Wanneer kan Oranje zich plaatsen voor het EK 2024?

Foto: Wanneer kan Oranje zich plaatsen voor het EK 2024?

Het Nederlands elftal won maandagavond moeizaam in en van Griekenland (0-1). Daardoor zette Oranje een reuzenstap richting het Europees kampioenschap volgend jaar in Duitsland, maar het Nederlands elftal is er nog niet. Wanneer kan Nederland zich plaatsen voor het EK van 2024?

Op deze datum kan Oranje zich plaatsen voor het EK 2024

Nederland bezet door de overwinning en een beter onderling resultaat tegen de Grieken momenteel de tweede plaats in Groep B van de EK-kwalificatie. Bij de volgende periode kan Oranje zich definitief plaatsen voor Euro 2024. Een overwinning op 18 november thuis tegen Ierland in de Johan Cruijff ArenA is genoeg.

Ierland

De Ieren maken geen kans meer op rechtstreekse plaatsing voor het EK, maar kunnen er nog wel via een omweg belanden. Dat moet dan gebeuren via de play-offs. Daar heeft de vorige editie van de Nations League dan weer invloed op. De twaalf beste landen die zich niet rechtstreeks plaatsen voor Euro 2024 moeten naar de play-offs.

Nederland eindigde op die ranglijst op de vierde plaats, achter Spanje, Kroatië en Italië. De Spanjaarden zijn al geplaatst en vallen dus weg uit die lijst. Voor Ierland (26e) is het zaak dat er zo veel mogelijk landen boven hen zich rechtstreeks plaatsen, zodat ze bij de beste twaalf komen. Een nederlaag tegen Nederland kan dus worden gezien als een win-winsituatie: Oranje gaat dan naar het EK en Ierland schuift een plekje op.

Andere scenario’s

Mocht Nederland verliezen van Ierland, dan is er nog geen man overboord. In dat geval is er nog een herkansing tegen Gibraltar (uit) op dinsdag 21 november. Op die dag ontvangt Griekenland het al geplaatste Frankrijk.

Stand Oranje in Groep B

1. Frankrijk: 6-18 (+12)
2. Nederland: 6-12 (+3)
3. Griekenland: 7-12 (+6)
4. Ierland: 7-6 (0)
5. Gibraltar: 6-0 (-21)

Plaatst Nederland zich tegen Ierland voor het EK?

  • Ja, we pakken de Ieren!
  • Nee, pas tegen Gibraltar
  • Oranje plaatst zich helemaal niet…
89+ Votes

Virtuele potindeling: loodzware EK-loting dreigt voor Oranje

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie