JAAP STAM over UNITED, BECKHAM, SPRUITJES van FERGUSON, AJAX en veel meer | SN Exclusive

Foto: JAAP STAM over UNITED, BECKHAM, SPRUITJES van FERGUSON, AJAX en veel meer | SN Exclusive

Tussen 1992 en 2007 was Jaap Stam de schrik van menig verdediger. Of het nou bij FC Zwolle was of bij Manchester United, hij stond altijd en overal zijn mannetje. In deze nieuwe SN Exclusive doet hij een boekje open over zijn tijd als voetballer, bij Manchester United maar ook bij AC Milan, waar hij gedenkwaardige Champions League-finales speelde. Er is echter veel, véél meer, waar hij in gesprek met Anouk Hoogendijk in geuren en kleuren over vertelt.

Jaap Stam: van Kampen naar het Theatre of Dreams

Als jonge centrumverdediger werd Jaap Stam bij DOS Kampen opgepikt door FC Zwolle en vervolgens ging het snel met de carrière van de stopper. PSV klopte voor hem aan, waarna Manchester United liefst 35 miljoen gulden voor hem betaalde, waarmee hij de duurste verdediger in de historie van het voetbal werd. Bij The Red Devils kreeg hij te maken met de legendarische oefenmeester Sir Alex Ferguson, die mede bekendstaat om zijn zogenaamde ‘hairdryer treatment‘. David Beckham, Wayne Rooney, allemaal moesten ze eraan geloven en ook Stam werd niet gespaard.

Sir Alex Ferguson en spruitjes

“Wij hadden natuurlijk een trainer, Ferguson, die er wel tegenin ging als je wat deed dat niet door de beugel kon”, zegt de oud-voetballer tegen SoccerNews.nl. “En dan liet hij het je weten ook, omdat je gewoon moet presteren. Je wordt niet voor niks gehaald voor zoveel geld.” En die hairdryer treatment? “Dan moest hij geen spruitjes gegeten hebben, want dan rook je dat ook. Je wist het eigenlijk al als je een wedstrijd speelde, dat het slecht was, dat het dramatisch was. En dan kon je al aan zijn kop zien – als hij binnenkwam was hij vuurrood – dat hij kwaad was. Dan vroegen wij ons af: wie gaat hij nu pakken? Dan komt hij voor je staan en geeft hij je de volle laag. Daar moet je tegen kunnen.”

‘David Beckham zong niet’

Op Old Trafford speelde hij samen met een ‘popster’, David Beckham. Althans, popster… popster? “David zong niet. In het begin leefde hij niet als popster, in het begin was hij gewoon speler bij United. Eén van de dragende krachten, één van de jongens die uit de jeugd kwamen, zoals Scholes, Butt, de Nevilles. Hij had een enorme drive, veel loopvermogen, een geweldige traptechniek natuurlijk, waarmee hij zich onderscheidde. Uiteindelijk kreeg hij natuurlijk een relatie met een popster, met Victoria. Toen veranderden er veel dingen voor hem, voor haar, maar ook voor de trainer denk ik, voor Ferguson.

Daar blijft het overigens niet bij, want in deze nieuwe SN Exclusive vertelt Stam óók over PSV, de ‘échte’ Ronaldo, twee Champions League-finales, zijn nadagen bij Ajax én zijn carrière als trainer!

SN Exclusive

SN Exclusive is een verzamelnaam voor video’s die SoccerNews.nl exclusief maakt! Te denken valt aan een interview met een trainer, een speler, een oud-voetballer misschien, maar er is zó veel meer in de voetballerij. Wij gaan op pad en brengen jou de allermooiste verhalen!

Verdient Stam een herkansing als trainer?

  • Vind ik wel
  • Vind ik niet
109+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

00:07
30+
Wesley Sneijder boort Real Madrid dissonant de grond in
23:48
31+
Ipswich Town nog één punt verwijderd van directe promotie naar Premier League
23:14
24+
Bayern München en Real Madrid houden elkaar in evenwicht na spektakelstuk
22:48
115+
‘Van Persie verlaat Feyenoord zonder titel met Onder 18’
22:33
46+
Wederom racisme-rel in Spanje; Atlético sluit Zuidtribune
22:22
97+
Van de Ven eist megabedrag van FC Volendam
21:50
27+
Real Madrid-tovenaar zaait lof met dé actie van de eerste helft
21:37
309+
‘PSV-middenvelder blijft ondanks belangstelling in Eindhoven’
21:10
97+
UEFA komt met heerlijk nieuws voor EK-fans
20:54
76+
‘Feyenoord-hater Sarri kan zich opmaken voor nieuwe klus’
20:35
535+
‘Vitesse heeft geen bankrekening en accountant meer’
20:10
0+
Opstellingen: Bayern München en Real Madrid maken zich op voor eerste halve finale,
19:55
50+
‘Barcelona-aanwinst moet na halfjaar al verhuizen’
19:42
278+
Eventuele Lozano-vervanger getipt bij PSV: ‘Type Wayne Rooney’
19:18
191+
Vitesse-bom staat op barsten, dag des oordeels in zicht
18:50
92+
Bij Bayern-Real valt nog altijd de naam van Makaay: “Dat maakt het bijzonder”
18:30
450+
‘Nieuwe rol Kroes zorgt voor ‘ongewenste situatie’ bij Ajax’
18:10
285+
“Kans dat Slot hem meeneemt is meer dan vijftig procent”
18:00
107+
Ontknoping Vrouwen Eredivisie nadert; wie pakt de titel?
17:50
57+
Zoon van Peter Bosz vindt nieuwe job in Eredivisie
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie