erik ten Hag in Labyad vertrouwen houden en beloonde hij hem dit seizoen met een basisplaats. Labyad laat tot nu toe zien uitstekend in de Ajax-filosofie te passen.

Het vertrek van Hakim Ziyech en Donny van de Beek bij Ajax laat diepe sporen na. De twee voetballers speelden jarenlang samen en lieten elkaar, maar eveneens hun teamgenoten, in hun volle kracht voetballen. Nu het duo Nederland heeft ingeruild voor de Premier League, moet Ten Hag met een alternatief komen. Quincy Promes op ‘10’ en Antony aan de rechterkant diende al snel als een oplossing voor het vertrek van Ziyech en Van de Beek, maar toch was het nodig om de opstelling verder te wijzigen. Daarin speelde de gedachtegang van Manchester City-manager Pep Guardiola een belangrijke rol.

Vrije centrumspits

We gaan daarvoor terug naar het Barcelona tussen 2008 en 2012, dat in die jaren onder leiding stond van de Spaanse oefenmeester. De hoofdtrainer beleefde met wereldsterren als Lionel Messi, Andrés Iniesta, Xavi en Thierry Henry de mooiste jaren uit zijn trainersloopbaan. Guardiola beschikte in die jaren over een elftal met veel tactisch vermogen én diepgang, waardoor hij besloot om vleugelaanvaller Lionel Messi eens als centrumspits uit te proberen. Het gevolg was dat de Argentijn veel terugzakte naar het middenveld, waarna teamgenoten in het ‘gat’ in de punt van de aanval konden duiken. Dit was voor de verdedigers van de tegenstander lastig tegen te houden.


Die tactiek hanteert Ten Hag met het inzetten van Labyad ook. De Marokkaanse voetballer heeft van de oefenmeester duidelijk te horen gekregen dat hij in de spits aanspeelbaar moet zijn, maar dat hij daarnaast de mogelijkheid heeft om zich in het aanvalsspel uit de spits te laten zakken. Het is vervolgens aan zowel Promes als Mohammed Kudus (normaal gesproken Ryan Gravenberch) om de vrijheid te pakken om diep te gaan en daardoor de opponent te ontregelen.

Voordelen van tactiek



Als je dit zo op een rij zet, dan is het logisch dat Ten Hag niet voor bijvoorbeeld Tadic in de spits kiest. De Serviër heeft veel meer de neiging om in de spits te blijven staan en als aanspeelpunt te dienen dan Labyad dat heeft. Bovendien beschikken de Amsterdammers met Tadic aan de linkerkant momenteel over een speler die het veld groot houdt, omdat hij veelvuldig buitenom gaat. De drukte in het centrum wordt daarmee gecompenseerd en de voorzetten zorgen ook nog eens voor gevaar.


Het huidige systeem van Ajax levert bij Labyad nog een extra glimlach op zijn gezicht op. Doordat hij regelmatig op het middenveld is te zien, krijgt hij bij tijd en wijle ook de kans om zichzelf te lanceren. Een goed voorbeeld daarvoor is het rode kaart-moment van Luuk Wouters. De Marokkaan pakte een bal op die over het middenveld van RKC Waalwijk stuiterde en besloot het op het sprinten te zetten. Wouters moest hem wel tegenhouden en kreeg zo de rode kaart van scheidsrechter Bas Nijhuis. Een direct moment dat ontstaat als een spits er niet al staat, maar in de ruimte komt.

Scorend vermogen



Het lijkt erop dat Ten Hag de komende wedstrijden voor Labyad blijft kiezen, maar de trainer zal ongetwijfeld bij de voetballer hameren op het verbeteren van zijn kwaliteiten. Zo scoorde Labyad dan wel een keer tegen RKC Waalwijk, maar ontstond dit doelpunt toen hij de bal toevallig op zijn hoofd kreeg gebokst door Kostas Lamprou. Verder wist hij het doel van RKC Waalwijk nauwelijks onder schot te nemen, een onderdeel waarin Labyad snel stappen moet maken.

Labyad liet in de voorbereiding op het nieuwe seizoen zien over de kwaliteiten te beschikken om een vrije trap het doel in te jagen, maar ook dat lukte niet tegen de hekkensluiter van afgelopen voetbaljaar. De aanvaller ging twee keer achter de bal staan, maar het leverde niet bepaald gevaarlijke situaties op. Labyad moest de derde vrije trap dan ook overlaten aan Tadic, die het veel beter voor elkaar kreeg om Lamprou aan het wankelen te krijgen.


Wil Labyad daarom het hele seizoen in het basiselftal blijven spelen, dan zal hij zich de komende periode ook moeten laten gelden in het maken van goals. Natuurlijk is het regelmatig uitzakken uit de spitspositie een reden dat Labyad geen topscorer van de Eredivisie gaat worden, maar een aanvaller van Ajax, met het huidige kwaliteitsverschil in de competitie meegerekend, moet in staat zijn om over een geheel seizoen meer dan 20 doelpunten te maken. Of Labyad ook aan die aantallen kan komen, zal de toekomst moeten uitwijzen. 

Hoort Labyad bij Ajax in de basis?

  • Ja, ik vind van wel
  • Nee, absoluut niet
580+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie