Waarom Dennis te Kloese en Alex Kroes zo close zijn

Foto: Waarom Dennis te Kloese en Alex Kroes zo close zijn

De Klassieker van aankomend weekend in De Kuip zorgt voor een directe confrontatie tussen de nummer 2 en 5 van de Eredivisie. Ook leek het de vrienden Dennis te Kloese en Alex Kroes tegenover elkaar te zetten. Sinds de schorsing van Kroes liep de situatie anders, tóch zullen beide mannen elkaar voorafgaand aan het duel plezier wensen.

Inside: Gezamenlijke verleden Te Kloese en Kroes

Wie Te Kloese en Kroes hoort praten, zal niet direct denken dat ze een goed contact hebben met elkaar. Tóch delen ze onderling een rijk verleden, vanwege hun historie in de voetballerij. Beide mannen kennen elkaar namelijk zeer goed uit de jaren ’90, toen ze nog in de amateurwereld actief waren. Te Kloese en Kroes speelden in een gezamenlijke periode bij zowel Huizen als Zuidvogels en konden het goed met elkaar vinden, zo lieten ze al eens weten in de media. Ze beleefden hoogte- én dieptepunten met elkaar.

In gesprek met De Volkskrant ging Kroes bij zijn aanstelling al eens in op zijn voetbaljaren met Kroes. Hij vond het bijzonder om met Te Kloese op hetzelfde veld te staan, aangezien hij bijzondere kwaliteiten met zich meedroeg: “Ik kon best aardig voetballen, maar Alex was echt goed, meestal als rechtermiddenvelder. Technisch was hij heel begaafd en hij was een gifkikker. Het is verbazingwekkend dat hij in de amateurtak bleef hangen, al was hij dan niet al te groot. Maar hij was eigenlijk te goed voor het amateurvoetbal.”

Dramatisch ongeval met Zuidvogels verbroederd

Het was zeker niet uitsluitend rozengeur en maneschijn in de amateurwereld. Kroes en Te Kloese beleefden bij De Zuidvogels namelijk een dodelijk ongeluk met de spelersbus, dat landelijk in het nieuws terechtkwam. Na een oefenwedstrijd in Brabant ging het team in een bus naar huis en waren een aantal jongens wat baldadig. Drie spelers besloten om het noodluik te openen, maar hadden niet door dat ze net onder een stalen hoogtebalk reden. Het resultaat was dat zij de terugrit naar huis niet overleefden.

Het team van De Zuidvogels moest daardoor afscheid nemen van Sergio van Dorssen (18), Martijn Bout (22) en Axel Vermeulen (25), die dus jong zouden sterven. Te Kloese weet het nog goed, zo vertelde hij in gesprek met Villa VdB op NPO Radio 1. Het veranderde de wereld van de huidige bestuurder flink, omdat hij op jonge leeftijd met de neus op de feiten werd gedrukt. “Ik weet nog dat ik een flinke klap hoorde. Je staat er niet bij stil dat er zoiets kan gebeuren. Het is onwerkelijk om het zien te gebeuren.”

Tegelijkertijd vond Te Kloese de periode die volgde, bijzonder om mee te maken. De bestuurder merkte dat de gemeenschap in Huizen zeer hecht was en dat mensen elkaar hielpen om door de lastige periode heen te komen. “We kenden elkaar goed en waren jonge jongens met illusies en dromen. Van het een op het andere moment was het weg”, legde Te Kloese uit. “Men zegt wel dat tijd alle wonden heelt, maar in dit geval is die wond nog open. Je hebt er geen besef van dat zoiets kan gebeuren.”

Dennis te Kloese aan het werk voor Feyenoord.

Schorsing zet de situatie op zijn kop

Beide mannen hebben intussen een ander leven. Voor Kroes was het bijzonder om met Ajax in De Kuip op bezoek te gaan. Het liep deze week echter wat anders. De raad van commissarissen van Ajax kwam erachter dat Kroes vlak voor zijn aanstelling een reeks aandelen van de club had gekocht, waarmee hij zich mogelijk heeft schuldig gemaakt aan ‘handelen met voorkennis’. Het was voor de rvc, met voorzitter Michael van Praag voorop, reden om per direct in te grijpen en Kroes (tijdelijk) buitenspel te zetten. De komende maanden moet hij wachten op het onderzoek.

Donderdagavond tegen Go Ahead Eagles besloot Kroes ‘gewoon’ op de tribune van de Johan Cruijff ArenA te gaan zitten, waarmee hij het statement lijkt af te geven dat hij nog niet verslagen is. Desondanks lijkt het erop dat hij de kortste algemeen directeur óóit van Ajax zal zijn. Aangezien ook de KNVB en AZ de situatie onderzoeken, moet hij de komende periode vooral bezig zijn met het oplossen van zijn mogelijk eigen problemen. Of hij zondagmiddag op de tribune zit bij Feyenoord-Ajax, is de vraag. Indien dat het geval is, zal hij ongetwijfeld bijpraten met Te Kloese.

Wint Feyenoord van Ajax?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, Ajax wint
  • Nee, het eindigt in een gelijkspel
489+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie