Moniz laat zich gelden: “Ik ben er klaar mee”

Foto: Moniz laat zich gelden: “Ik ben er klaar mee”

Ricardo Moniz is helemaal klaar met het racisme in het Hongaarse voetbal. Na twee incidenten rond zijn werkgever Zalaegerszegi TE overweegt de trainer grote stappen, zoals de UEFA inschakelen of een gesprek met president Viktor Orban.

Moniz stapte afgelopen zaterdag het voetbalveld op om zijn team naar binnen te halen. De aanleiding: de aanhang van tegenstander Honvéd maakte zich voortdurend schuldig aan apengeluiden. Het resultaat? De trainer van Zalaegerszegi kreeg een rode kaart… “Ik maakte het voor de tweede keer in vier dagen mee, dat was voor mij reden genoeg om het veld in te stappen”, vertelt Moniz nu aan de NOS.

De Nederlandse trainer vervolgt: “Ik had de vierde official gewaarschuwd dat de oerwoudgeluiden moesten stoppen. Hij vertelde dat hij niets had gehoord en hetzelfde gold voor de scheidsrechter en de trainer van de tegenstander. Het is altijd hetzelfde hier, heel selectief allemaal. Mensen willen soms dingen niet horen, daarom ben ik hier nu zo extreem in. Ik ben keihard. Al moet ik deze strijd alleen aangaan, het interesseert mij niets. De scheidsrechter had die geluiden moeten elimineren door zelf het veld af te gaan. Dat gaat mij te ver en ik ben er klaar mee.”

Nederland

Moniz heeft al vaker racistische incidenten meegemaakt. In november 2019 maakte hij als trainer van Excelsior mee hoe zijn speler Ahmad Mendes Moreira racistisch werd bejegend door de aanhang van FC Den Bosch. In Nederland zijn er sindsdien wel maatregelen getroffen, maar stelt Moniz: “Iedereen praat erover en doet interessant. Dat was allemaal voor de bühne. Er is toen niemand vervolgd, er is niets gebeurd.”

Moniz weet niet of de Hongaarse voetbalbond hem gaat schorsen. “Als die rode kaart blijft staan? Dat ga ik niet accepteren. Dan stap ik naar de UEFA. Het is klaar.” Desnoods wil hij de zaak aankaarten bij de Hongaarse president Orban, zo laat hij weten.

Doet hij daar verstandig aan?

  • Ja
  • Nee
85+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie