Premier League-transfer loopt voor Timber vertraging op

Foto: Premier League-transfer loopt voor Timber vertraging op

Jurriën Timber lijkt Ajax deze zomer in te ruilen voor een Europese topclub. De centrale verdediger denkt toe te zijn aan een stap hogerop en geniet interesse van verenigingen uit grote competities. Manchester United was een veelgehoorde clubnaam, maar het is de vraag of de Engelsen nog wel geld voor hem over hebben. Bij welke club vindt Timber zijn volgende bestemming?

Ontwikkeling van Timber

Waar spelers pakweg twintig jaar geleden vaak pas de Eredivisie verlieten als ze 25 jaar oud waren, ligt deze periode alweer een tijdlang achter ons. De afgelopen jaren gingen onder meer Donny van de Beek, Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Antony op een relatief jonge leeftijd naar het buitenland om aan een grote competitie te proeven. Ook Timber wil aankomende zomer graag naar een topclub, zo liet hij deze week in een interview met De Telegraaf weten. Het 21-jarige talent van Ajax heeft het na een paar seizoenen wel gezien in de Eredivisie en denkt de stap hogerop aan te kunnen. Daar valt voor een gedeelte wat van te zeggen.

Timber groeide in een paar jaar uit tot een van de grootste steunpilaren van de Amsterdammers. Onder Erik ten Hag kwam hij in de ploeg als vervanger van Perr Schuurs en wist hij vervolgens zijn basisplaats te behouden. Hij bleek niet alleen een uitstekende verdediger te zijn die in staat was om het tegen spelers als Erling Haaland op te nemen, maar was ook voetballend sterk genoeg om van achteruit de vrije man te vinden en zijn ploeg in balbezit te houden. Zijn goede spel leverde hem al meerdere optredens in het Nederlands elftal op. Ondanks zijn jonge leeftijd stond hij al in 15 interlands op het veld, waarmee hij zijn potentie laat zien.

Valkuilen voor toekomst

Zijn toekomstige beslissing om bij Ajax te vertrekken gaat echter niet over een nacht ijs. De defensieve kracht realiseert zich als geen ander dat het op zijn leeftijd zeer belangrijk is om wekelijks in het basisteam te staan. Naar verwachting gaat hij daarom op zoek naar een club waar het reëel is dat hij vaak aan speelminuten gaat toekomen. Timber heeft namelijk spelers als Van de Beek en Hakim Ziyech als voorbeeld. Het tweetal behaalde bij Ajax een torenhoog niveau en wist ook in de Champions League behoorlijk uit te blinken, maar bij een Engelse topclub bleken ze toch niet in staat te zijn om de technische staf van hun kwaliteiten te overtuigen.

De twee meest recente voorbeelden zijn Ryan Gravenberch en Noussair Mazraoui. Afgelopen zomer vertrokken ze gezamenlijk bij Ajax om bij Bayern München een nieuw avontuur aan te gaan, maar dat bleek ingewikkelder te zijn dan gedacht. Beide spelers komen dit seizoen nauwelijks in actie en klagen achter de schermen flink over het gebrek aan speelminuten. Zeker voor Gravenberch, die zijn plaats bij het Nederlands elftal is verloren, is het een hard gelach. De middenvelder zal zich nog eens achter zijn oren krabben of het vertrek bij Ajax wel al verstandig was en Timber het advies geven om goed naar zijn volgende bestemming te kijken.

Wie echter naar de statistieken van Timber kijkt, begrijpt waarom veel Europese topclubs hem graag zien komen. In het seizoen 2020/2021 knokte hij zich in het basisteam, waarna hij gedurende het voetbaljaar nog tot 16 basisplaatsen kwam. Een jaar later kwam de teller te staan op 29 basisplaatsen en een invalbeurt (3 doelpunten en 2 assists). Dit seizoen stond hij in alle 30 duels in het basisteam en was hij verantwoordelijk voor een doelpunt en 2 assists. Nog belangrijker: ondanks de mindere vorm van zijn elftal en de vele wisselingen achterin slaagde hij er steevast in om een goed niveau aan te tikken en aan zichzelf te blijven werken.

Geïnteresseerde clubs in Engeland

Hoewel hij niet per definitie bij Ajax wil vertrekken, is de kans aanzienlijk dat hij bezig is aan zijn laatste wedstrijden in de Johan Cruijff Arena. Komende zomer zal hij met zijn zaakwaarnemer moeten beslissen welke stap hij gaat maken. Daarbij heeft hij naar verluidt een voorkeur voor Manchester United, al is het de vraag of de club voldoende financiële mogelijkheden heeft om Timber te halen. De Engelsen willen namelijk een nieuwe spits en lijken zich te richten op Harry Kane, maar de Brit moet veel geld kosten. Tegelijkertijd heeft Manchester United te maken met een overname en is het nog altijd onduidelijk hij de toekomstige financiën eruit zullen zien.

Mocht het geen hereniging met Ten Hag worden dan is het de taak van Timber en zijn omgeving om de juiste, andere keuze te maken. De verdediger heeft in Amsterdam én bij Oranje vooralsnog een basisplaats, maar een verkeerde beslissing kan hem zo terug bij af brengen. Waar een buitenlandse stap veel onzekerheden met zich meebrengt, zal Timber niet de eerste speler zijn die na een aantal seizoenen met lege handen naar de Nederlandse Eredivisie terugkeert. De komende maanden zullen dan ook cruciaal worden voor de Oranje-international, die mogelijk met de Nations League op zak naar de Premier League verkast.

Ajax
AZ Alkmaar
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 6 mei 2023 21:02.

Moet Timber nu al een buitenlands avontuur aangaan?

  • Ja, hij is er klaar voor
  • Nee, hij moet wachten
201+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie