Ziyech legt bom onder Ajax-selectie

Foto: Ziyech legt bom onder Ajax-selectie

Hakim Ziyech kan zijn uitzichtloze situatie bij Chelsea naar verluidt weer inruilen voor Ajax. Vanuit alle kanten krijgen de Amsterdammers het advies om de 29-jarige spelbepaler terug naar de Johan Cruijff ArenA te halen. De mogelijke terugkeer van The Wizard of Amsterdam zorgt nu al voor enthousiasme in Amsterdam, maar legt nóg meer dan bij Lucas Ocampos een bom onder de Ajax-selectie. Met de komst van de Marokkaans international wordt vooral het vertrouwen van de fans weer teruggekocht, maar gaat Ajax daar hoge prijzen voor betalen.

Ajax heeft na een dure transferzomer opnieuw snode plannen voor de winterse –window. De Amsterdammers hebben hun scouts naar de velden gestuurd om te zoeken naar de ontbrekende schakels in het elftal van Alfred Schreuder. Er zouden voor twee posities lijstjes gemaakt zijn voor mogelijke aanwinsten: een rechtsbuiten en een centrale middenvelder kunnen zich opmaken voor een transfer naar Ajax.

Ajax

De afgelopen dagen kwamen er al verschillende namen in de media voorbij, maar eentje blijft daarbij natuurlijk hangen. De terugkeer van Hakim Ziyech lijkt het algemene antwoord op de vraag ‘hoe komt Ajax uit deze crisis?’. Op basis van de in het verleden behaalde resultaten is dat een simpele optelsom. Kijkend naar de huidige selectie van de Amsterdammers en de hiërarchie in de voorhoede, zorgt een Ziyech-transfer eerder voor meer problemen dan voor dé oplossing.

Op basis van de huidige stand van zaken bij Ajax, zal Ziyech (of een andere buitenspeler) als vervanger van Lucas Ocampos aangetrokken worden. De Argentijnse buitenspeler komt niet in de plannen van Schreuder voor, zou als een van de aangekaarte “stoorzenders” in de selectie kunnen gelden en daarom buiten gezet worden in de winterse transferwindow.

Bij Ziyech ligt het op basis van zijn sportieve prestaties anders, maar nog steeds heeft de geruchtenstroom en vooral de emotie die bij de mogelijke terugkeer komt kijken, veel weg van de Brobbey-overgang aan het begin van dit seizoen. De transfer van Ziyech is in veel opzichten geen aankoop met oog op de missing link in de spelersselectie op dit moment – Steven Berghuis is een speler in de stijl van Ziyech, Tadic kan in zo’n rol spelen en met Francisco Conceição is er een talent aangetrokken die meer een klassieke buitenspeler dan een aanvallende middenvelder is.

Kijk je naar puur positie achter de spits, dan kom je met Berghuis in het zelfde vaarwater en heb je met Klaassen al een alternatief. Als je het dan hebt over “stoorzenders” en je zet één van de bovenstaande grote namen op de bank omdat Ziyech moet spelen, creëer je eerder een probleem in de spelersgroep dan dat je ervoor zorgt dat er meer duidelijkheid komt over wie welke rol heeft. Dat lijkt met de wisselingen in de basisopstelling én van positie bij Ajax dit seizoen op een grotere loterij dan onder het PSV van Roger Schmidt.

Hakim Ziyech

Een transfer van Ziyech zal daar waarschijnlijk geen verandering in brengen. In tegendeel: de speelstijl van de Marokkaans international vraagt om een trainer die bereid is zijn volledige speelstijl aan te passen op de kwaliteiten van de spelmaker. Ziyech lijkt zich daar zelf het meest van bewust: dat verklaart ook de reden dat hij zo lang wachtte op de juiste club om naar over te stappen.

Hakim Ziyech

AS Roma, Sevilla: de Europese subtop stond al in de rij voor de Marokkaans international. Het vertrouwen dat Frank Lampard in Ziyech als winger had, gaf uiteindelijk de doorslag om toch voor Chelsea te tekenen. Natuurlijk, een dikker contract en een grotere ploeg qua statuur, maar ook een véél sterker concurrentieveld. Dat de oud-Ajacied na het ontslag van Lampard onder Thomas Tuchel nog wel aan spelen toe kwam, maar bij Graham Potter nog verder in de vergetelheid raakt, zegt in eerste instantie niets over de klasse van de voetballer Ziyech. Het zegt alles over de situatie die een voetballer als hij, een buitenspeler die niet snel genoeg is en een as-speler met te weinig kracht voor een reguliere centrale rol in de topcompetities, nodig heeft om tot zijn beste spel te komen.

Dat die basis er op dit moment bij Ajax steeds meer is gaan liggen, komt door de positiewisseling van Berghuis. In die zin is het een heel logische vervolgstap om dan aan een speler als Ziyech te denken. Helemaal met de geschiedenis van Schreuder en Ziyech in het achterhoofd en het feit dat de Chelsea-speler in de zomer al gesprekken voerde over een terugkeer, zijn koren op de terugkeermolen.

Met een dergelijke transfer kiest Ajax er echter óók voor om nog een stap terug te zetten het vernieuwingsproces dat nodig is om aan de top te blijven. Over het algemeen begint zoiets bij de komst van een nieuwe trainer, maar dat is in het geval van Schreuder bij Ajax een ander verhaal. De oud-assistent van Ten Hag bouwt voort op het werk dat hij al gedaan heeft bij de Amsterdammers. Dat die methodes al aan het einde van vorig seizoen aan vernieuwing toe waren en de Ajax-leiding koos voor ‘hetzelfde concept’, maakt het dan ook makkelijk om terug te grijpen naar wéér een oude smaak. Dat terwijl de transfer van Antony één belangrijk ding leerde over het aanvalsspel van Ajax wanneer er géén type Ziyech op de vleugels stond.

Kiezen of delen

Héél even had Ajax de vleugels dat het nodig had om, ondanks de strakke organisaties en defensieve instellingen van de tegenstander, via het oude, vertrouwde Ajax-voetbal. Dat was mogelijk op het moment dat dit seizoen met Antony aan de rechterkant en Bergwijn aan de linkerkant kon spelen. In dat geval zijn er niet één, maar twee ongeleide projectielen die de tegenstander van links en rechts voorbij vliegen.

Zo lang de Amsterdammers met één snelle, of géén snelle buitenspeler blijft spelen, zal het altijd te veel vragen van de centrumspelers. Daar is in de gemiddelde Eredivisie-wedstrijd al te weinig ruimte voor een Nederlandse topclub, laat staan voor Ajax. Wanneer de Amsterdammers met naar binnen komende vleugelspelers blijven spelen zonder topsnelheid en bovengemiddelde dribbel, zal het voor de tegenstander niet moeilijk zijn om de Amsterdammers af te dekken: vang de spelers in de zone op en Ajax heeft geen idee meer wat het moet doen. De looplijnen die uitgedokterd zijn, hebben immers geen nut als er al een speler in de passlijn staat en deze afschermt.

Kijk je naar de opties die Schreuder op de vleugels heeft, dan zijn er op dit moment twee namen die ‘op snelheid’ kunnen worden ingeschat. Bergwijn begon als een raket aan zijn periode bij Ajax, maar is door de tactische wijzigingen en positiewisselingen niet in staat gebleken om dat hoge rendement vast te houden in de eerste seizoenshelft. Dat Ajax met Ziyech een speler heeft die Bergwijn als een soort Quincy Promes kan gebruiken, heeft ongetwijfeld voor dreigingen en doelpunten met zich mee. Aan de andere kant kan de tegenstander zich op dit soort spelsituaties gemakkelijker instellen dan een onvoorspelbare buitenspeler.

De komst van Ziyech heeft vooral voor spelers zoals Berghuis, Tadic en andere minder snelle wingers een direct gevolg op de speeltijd die ze krijgen. Dat is de linie waar Ajax de aanvoerder, de recordaankoop en internationals zoals Berghuis, Klaassen, Taylor en Álvarez heeft staan. Allemaal spelers die het in eerste instantie van hun passing moeten hebben, terwijl Ajax de afgelopen weken héél veel passt en er vooral iemand mist die onbevangen langs zijn man vliegt. Ziyech is veel als voetballer, maar dat niet.

Wat heeft Ajax nodig op de vleugels?

  • Type Ziyech
  • Type Antony
2093+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:50
25+
Ajax troeft Duitse clubs af en haalt talentvolle keeper naar Amsterdam
18:30
10+
Op deze opmerkelijke plek vierde Löw de wereldtitel
18:10
67+
Benefietwedstrijd in teken van Vitesse-crowdfunding
17:50
8+
Thiago Silva (39) nog altijd niet versleten en keert terug naar jeugdliefde
17:30
79+
‘Antwerp zet NEC een hak’
17:10
71+
Ook kritiek op Ten Hag vanuit Nederlandse hoek: “Het klopt van geen kant”
17:00
93+
Ajax maakt zich BELACHELIJK met terugkeer Kroes | Stalen Snor #56
16:50
31+
Opsteker voor Excelsior tijdens spannend seizoensslot
16:30
44+
Nottingham Forest moet voor degradatie vrezen door puntenaftrek
16:10
116+
‘Scouts en PSV en Ajax reizen af naar topwedstrijd in België’
15:50
182+
Grote amateurclub ziet het niet zitten om plek Vitesse over te nemen
15:30
123+
Groningen-supporter bedreigd en geïntimideerd na aanbieden tickets Roda-duel
15:10
258+
‘United hakt knoop door over positie Ten Hag’
14:45
39+
Optimisme bij Real Madrid: “Staan aan de goede kant”
14:30
363+
Megadomper voor Valentijn Driessen
14:15
144+
Chery verlaat Israël, toekomst ongewis
13:55
273+
‘Eredivisie-transfer voor ‘verloren’ Ajax-talent’
13:40
150+
Lof voor vertrokken PSV-tweetal: “Hebben de basis gelegd”
13:24
295+
FC Utrecht heeft groot Toornstra-nieuws
13:10
146+
Ajax-uitshirt lekt uit: “Afzichtelijk”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie