Oranje heeft droombondscoach voor het grijpen

Foto: Oranje heeft droombondscoach voor het grijpen

Engeland en Denemarken nemen het woensdagavond tegen elkaar op in de halve finale van het Europees kampioenschap. Waar Denemarken op Wembley de mogelijkheid krijgt om door te stoten tot de eindstrijd van het eindtoernooi, had ook het Nederlands elftal tegen de Engelsen op het veld kunnen staan. In plaats daarvan vieren de Oranje-Internationals alweer een tijdje van hun vakantie.



Het EK van 2021 was voor Oranje een toernooi om snel te vergeten. Het lukte de ploeg van Frank de Boer nog wel om Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië opzij te zetten, maar dat was nauwelijks knap te noemen. Nederland bleek aan de goede kant van het speelschema te zitten, waardoor voetballiefhebbers zich al rijk rekenden voor een plaats in de halve finale van het kampioenschap. De spelers van Oranje bleken echter niet in staat om Tsjechië aan de kant te zetten en zagen daarmee  hun droom om ver te komen vervagen. 

Het was vervolgens snel duidelijk dat de langste tijd van De Boer erop zat. De oefenmeester stapte een jaar geleden nog met veel ambitie in het project, maar miste het vertrouwen om de spelers te overtuigen van zijn spelprincipes. De KNVB liet tijdens het vertrek van De Boer doorschemeren dat het niet tevreden was met de manier waarop de trainer leiderschap toonde. Dan ging het niet alleen om de matige communicatie van de trainer binnen de Nederlandse voetbalbond, maar eveneens over de wijze waarop hij beslissingen nam.


De bond liet daarom weten de komende periode op zoek te gaan naar een trainer die weer de leiding neemt en voor duidelijkheid zorgt bij de spelersgroep. Direct kwamen de namen van Louis van Gaal en Henk ten Cate langs, maar veel toekomst zit er niet meer in de mannen. Waar de eerste trainer al een aantal jaren met pensioen is, lijkt Ten Cate überhaupt niet open te staan voor een bondscoachschap bij het Nederlands elftal. Daarom doet de KNVB verstandig eraan om de komende weken verder te kijken.

Oranje-selectie



De spelersgroep van het Nederlands elftal bestaat uit een mix tussen ervarenheid en jeugdige talenten. Georginio Wijnaldum, Daley Blind, Virgil van Dijk en Jasper Cillessen brengen een hoop Interlands mee op het veld, waardoor zij als geen ander in staat zijn om leiding te geven aan het elftal en zo nodig spelers aan te spreken op hun gedrag. Tegelijkertijd hebben Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Ryan Gravenberch de potentie om langzaam richting dat niveau toe te groeien, al hebben zij nog wel tijd nodig om een zekerheid te zijn voor Oranje.

Het Nederlands elftal heeft de komende jaren een trainer nodig die de ontwikkeling van het team in goede banen leidt. Na het EK van 2020 lijkt het onlogisch dat Oranje op het wereldkampioenschap in Qatar plotseling ver komt. De blik van de KNVB moet daarom naar het EK van 2024 in Duitsland en het WK van 2026 in Canada, Mexico en de Verenigde Staten. Dan moeten de grote talenten klaar zijn om het Nederlands elftal bij de hand te nemen en ervoor te zorgen dat het op kan nemen tegen de grootste landen van Europa en de wereld.


De KNVB zou een opvallende move maken wanneer het ervoor kiest om Van Gaal binnen te halen. De 69-jarige hoofdtrainer liet in 2014 dan wel zien dat hij met Oranje ver kan komen op het toernooi, maar heeft niet meer de leeftijd om langer dan twee jaar door te gaan. De spelersgroep lijkt juist een trainer nodig te hebben die deze de komende jaren de juiste richting op stuurt en een bepaalde manier van spelen in het team slijpt. Hoewel Van Gaal die ervaring wel heeft, lijkt het tijd voor een nieuwe generatie trainers.

Van Bronckhorst



Het mislukken van de samenwerking met De Boer moet voor de KNVB geen reden zijn om geen vijftigers meer op deze positie te zetten. Het ontbrak de voormalig bondscoach simpelweg aan het zelfvertrouwen om de juiste beslissingen te maken, waardoor hij niet geloofwaardig overkwam bij de spelersgroep en richting de buitenwereld. Nederland kent echter voldoende hoofdtrainers die wel in staat zijn om met de talentvolle selectie te presteren. Dat laatste liet Ronald Koeman in het verleden al zien toen hij voor de groep stond.

De Nederlandse media noemden Giovanni van Bronckhorst de laatste weken meermaals als opvolger van De Boer. De voormalig trainer van Feyenoord liet in Rotterdam zien een uitstekende trainer te zijn die zelfs in staat bleek om met de Rotterdammers de landstitel te veroveren. Bovendien durfde hij in die periode om Dirk Kuyt op de reservebank te zitten toen hij in de laatste maanden van zijn carrière zat. Die actie laat zien dat Van Bronckhorst als geen ander in staat is om binnen de spelersgroep zaken te durven oppakken.

Buiten zijn trainerschap liet hij als speler ook al zien een echte gentleman te zijn. De geboren Rotterdammer speelde in zijn spelersloopbaan onder meer voor Glasgow Rangers, Arsenal en Barcelona en presteerde jarenlang als basisspeler van het Nederlands elftal. Op het EK van 2008 en het WK van 2010 in Uruguay speelde hij een van zijn beste toernooien uit zijn carrière met een prachtige assist tegen Italië en een schitterend doelpunt tegen Uruguay. Momenten die bij veel Oranje-fans nog vers in het hoofd zitten.

Trainerskeuze



De hoofdtrainer lijkt het zelf wel te zien zitten om terug te keren bij het Nederlands elftal. Van Bronckhorst zat afgelopen zaterdag bij de NOS voor een wedstrijdanalyse en kreeg toen de vraag gesteld of hij openstond om met de KNVB te praten over een bondscoachschap. “Ik heb al vaker gezegd dat het mijn ambitie is om ooit coach te worden van Oranje”, reageerde hij toen. “Van 1996 tot 2010 heb ik daarvan 14 jaar lang daarvan deel uit gemaakt. Het zou ook een hele eer zijn om dat elftal te coachen. Of dat nu, later of niet komt, dat weet ik niet.”


Met een ervaren assistent-trainer lijkt Van Bronckhorst de ideale kandidaat om Oranje naar het WK van 2022 te leiden. De KNVB moet snel een nieuwe oefenmeester voor de groep hebben, aangezien in september een belangrijk kwalificatieduel met Noorwegen op het programma staat. Van Bronckhorst zit momenteel zonder club en lijkt communicatief goed genoeg om in een rap tempo met de voetbalbond om de tafel te zitten en tot een akkoord te komen. Dan kan voor Van Bronckhorst het reanimatieproces beginnen.

Van Bronckhorst heeft dan nog twee maanden de tijd om met de sleutelspelers van Oranje om de tafel te zitten en de neuzen dezelfde kans op te krijgen. Met zijn uitgebreide ervaring bij het Nederlands elftal weet hij wat nodig is om met Oranje tot prestaties te komen en zal hij het zeker niet nalaten om harde beslissingen te nemen om het elftal verder in balans te brengen. Van Bronckhorst heeft kortom alles om een succesvolle bondscoach te worden, alleen is het afwachten of de voetbalbond het met hem aandurft.

Moet Giovanni van Bronckhorst de nieuwe bondscoach worden?

  • Ja, hij is de beste keuze
  • Nee, de KNVB moet een andere keuze maken
9050+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:30
0+
‘Nieuwe rol Kroes zorgt voor ‘ongewenste situatie’ bij Ajax’
18:10
17+
“Kans dat Slot hem meeneemt is meer dan vijftig procent”
18:00
16+
Ontknoping Vrouwen Eredivisie nadert; wie pakt de titel?
17:50
18+
Zoon van Peter Bosz vindt nieuwe job in Eredivisie
17:30
60+
‘Nieuw inkijkje in transfergeruchten over Virgil van Dijk’
17:10
11+
Den Bosch verrast en benoemd twee nieuwe hoofdtrainers
16:50
163+
Ajax doet ultieme poging om talent te behouden
16:30
448+
‘Atlético opnieuw om de tafel met Feyenoord’
16:10
12+
Goed nieuws voor Malen richting Champions League-kraker
15:51
44+
‘Dortmund moet stevig in de buidel tasten voor Nederlander’
15:32
25+
Clubicoon Boschker stopt na tien jaar als keeperstrainer Twente
15:12
947+
‘Trainer verkiest Feyenoord boven Ajax’
14:50
5+
‘Afgelopen jaren een zooitje van gemaakt, niet goed te praten’
14:36
151+
Rijkhoff tast nog in het duister betreft Ajax-plan
14:21
442+
‘Feyenoord denkt aan Mark van Bommel’
14:07
607+
‘Wellenreuther ondanks Feyenoord-wens weg’
13:53
242+
‘Ajax doet Potter nieuwe aanbieding, ook de volgende trainer al benaderd’
13:49
63+
PSV onthult wie de schaal uit mag reiken bij kampioenschap
13:35
284+
‘Transferstrijd tussen Ajax, Feyenoord en Barça’
13:20
410+
Harde kern AC Milan slaat terug met walgelijk Dumfries-spandoek
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie