Exclusief: Van Halst: “Verkoop tv-rechten laat zien dat iets is neergezet”

Soccernews

Rupert Murdoch telde in augustus een recordbedrag neer voor de uitzendrechten van de Eredivisie. Clubdirecties en technisch managers zijn lyrisch en zien de extra inkomsten als een cadeautje tegemoet. Jan van Halst, voormalig commercieel manager bij FC Twente en tegenwoordig als adviseur actief bij FC Utrecht, is trots op Eredivisie Live.

“Natuurlijk ben ik bij Eredivisie Live vooral in dienst als analyticus. Maar ondertussen kijk ik met een schuin oog mee achter de schermen. Ik moet oppassen dat ik mij niet teveel met zaken ga bemoeien, maar ik vind het enorm interessant”, zo glundert de enthousiaste Van Halst.

De oud-speler van onder meer FC Twente en Ajax prijst het lef dat de Eredivisie-clubs medio 2008 hebben gehad. “Het was een enorm ondernemersrisico, maar toch zijn alle Eredivisie-clubs in het project van Eredivisie Live gestapt. Dat nu een enorme mediatycoon de rechten opkoopt, laat zien dat er iets goeds is neergezet.”

Toch kleven er enkele nadelen aan de deal. Met de verkoop zal Murdoch ook inspraak krijgen in de aanvangstijden van Eredivisie-duels. Wedstrijden op de maandagavond zullen wellicht worden doorgevoerd, waardoor sommige supporters de uit-, maar ook thuisduels aan hun neus voorbij zullen moeten laten gaan. “Dat klopt inderdaad. Clubs moeten de balans vinden tussen commercie en publiek. De afgelopen jaren zijn de aanvangstijden al verspreid over meerdere tijdstippen. En inderdaad, de belangen schuiven af en toe meer naar de commercie”, beargumenteert Van Halst.

Als analyticus bij zowel de NOS als Eredivisie Live, staat Van Halst tussen twee partijen in. De kans bestaat dat de uitzendrechten voor de samenvattingen uiteindelijk ook verhuizen naar een ander kanaal. “Ik zie het niet echt als concurrentie. Het is moeilijk te voorspellen wat er zal gaan gebeuren.” Van Halst zal in ieder geval zijn werkzaamheden doorzetten: “Ik kan niet kiezen tussen de rol van analyticus, of die van commerciële man. De combinatie van beide geeft me nog steeds veel voldoening.”

0 Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie