Van Gaal: ‘Hij was een van de betere spelers’

Foto: Van Gaal: ‘Hij was een van de betere spelers’

Het was bepaald niet fantastisch wat het Nederlands elftal op zondagavond tegen België liet zien in de Nations League, maar Oranje won wel met 1-0. Bondscoach Louis van Gaal beaamt echter dat onze zuiderburen eigenlijk het betere van het spel hadden.

“We hebben niet goed gespeeld”, vertelt hij in gesprek met Jeroen Stekelenburg van de NOS. “Het is wel een overwinning van de discipline van de groep en dat is knap. We waren 90 minuten de onderliggende partij, maar we gingen toch door en hielden ons aan de discipline. Maar we hadden zoveel balverlies, in simpele situaties eigenlijk. Dat had ook te maken met België, maar we hebben niet onze beste wedstrijd gespeeld.”

Marten de Roon verving Frenkie de Jong en dat deed de middenvelder met verve: “Marten de Roon was een van de betere spelers. Die heeft weinig ballen aan de andere kleur gegeven en verdedigend heeft hij De Bruyne opgepakt. Dat deed hij heel goed.” Was dat een verrassing? “Stations overslaan zit er bij hem niet in, maar wel dat hij een hoge balsnelheid hanteert, dat vind ik knap. Soms gaat het sneller dan bij Frenkie de Jong, die heel veel dribbelt.”

Oranje zette minder druk dan we hadden verwacht, maar dat had met de tegenstander te maken, aldus Van Gaal: “België is een kwalitatief sterk land. Ze kunnen positiespel spelen en hebben veel individuele kwaliteit. Van achteren deden ze het heel goed. In de tweede helft hebben we de druk een beetje opgevoerd, maar zij waren het betere team.”

Als je maar vaak genoeg wint…

Iets soortgelijks heeft de bondscoach zijn spelers verteld: “We hebben heel slecht gespeeld. Maar bij balbezit van de tegenstander waren we wel goed of beter. En we hebben heel weinig kansen weggegeven. Die corner, dat hadden we zo ingestudeerd, dus dat was geen geluk.” En als je maar vaak genoeg wint… dan word je vanzelf wereldkampioen, of niet? “Dit elftal is inderdaad moeilijk te verslaan. Dat was ook in 2014 zo, toen kwamen we ook heel ver. Ga er maar aanstaan, tegen zo’n systeem spelen, iedereen weet wat hij moet doen. Dat is de kracht van het Nederlands elftal, dat speelt altijd als een team.”

TIP: Verdien 15 keer je inleg als Oranje echt wereldkampioen wordt!

Vond jij De Roon goed?

  • Ik wel
  • Ik niet zo
244+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie