Van ‘t Schip is dit seizoen de Koning van Ajax

Foto: Van ‘t Schip is dit seizoen de Koning van Ajax

John van ‘t Schip maakte donderdag bekend dat hij bezig is aan zijn laatste maanden als hoofdtrainer van Ajax. De clubman gaat vanaf volgend seizoen een functie achter de schermen vervullen en neemt daarbij het enige juiste besluit dat hij maar heeft kunnen nemen.

Opinie: Van ‘t Schip stapt op juiste moment weg bij Ajax

Niemand had drie jaar geleden, toen Erik ten Hag nog aan het roer stond, kunnen bedenken dat Van ‘t Schip anno 2024 hoofdtrainer van Ajax zou zijn. Als assistent van Marco van Basten, bij het Nederlands elftal en Ajax, vervulde hij nog aardig werk, maar verder heeft hij weinig noemenswaardige prestaties neergezet. Dat zegt niet dat het een slechte trainer is, integendeel zelfs. Maar Van ‘t Schip heeft ook zeker niet de kwaliteiten om bij een Nederlandse óf buitenlandse club hoge ogen te gooien, zoals Peter Bosz en Arne Slot dat dit seizoen weer doen.

Het is dan ook een gelukje dat Van ‘t Schip überhaupt bij Ajax de kans kreeg, wat volledig te maken had met de omstandigheden van de vereniging. Geen technisch directeur, de laagste plaats in de Eredivisie ooit en een selectie die volledig uit balans is: er waren eind oktober voldoende redenen om snel te handelen en Van ‘t Schip te vragen om Maurice Steijn voor de rest van het seizoen op te volgen. Daarbij valt hem niet genoeg te prijzen dat hij ondanks het overlijden van zijn vrouw direct wilde instappen.

Een gedeelte van zijn werk heeft Van ‘t Schip direct goed gedaan. Veel (nieuwe) spelers waren het vertrouwen in zichzelf en de technische staf kwijt, en het lukte Van ‘t Schip om hen weer enthousiast te maken. Razendsnel lukte het hem om het geloof terug te krijgen en met de selectie te groeien. Gedurende de maanden november, december en januari kneep hij de selectie echter dermate uit, dat het in de twee maanden die vervolgens kwamen onmogelijk was om hetzelfde te blijven presteren. En die maanden heeft de clubleiding ook gezien.

Succestrainer gezocht in Amsterdam

Ajax wil de komende jaren weer de top van Nederland (en Europa) aantikken en de club heeft daarbij goed gezien dat Van ‘t Schip niet de juiste man is. Als crisismanager heeft hij geweldig werk geleverd, maar voor de opbouw van een nieuw team zijn meer kwaliteiten nodig. De grootste successen van de afgelopen dertig jaar boekte Ajax met hoofdtrainers Louis van Gaal en Ten Hag en beiden hebben minstens één ding met elkaar gemeen: als geen ander voelden ze aan welke aankopen de club nodig had om het team optimaal te laten draaien.

Tactisch gezien waren ze uitmuntend en dat is precies waar het dit voetbaljaar misgaat. Als noodgreep heeft Van ‘t Schip voor een 5-4-1 formatie gekozen, maar dat is niets anders dan de boel dichttimmeren. In de top gaat het om de details en die kwaliteiten heeft de hoofdtrainer minder in zich. Bij een club als FC Utrecht of sc Heerenveen kan Van ‘t Schip naar verwachting dan ook goed uit de voeten, evenals hij in het verleden bij PEC Zwolle deed, maar voor volgend seizoen is bij Ajax uitsluitend het beste weer goed genoeg.

Met het nieuws laten de Amsterdammers overigens zien dat ze hebben geleerd van vorig jaar. Toen kwam Ajax pas na het voetbaljaar naar buiten dat het afscheid nam van John Heitinga. Het had de club wekenlang laten bungelen en lieten hem door de achteruitgang vertrekken. Door de huidige werkwijze met Van ‘t Schip krijgt de trainer het afscheid die hij verdient. Van ‘t Schip is een harde werker, heeft zich als échte clubman gedragen en heeft Ajax naar buiten toe goed gepresenteerd: de Koning van het seizoen van Ajax.

Over Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Had Ajax volgend seizoen met Van ‘t Schip moeten doorgaan?

  • Ja, ik vind van wel
  • Nee, zeker niet
278+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie