Feyenoord neemt groot risico voor toekomst van de club

Foto: Feyenoord neemt groot risico voor toekomst van de club

Feyenoord had afgelopen weekend een moeilijke middag in Utrecht. De ploeg van hoofdtrainer Arne Slot kwam nog wel tegen de verhouding in op voorsprong, maar moest vervolgens alsnog drie doelpunten incasseren en verloor daarmee de wedstrijd. De Rotterdammers zijn daarom nog niet waar ze willen zijn, al verdient de ingezette lijn van Slot de komende maanden tijd.



Het lukte Feyenoord deze zomer om een aantal cruciale versterkingen naar de Kuip te halen. Met Guus Til en Alireza Jahanbakhsh slaagde de club erin om in aanvallend opzicht meer stootkracht te krijgen, terwijl Feyenoord met Gernot Trauner ook een speler in huis haalde die op defensief vlak voor de nodige balans kon zorgen. Hoewel het aan het begin van het seizoen bijna mis ging tegen FC Drita, was Slot al snel in staat om het geheel goed te laten samenspelen en op die manier de poulefase van de Conference League te bereiken.

Het zijn echter prestaties voor de korte termijn, terwijl de oefenmeester juist de komende jaren goede prestaties moet gaan garanderen. Daarom selecteert Slot voorlopig niet alleen maar op kwaliteiten, maar kijkt hij eveneens naar jeugdspelers die de potentie hebben om een vaste basisplaats in het eerste team te krijgen. Tegen FC Utrecht zaten daarom Aliou Baldé, Naoufal Bannis, Wouter Burger, Mimeirhel Benita, Lennard Hartjes, Antoni Milambo en Tein Troost op de reservebank, waarmee de trainer veel tieners tot zijn beschikking had.


Ook op het veld verraste Slot tegen FC Utrecht met een basisplaats voor Ramon Hendriks. De centrale verdediger kreeg de voorkeur om Marcos Senesi te vervangen en liet een goed optreden zien. Hoewel Feyenoord drie doelpunten tegen kreeg en teleurgesteld naar huis ging, was het voor Hendriks een leerzame wedstrijd om te zien waar hij staat. De tegendoelpunten ontstonden niet uit directe fouten van de defensieve kracht, al leek het voor hem bij sommige momenten wel mogelijk om sneller in te grijpen.

Ervaren selectie



De spelers van Feyenoord hebben allesbehalve een goed seizoen achter de rug, maar ook vorig jaar zat de selectie bomvol ervaring. Dit seizoen heeft de club achterin met Senesi en Tyrell Malacia twee spelers in huis die al jarenlang onderdeel zijn van het eerste elftal van Feyenoord. Dick Advocaat gaf het duo afgelopen seizoen al de voorkeur in de verdediging en die rol vervulden ze met verven. Zowel Senesi als Malacia leek deze transferzomer daarom open te staan voor een vertrek uit Rotterdam, maar voorlopig lukte dit nog niet.

Slot moet eveneens op het middenveld talenten klaarstomen om de oudere generatie te vervangen. Zo vocht Jens Toornstra zich in de voorbereiding weer in het basisteam, maar krijgt hij langzaamaan de leeftijd dat hij de energie die hij in de wedstrijd legt niet meer kan opbrengen. Het is niet gezegd dat dit na het huidige seizoen al plaatsvindt, maar Slot kan beter het zekere van het onzekere nemen door een vervanging achter de hand te hebben die hij dan kan inzetten. De trainer weet namelijk goed dat regeren vooruitzien is.


Daarnaast heeft Feyenoord met Luis Sinisterra en Orkun Kökcü nog de beschikking over twee talentvolle spelers die zich dit seizoen definitief in de kijker willen spelen van clubs in de buitenlandse topcompetities. Wanneer het hen lukt om uit te blinken in de Conference League en met Feyenoord ver in het toernooi te komen, dan valt het voor de club niet uit te sluiten dat deze hen na het seizoen kwijtraakt. Het lijkt daarom geen verkeerde inschatting van Slot om zich te gaan richten op jonge spelers, want dat levert de oefenmeester een dubbel voordeel op.

Werken met jeugd



De hoofdtrainer zit pas in de beginfase van zijn loopbaan, maar deed de afgelopen jaren veel ervaring op bij zijn clubs. Bij AZ raakte hij gewend om met jonge spelers aan het seizoen te beginnen. Slot bereikte met de Alkmaarders in het seizoen 2019/2020 het hoogtepunt door met spelers als Myron Boadu, Teun Koopmeiners en Calvin Stengs de pannen van het dak te spelen en zichzelf te bemoeien met de titelstrijd door in het seizoen tweemaal van titelfavoriet Ajax te winnen. De drie spelers maakten deze zomer allemaal een mooie transfer.

Feyenoord hoopt met Slot een vergelijkbare strategie toe te passen door jeugdspelers te laten doorstromen, hen na een paar jaar voor miljoenen euro’s te verkopen en vervolgens weer nieuwe talenten in te passen. De club ziet al jaren dat dit beleid bij Ajax en PSV financieel zeer aantrekkelijk is en zorgt voor een buffer op de bankrekening, waarmee de rust binnen de vereniging verzekerd is. Het geld kan Feyenoord de komende jaren goed gebruiken om Slot te voorzien van nog betere spelers die daadwerkelijk voor de titel kunnen spelen.

Naast het geld zorgt het beleid eveneens voor voordelen in het systeem van Slot. De oefenmeester houdt, evenals Louis van Gaal en Erik ten Hag, van spelers die kneedbaar zijn. Met veel oudere spelers in de groep is het voor een trainer simpelweg moeilijk om hen anders te laten spelen, waardoor het extra ingewikkeld is om een elftal goed te laten draaien. Het selecteren van veel talenten zorgt daarom ervoor dat Slot de mogelijkheid krijgt om de groep naar zijn hand te zetten en aanvallend voetbal te spelen.

Tijd nodig



De spelers kunnen dan wel kneedbaar zijn, maar de komende maanden levert dat naar verwachting nog weinig voordelen op. Slot weet als geen ander dat jonge spelers het vertrouwen verdienen om op het veld ervaring op te doen, maar dat zij ook onevenwichtig zijn in wedstrijden. Duels als tegen FC Utrecht zullen dit seizoen daarom nog vaker voorkomen en moet de club accepteren om zichzelf de komende jaren verder te ontwikkelen. Pas dan zal de club het lukken om toe te groeien naar het niveau waarop het graag wil komen.


Frank Arnesen liet deze zomer met zijn scoutingsnetwerk zien in staat te zijn om kwalitatief goede spelers naar de havenstad te halen, maar uiteraard is het voor een club fijner om talenten te laten doorstromen. Feyenoord weet dan goed wat de specifieke kwaliteiten en valkuilen zijn van het betreffende talent en kan vervolgens ingrijpen wanneer deze dreigt te ontsporen. Het nieuwe beleid zal Feyenoord een hoop geld besparen door zoveel mogelijk miskopen te voorkomen en alleen spelers te halen wanneer deze een essentiële bijdrage leveren aan de prestaties. 

Slot zal kortom een lastig seizoen tegemoet gaan met Feyenoord, maar moet hopen dat de directie wat er ook gebeurt vierkant achter zijn functioneren blijft staan. Met de selecties van Ajax en PSV lijkt de vereniging zich voorlopig te moeten richten op de derde plaats in de competitie, maar de komende jaren kan Feyenoord alsnog toegroeien naar het gevraagde niveau van de top in de eredivisie. Feyenoord heeft alle ingrediënten in huis om topvoetbal te spelen, maar het moet er de komende jaren nog wel uitkomen.

Moet Feyenoord zich de komende jaren blijven richten op jeugdspelers?

  • Ja, het is belangrijk voor de toekomst van de club
  • Nee, Feyenoord kan niet bouwen op jeugdspelers
741+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:14
3+
Bayern München en Real Madrid houden elkaar in evenwicht na spektakelstuk
22:48
14+
‘Van Persie verlaat Feyenoord zonder titel met Onder 18’
22:33
12+
Wederom racisme-rel in Spanje; Atlético sluit Zuidtribune
22:22
38+
Van de Ven eist megabedrag van FC Volendam
21:50
15+
Real Madrid-tovenaar zaait lof met dé actie van de eerste helft
21:37
185+
‘PSV-middenvelder blijft ondanks belangstelling in Eindhoven’
21:10
51+
UEFA komt met heerlijk nieuws voor EK-fans
20:54
59+
‘Feyenoord-hater Sarri kan zich opmaken voor nieuwe klus’
20:35
439+
‘Vitesse heeft geen bankrekening en accountant meer’
20:10
0+
Opstellingen: Bayern München en Real Madrid maken zich op voor eerste halve finale,
19:55
35+
‘Barcelona-aanwinst moet na halfjaar al verhuizen’
19:42
202+
Eventuele Lozano-vervanger getipt bij PSV: ‘Type Wayne Rooney’
19:18
175+
Vitesse-bom staat op barsten, dag des oordeels in zicht
18:50
78+
Bij Bayern-Real valt nog altijd de naam van Makaay: “Dat maakt het bijzonder”
18:30
390+
‘Nieuwe rol Kroes zorgt voor ‘ongewenste situatie’ bij Ajax’
18:10
239+
“Kans dat Slot hem meeneemt is meer dan vijftig procent”
18:00
91+
Ontknoping Vrouwen Eredivisie nadert; wie pakt de titel?
17:50
54+
Zoon van Peter Bosz vindt nieuwe job in Eredivisie
17:30
210+
‘Nieuw inkijkje in transfergeruchten over Virgil van Dijk’
17:10
29+
Den Bosch verrast en benoemd twee nieuwe hoofdtrainers
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie