Van Gaal keihard aangepakt: ‘Imago van Oranje is besmeurd’

Foto: Van Gaal keihard aangepakt: ‘Imago van Oranje is besmeurd’

Zeljko Petrovic is absoluut niet te spreken over de prestaties van het Nederlands elftal op het WK in Qatar. De in Montenegro geboren trainer vindt dat bondscoach Louis van Gaal met zijn defensieve speelwijze het imago van Oranje heeft besmeurd.

In gesprek met De Telegraaf is Petrovic uiterst kritisch op het optreden van Oranje en vindt hij dat Van Gaal nooit voor een ander systeem had moeten kiezen. “Dat mag je alleen doen als je er zeker van bent dat het resultaat oplevert. Je moet dan minimaal, zoals in Brazilië, de halve finale halen. Oranje heeft nu zwaar teleurgesteld. De gevolgen zijn groot. Er werken toch al minder Nederlandse trainers over de grens. De interesse zal door dit WK alleen nog maar minder worden.”

Volgens Petrovic ligt er dan ook een schone taak weggelegd voor de nieuwe directeur topvoetbal Nigel de Jong. “Die zou toptrainers als Guus Hiddink, Bert van Marwijk, Louis van Gaal en Dick Advocaat bij elkaar moeten roepen om te filosoferen over de aanpak van het Nederlandse voetbal. We moeten koesteren wat van ons is en misschien een stapje terug doen als de kwaliteit even wat minder is.”

Blunderende Van Gaal

De momenteel werkloze oefenmeester is dan ook van mening dat je als land nooit van je filosofie moet afstappen. “Nederland moet in mijn ogen gewoon vasthouden aan zijn filosofie van aanvallend en dominant voetbal. Dan worden we vanzelf weer toonaangevend. Als je steeds gaat switchen, blijft daar weinig van over en word je op alle fronten ingehaald.”

Dat Oranje niet volgens de Hollande School heeft gespeeld noemt Petrovic tegenover De Telegraaf dan ook een miskleun van Van Gaal. “Van Gaal had er de beschikking over een goede selectie met veel spelers van topclubs. Hij had prima het 4-3-3 systeem kunnen spelen. Maar Van Gaal zag in de aanpak met drie centrale verdedigers de grootste kans om wereldkampioen te worden. Het gevolg is dat een paar spelers niet heeft gevlamd, onder wie Frenkie de Jong. Diens WK was zeker niet sprankelend. Het was eigenlijk een grote deceptie.”

Ben jij ook van mening dat Nederland altijd 4-3-3 moet spelen?

  • Ja, dat vind ik wel
  • Nee, alleen als je er de spelers voor hebt
  • Dat moet een trainer zelf kunnen bepalen
1285+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie