Driessen sneert naar Van Gaal: ‘Kritiek van Basten inhoudelijk en terecht’

Foto: Driessen sneert naar Van Gaal: ‘Kritiek van Basten inhoudelijk en terecht’

Marco van Basten was tijdens en na het duel tegen de Verenigde Staten uitermate kritisch op het optreden van Oranje. De oud-international pakte een aantal Oranje-internationals aan tafel bij de NOS stevig aan en vond ook het spel niet om aan te gluren. Dat kwam Van Basten massaal op kritiek te staan van het Oranje-legioen, maar Valenentijn Driessen breekt juist een lans voor de voetballegende.

Driessen schrijft in zijn column in De Telegraaf dat de stemming onder de Oranje-aanhang radicaal is omgeslagen. “In de WK-groepsfase liep de aanhang nog massaal te hoop tegen het armoedige spel van Oranje. Toen kregen bondscoach Louis van Gaal en zijn internationals er flink van langs. Na negentig minuten Nederland-VS zijn ze om en werd de plaats bij de laatste acht op het WK aangegrepen om een volksfeest te bouwen en verstoorders daarvan, ongeacht wie, te cancelen.”

Kritische Van Basten

Ook Van Basten sprak onder meer uit dat hij niet wist waar hij naar aan het kijken was. Volgens de oud-international speelde Oranje dramatisch aan de bal en pakte hij Steven Bergwijn aan, die volgens hem nog niet wakker was. Driessen stelt dat Van Gaal ook wel kritiek uit op zijn spelers, maar dat naar buiten toe niet doet. “Naar buiten toe is er bij de bondscoach geen ruimte voor negativiteit. Voor positiviteit maakt hij de weg wel vrij, getuige de zoen die Denzel Dumfries kreeg in de persconferentie. Iets wat Van Gaal eerder deed tijdens een besloten trainingssessie. In die setting vertelt hij internationals trouwens ongezouten zijn waarheid en krijgen ze ten overstaan van iedereen de wind van voren als hem iets niet zint.”

Dat Van Gaal Depay publiekelijk niet aanpakte na zijn uitspraken over het samenspelen met Bergwijn, was volgens Driessen een bewuste keuze. “Normaal een doodzonde in het handboek van Van Gaal. Hij liet het achterste van zijn tong niet zien, omdat de media volgens hem niet kunnen omgaan met zijn directe benadering en zelfs bewust misbruik maken van zijn quotes.”

Daardoor acteert Van Gaal volgens Driessen anders tegenover de media, dan op een besloten training. “Volgens Van Gaal is er sprake van een stelselmatige negatieve benadering door de media, terwijl de kritiek van Van Basten inhoudelijk en terecht was. Het is het beproefde recept van bondscoaches en trainers die onder vuur liggen. Het creëren van een gezamenlijke vijand.”

Denk jij dat Oranje de halve finale gaat halen?

  • Ja, we gaan Argentinië verslaan
  • Nee, we gaan het niet redden tegen Argentinië
344+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie