‘Grote verandering in amateurvoetbal’

Foto: ‘Grote verandering in amateurvoetbal’

Er lijkt een grote verandering op komst in het amateurvoetbal. De KNVB denkt serieus na over een nieuwe voetbalpiramide, met als optie om de zaterdag- en zondagcompetitie samen te Voegen.

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, spreekt van ‘scheefgroei’. “Het aantal klassen in bepaalde regio’s is niet meer goed verdeeld”, zo vertelt hij tegenover de NOS. De oorzaak daarvan? “Tal van clubs die van zondag naar zaterdag zijn gegaan.”

Van der Zee weet dat er moet worden ingegrepen. “Niks doen is helaas geen optie als we willen dat de competities spannender en gelijkwaardiger worden en blijven.” Er is draagvlak binnen de amateurclubs, maar concessies lijken nodig. Eén van de opties is om zaterdag- en zondagcompetities samen te voegen. “Alleen als wij denken dat dit beter is voor de desbetreffende regio.”

Niet alle clubs de dupe

In principe zal de thuisspelende club bepalen of wedstrijden op zaterdag of zondag worden gespeeld. Religie zal nog wel een rol spelen, weet Van der Zee. “In 2013 is er een convenant getekend door clubs (veel religieuze, red.) die alleen maar op zaterdag voetballen. Die mogen altijd op zaterdag spelen. Dat geldt ook voor clubs die nog nooit op zondag hebben gespeeld. De rest moet zich aanpassen.”

“Ik denk namelijk wel, kijkende naar de toekomst, dat gemengd voetbal de realiteit wordt. Maar we laten dat organisch gebeuren, zonder dwang”, zo besluit de KNVB-directeur.

Wint Oranje de Nations League van 2023?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Een goed idee?

  • Ja
  • Nee
994+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie