Kroes én Van Praag moeten zich kapot schamen

Foto: Kroes én Van Praag moeten zich kapot schamen

Het is ongelooflijk maar waar: na maandenlang wachten is Alex Kroes binnen drie weken alweer verdwenen bij Ajax. Wat zijn droombaan moest worden, draait uit op een fiasco. Dat heeft Kroes, die de kortste algemeen directeur uit de Amsterdamse geschiedenis is, geheel aan zichzelf te danken. Maar ook de raad van commissarissen mag het zichzelf kwalijk nemen, met voorop Michael van Praag die dinsdagmiddag op een ongelooflijke manier de pers te woord stond.

Opinie: Raad van commissarissen Ajax moet zich schamen voor situatie Kroes

Van Praag, de grote bestuurder uit het verleden die Ajax moest helpen, gedroeg zich op 2 april zeer amateuristisch. Tegen de media stelde hij dat Kroes zélf de hoofdverantwoordelijke was die tegenover de rvc had moeten vertellen dat hij op de dag dat hij werd aangesteld, eind juli, aandelen van Ajax had gekocht. Kroes had volgens Van Praag veel meer openheid van zaken moeten geven, zodat het probleem nooit was ontstaan. Dat de rvc, die zich voordoet als een groep slimme mannen en vrouwen, er niet naar vroeg, was slechts een kleinigheid.

Alleen al vanwege die woorden zou de rvc vandaag nog moeten opstappen. Een groter amateurisme bestaat er namelijk niet. Elk zelf gerespecteerd bedrijf zoekt voor de belangrijkste positie in de organisatie, in dit geval de algemeen directeur, tot in de detail uit wie het tegenover zich heeft staan. Neem je een baan bij een overheidsinstantie, dan moet je zelfs in alle gevallen een Verklaring Omtrent Het Gedrag (VOG) hebben. Dan zegt de organisatie toch ook niet: ‘De verklaring is niet nodig, als er iets was geweest dan had je het vast wel verteld.’ Nee, de werkgever wil duidelijkheid hebben.

Duidelijk is dat Kroes en de rvc gezamenlijk hebben gesproken over zijn aandelen. Iedereen die normaal kan nadenken, zeker op die positie, stelt daarna de logische vervolgvraag wanneer hij voor het laatst een aandeel heeft gekocht. Wat ging er in het hoofd van de rvc-leden heen om vervolgens maar naar een ander onderwerp over te stappen? Je wilt toch zeker weten dat Ajax niet wéér in de problemen terechtkomt en maandenlang moet wachten op een nieuwe algemeen directeur? De rvc heeft kortom vreselijk gefaald en verdient het niet om bij Ajax te zitten.

Dat neemt overigens niet weg dat het ridicuul is dat Kroes geen kennis had van zijn actie die niet door de beugel kon. Een zakenman die miljoenen euro’s heeft verdiend en zo doorgewinterd is, moet dergelijke zaken altijd weten. Als we aannemen dat hij het inderdaad niet wist, dan was één zoekopdracht op het zo bekende Google voldoende geweest om nieuwe informatie op te doen. Hoe kan het zijn dat een man met zijn statuur, die zo graag bij Ajax aan de slag wilde gaan, zoiets simpels aan zich voorbij liet gaan. De situatie kent kortom alleen maar verliezers.

Michael van Praag (links) zat eind vorig jaar met Louis van Gaal (rechts) op de tribune.

Eigen belang staat weer voorop bij Ajax

Toen Louis van Gaal, Danny Blind, Van Praag en Kroes naar Ajax kwamen, échte clubmensen, leek het er even op dat de club snel weer stappen voorwaarts zou maken. De afgelopen dagen hebben echter pijnlijk duidelijk gemaakt dat dit nog lang niet het geval is. Nog altijd spelen eigenbelangetjes een rol. Kroes had prima zonder zijn aandelen gekund, en heeft een totaal onnodig probleem gecreëerd. Tegelijkertijd toonde Van Praag met zijn interviews aan, waarin hij het belangrijkste onderdeel van communicatie naar de media vergat (de hand in eigen boezem steken), dat hij het clubbelang minder hoog heeft staan dan zichzelf.

Kroes heeft zich amateuristisch gedragen, Van Praag vergeet verantwoordelijkheid te nemen en Ajax blijft de komende maanden stuurloos: de grootste nachtmerrie van menig Ajacied is werkelijkheid geworden. Ajax moet vooruit, maar egoïsme voert de boventoon. Uitsluitend door samen te werken, zoals ruim tien jaar geleden gebeurde met Wim Jonk, Dennis Bergkamp, Frank de Boer, Edwin van der Sar en Marc Overmars, kunnen de Amsterdammers er weer bovenop komen. Maar die samenwerking is onder deze personen ver te zoeken.

Ajax moet op zoek gaan naar mensen met het Ajax-dna. Patrick Kluivert, Winston Bogarde, Clarence Seedorf, John Heitinga, Ronald de Boer, Frank de Boer, Bergkamp, Jonk, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Marciano Vink en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het zijn allemaal mannen die weten hoe de club in elkaar zit en kwaliteiten hebben. Natuurlijk zijn ze niet allemaal even makkelijk in de omgang, maar alleen met een sterke rug overleef je een zware storm. De huidige mensen bij Ajax kijken volledig over hen heen, bewust of onbewust, en zorgen er zo voor dat de vereniging voorlopig niet groeit. Ajax zit gevangen in een web van eigenbelang. Geef de supporters hun geliefde club terug!

Over Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Gaat het bij Ajax binnen drie jaar goedkomen?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
677+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

21:30
3+
‘Xavi Simons uit Oranje-basis’
21:23
9+
‘Stuntdeal met Frimpong, Mbappé én Davies’
21:11
164+
‘PSV slaat grote transferslag’
21:02
15+
‘Paris Saint-Germain neemt zondag afscheid van Kylian Mbappé’
20:54
165+
Dit is waarom Dest niet bij PSV blijft
20:32
474+
Graham Potter wil niet naar Ajax
20:27
55+
Van Bommel: “We gaan hier zo snel mogelijk weg”
20:21
219+
‘Henderson kiest nieuwe Ajax-trainer’
20:09
335+
Opeens ‘bizarre’ Sergiño Dest-wending
20:06
18+
Opvallend: geen Florian Wirtz of Paulo Dybala in de basis
19:37
12+
Perfectionistische Pavlidis niet tevreden met eigen cijfers: ‘Assists moeten omhoog’
18:48
20+
Aston Villa-coach over Conference League-duel: ‘Grootste uitdaging van het jaar’
18:29
29+
Clubicoon Van der Maarel krijgt afscheidswedstrijd van FC Utrecht
18:00
31+
Keuzes voor de TV: Europapa of Europa League?
17:31
25+
Union Saint-Gilloise pakt de Belgische beker tegen ‘Nederlands’ Royal Antwerp
17:05
57+
Onbegrip na aankondiging Premier League prijs: ‘Hoe kan hij er niet tussen staan?’
17:00
122+
KNVB, geef Vitesse meer tijd! | Raad van Aad #42
16:42
70+
‘Onverslaanbare Real Madrid speler mist mogelijke Champions League finale’
16:29
140+
Manchester City legt 14-jarig wonderkind vast
16:08
348+
Roda JC trekt zich niks aan van praatjes FC Groningen: ‘Vinden vooral zichzelf goed’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie