LEESTIP: De harde transferwaarheid voor Feyenoord-fans

Foto: LEESTIP: De harde transferwaarheid voor Feyenoord-fans

Het staat buiten kijf dat Feyenoord sinds de komst van oefenmeester Dick Advocaat geweldig presteert. De Rotterdammers beschikken eindelijk weer over een aantal publiekstrekkers en de supporters in De Kuip genieten met volle teugen. Hoelang gaat dit echter duren? Is het succes van de Eredivisie-kampioen van het seizoen 2016-2017 wel houdbaar? Het antwoord lijkt ‘nee’ te zijn.

Dat zit zo: over het afgelopen boekjaar schreven de Rotterdammers een negatief resultaat van 5,9 miljoen euro, waarover men op het clubkanaal schreef: “Het negatieve transferresultaat kwam tot stand door afschrijvingen op de spelersgroep en relatief beperkte opbrengsten uit transfers.” Daarnaast weet iedereen wel dat de traditionele topclub een langlopende schuld open heeft staan bij de Vrienden van Feyenoord, de investeringsgroep die weliswaar redding bracht in de havenstad van Nederland, maar die men nu óók liever kwijt dan rijk is. En er is maar één manier om de stier, wat betreft de beide bovenstaande zaken, bij de horens te vatten: er dienen spelers verkocht te worden in de aankomende zomertransferwindow…

Marcos Senesi

Marcos Senesi werd een achttal maanden geleden voor ongeveer 7 miljoen euro overgenomen van het Argentijnse San Lorenzo. De 22-jarige centrumverdediger startte ietwat wankel bij zijn nieuwe werkgever, maar wie speelde eigenlijk wel goed onder de inmiddels ontslagen coach Jaap Stam? Inmiddels doet de stopper het dusdanig goed bij Feyenoord dat hij bij verschillende clubs over de landsgrenzen op de radar is komen te staan. In de winterstop was Getafe bereid om ongeveer 9 miljoen euro af te tikken voor Senesi, maar dit vond men in De Kuip nog niet genoeg.


Volgens Veronica Inside-gezicht Johan Derksen is er echter óók een partij die maar liefst 18 miljoen euro overheeft voor de Argentijn… en vermoedelijk kan Feyenoord een bod van die orde gewoonweg niet weigeren. En dat valt als supporter ongetwijfeld ietwat rouw op je dak: eindelijk een verdediger die zijn zaakjes goed op orde heeft, iemand die voor een bepaald toekomstperspectief zorgt… en dan moet hij na één seizoen al weer verkocht worden.

Steven Berghuis

Steven Berghuis stond in de afgelopen zomer in de concrete belangstelling van PSV en ging zelfs in gesprek met Mark van Bommel, de trainer die het toentertijd voor het zeggen had in het Philips Stadion. Uiteindelijk besloot hij Feyenoord trouw te blijven en een nieuw contract te ondertekenen, maar daarbij zijn er wel bepaalde afspraken gemaakt. Vermoedelijk heeft de vleugelspits geëist dat de clubleiding in de aankomende transferperiode niet in de weg gaat liggen bij een respectabel bod, en het ziet ernaar uit dat er ook wel wat clubs zijn die een dergelijke aanbieding bij technisch directeur Frank Arnesen neer willen leggen.


De waarde van Berghuis wordt geschat op zo’n 13 miljoen euro en door de deal die er nou eenmaal ligt tussen Feyenoord, de buitenspeler en zijn zaakwaarnemer Mino Raiola is het niet de verwachting dat de Rotterdammers veel méér gaan verdienen met de verkoop van hun sterspeler. Spartak Moskou zou wel oren hebben naar een samenwerking en kan Berghuis wel betalen. Voor aanvang van dit seizoen legden de Russen immers 18 miljoen euro op tafel voor Guus Til van AZ.

Luis Sinisterra

Luis Sinisterra transfereerde van het Colombiaanse Once Caldas naar Feyenoord en maakte, net als Senesi, in zijn eerste maanden in Nederland eigenlijk totaal geen indruk. In de afgelopen zomertransferwindow dacht hij dan ook aan een snel vertrek: “In nog een jaar niet spelen had ik geen zin. Ik was daarom al aan het kijken of ik niet kon worden verhuurd. Ik wilde serieus genomen worden.” De linksvoor bleef echter en groeide dit seizoen uit tot een behoorlijk grote verrassing. Zijn transferwaarde steeg van 3 miljoen euro naar 9 miljoen euro en een club als AC Milan stuurde scouts naar De Kuip. Onlangs raakte Sinisterra zwaargeblesseerd, waardoor hij niet verkocht kán worden in de zomer, een medische keuring zou hij immers niet doorstaan. Laat de Colombiaan zijn knieproblemen echter achter zich, dan volgt er vermoedelijk snel een mooie transfer naar het buitenland…

Orkun Kökcü

Orkun Kökcü is op dit moment toch hoogstwaarschijnlijk wel de populairste speler in de selectie van Advocaat, op transfergebied dan. Voetbal International onthulde onlangs immers dat Sevilla méér dan concreet geïnteresseerd is om de middenvelder naar Andalusië te halen: “Monchi, de technische baas van die club, meldde zich onlangs om te praten over een mogelijke transfer van Kökcü naar Spanje. Betis, de grootste concurrent, heeft ook al laten weten zaken te willen doen, net zoals Valencia. Binnenkort volgen er meer gesprekken. Ook vanuit Engeland is er belangstelling. Arsenal volgt de ontwikkeling van Kökcü al een tijd, Chelsea nu ook, en dan zijn er natuurlijk nog de Turkse clubs. Altijd met belangstelling voor talenten met de Turkse nationaliteit. Kortom, als hij zou willen, heeft Kökcü de clubs voor het uitkiezen.”


Zelf wil de spelmaker het liefste blijven, maar dan moet Feyenoord hem wel meer salaris gaan betalen. Een eerste contractaanbieding vanuit de club viel niet in de smaak bij de negentienjarige voetballer en zijn zaakwaarnemer Muzzi Ozcan. Maar wat doet Feyenoord als bijvoorbeeld de Gunners op de proppen komen met een bod van 17 miljoen euro? Dan kán men eigenlijk geen ‘nee’ zeggen.

Róbert Bozeník

Het is misschien een beetje gek om een speler die pas een maandje onder contract staat in Rotterdam opnieuw in verband te brengen met een transfer. Róbert Bozeník kent echter een vliegende start bij Feyenoord en was tegen PEC Zwolle (3-4) en Fortuna Sittard (2-1) goed voor de winnende doelpunten. Er werd in de winterstop 4 miljoen euro voor hem overgemaakt op de rekening van het Slowaakse MSK Zilina, maar we wéten dat er nog wel meer clubs waren die Bozeník in de gaten hielden. Houdt hij zijn huidige vorm vast, dan zou het zomaar eens drukker en drukker kunnen worden in het kantoortje van Arnesen. Bovendien: Feyenoord kon Nicolai Jörgensen na zijn doelpuntrijke eerste seizoen (21 goals in 32 competitiewedstrijden) voor 17 miljoen euro aan Newcastle United verkopen. De toenmalige technisch directeur Martin van Geel zei ‘nee’, maar daar heeft men in Rotterdam nóg spijt van. De Deen gaat nóóit meer zoveel geld opleveren, en daar heeft Feyenoord ongetwijfeld van geleerd.


Eigenlijk bevindt Feyenoord zich op dit moment op een soort tweesprong: waar moeten de beleidsbepalers nou voor gaan, dienen de beste spelers verkocht te worden om zwarte cijfers te schrijven en de Vrienden van Feyenoord een keertje te lozen… of blijft men aanhikken tegen de schuld, maar valt er wel veel te genieten in De Kuip? Er dient een zorgvuldige afweging gemaakt te worden. De supporters weten het intussen wel: zij willen volgend seizoen liever niet naar een aanval kijken met Luciano Narsingh en Dylan Vente, maar het zou zomaar eens zo kunnen zijn dat dat wél de toekomst is van Feyenoord. Het is overigens de grote vraag of Advocaat dit wel ziet zitten. Het hele Legioen hoopt dat De Kleine Generaal te porren is voor nóg een seizoen in Rotterdam-Zuid, en de geroutineerde coach lijkt het uitstekend naar zijn zin te hebben in De Kuip en op Varkenoord, maar hij wil de ingezette lijn wel door kunnen trekken. Anders houdt hij het vermoedelijk na één seizoen al voor gezien…

Wat moet Feyenoord doen?

  • Schuld aflossen, beste spelers verkopen
  • Schuld niet aflossen, beste spelers houden
1039+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie