Druk van Klassieker probleem voor Feyenoord in ‘tussendoortje’

Foto: Druk van Klassieker probleem voor Feyenoord in ‘tussendoortje’

In Rotterdam en omstreken praat men al weken over de kraker van zondag in Amsterdam tegen aartsrivaal en titelconcurrent Ajax. De druk voor deze Klassieker is immens, terwijl er voor de Rotterdammers tussendoor nóg een belangrijke pot op het programma staat met het Europa League-duel tegen Shakhtar Donetsk.

Het ging tijdens de laatst gespeelde confrontatie in de competitie heel erg moeizaam, al was de zege uiteindelijk wel verdiend. Dat had dan vooral te maken met de aanvallende dadendrang van Feyenoord in het met 2-1 gewonnen thuisduel tegen het kansen missende FC Volendam.

Schreeuwen en de ruste zelve

De Kuip ontplofte maar weer eens, tientallen duizenden fans vielen elkaar dolgelukkig en ook opgelucht in de armen. Bekers bier gingen van vreugde de lucht in en er werd op de tribunes luidkeels geschreeuwd.

Immer, naar de buitenwereld toe althans, de rust zelve. Feyenoord-trainer Arne Slot is een trainer die menig voetballer zich wenst. Geen gekke uitspattingen langs de lijn á la collega in Limburg Julio Velásquez, maar gedegen coachend en, waar nodig, tactisch ingrijpend. Succesvol.

Nu zijn ploeg nog altijd de koploper is in de Eredivisie, valt in De Kuip steeds meer het woord ‘kampioenschap’. Logisch natuurlijk. En hoe je het ook wendt of keert, zoiets gaat ook in de kopjes van de spelers zitten.

Kampioen worden. Wie zelf gevoetbald heeft, weet uit eigen ervaring dat dit het allermooiste is wat er is. Nóg mooier dan winnen op zich, wat voor menig voetballer ook al een soort van verslavend kan zijn. De beste van iedereen zijn in Nederland overstijgt een gewone driepunter natuurlijk.

Terwijl de clash met enig overgebleven titelconcurrent Ajax aanstaande is en die ongetwijfeld voor wat zenuwen zal gaan zorgen in de spelersgroep van de Rotterdammers, komt de return tegen Shakhtar Donetsk in de Europa League daarom niet geheel gelegen.

In verband met de oorlog in Oekraïne werd de eerste wedstrijd in Warschau gespeeld. De Slot-formatie sleepte aldaar in extremis – geheel terecht – een gelijkspel uit het vuur. De Rotterdamse club liet in het voormalige Oostblok wederom zien over een flinke portie veerkracht te beschikken.

Feyenoord zal echter in eigen huis nog volop aan de bak moeten om een ronde verder te gaan komen. Shakhtar is geen ploegje waar je zomaar even mee kunt afrekenen op een avondje in de weken voordat het voorjaar begint.

Managen

Deze pot zal zeker serieus worden genomen door de rood-witten, maar in het achterhoofd zal bij sommigen zeker de Klassieker zitten. Naast dat de Europese wedstrijd natuurlijk ook flink wat kracht kost. Voor Arne Slot is het daarom zaak hoe hij dit de komende dagen zal gaan, hoe mooi dat tegenwoordig heet, managen.

Met andere woorden: hoe krijgt hij zijn manschappen zo fris en onbezorgd in de kopjes, waardoor zij de veelbesproken confrontatie met aartsvijand Ajax even kunnen ‘parkeren’ in hun brein. Dat zal zeker geen gemakkelijke opgave zijn.

Natuurlijk is iedere wedstrijd anders en staat dus op zich, maar het grootste doel voor Feyenoord is en zal het pakken van de titel in de Eredivisie zijn. Tot op de dag dat men daadwerkelijk de kampioensschaal op de Coolsingel omhoog kan houden.

Is een ronde verder komen in de Europa League dan niet meer dan een tussendoortje? Natuurlijk niet, maar wat als de wedstrijd tegen Shakhtar een hard-op-hard-confrontatie wordt? Zijn er dan spelers die qua inspanning stiekem denken aan het komende gevecht met Ajax?

Dát zou zomaar kunnen, al hebben de Feyenoorders tot nu toe wel bewezen een echte vechtmachine te zijn als het moet in tal van wedstrijden. In de competitie maar ook op Europees niveau. Indien nodig gaat de hoofdmacht van de Kuipclub iedere keer weer tot het gaatje.

Al is er geleidelijk aan één belangrijke component bijgekomen: de titelkoers die langzamerhand onderweg is naar de finish. Wat een pré voor Arne Slot is, is dat hij ook op de bank spelers heeft zitten die zeker van waarde kunnen zijn als dat moet. De selectie is kwalitatief gezien beter dan vooraf gedacht. Iets wat te maken heeft met het aankoopbeleid én de gedegen jeugdopleiding.

De trainer van Feyenoord zou er dus voor kunnen kiezen om tegen Shakhtar een aantal andere spelers in de basis te zetten dan drie dagen later in de Johan Cruijff Arena. Zeker in aanvallend opzicht, qua flankspelers, heeft de Zwolse technisch architect verschillende mogelijkheden.

En het feit dat blok beton Gernot Trauner na een blessure waar terug is gekeerd in de selectie en dus zo weer in de achterhoede gebruikt kan worden, daar zal in Rotterdam-Zuid niemand rouwig om zijn. Zeker Arne Slot en zijn staf niet. Trauner heeft al bewezen een rots-in-de-branding met voetbalvernuft te zijn.

Voetballen doe je echter niet allen met je voeten maar zoals gezegd ook met je hoofd. Of ín je hoofd. Spreekwoordelijk gezien dan. De psychologische factor zal de komende dagen maar ook weken bij Feyenoord een belangrijke rol gaan spelen.

Komt daarbij ook nog dat de Rotterdammers ook nog in de KNVB Beker zitten. Daarin moet in de halve finale afgerekend worden met, jawel, Ajax. Alhoewel dát duel nog even op zich laat wachten, is dat nóg een dingetje dat in het propvolle sportieve brein van de spelers van de Rotterdamse club zal zitten.

Oermens

Oermens en clubicoon John de Wolf, één van de rechterhanden van technische baas Slot, kan misschien over eigen ervaringen met zijn pupillen – vooral het redelijk onervaren deel – praten. En zo enige aanwezige spanning wegnemen.

De Wolf speelde immers zelf jarenlang – toentertijd met lange witte manen – op topniveau, in binnen- en buitenland. En weet daarom van de hoed en de rand. Daarnaast dwingt hij met zijn staat van dienst én zijn rijzige gestalte een soort van respect af.

Waardoor luisteren naar hem geen onoverkomelijke opgave voor menig Feyenoord-speler zal zijn. John de Wolf, ooit in een ver verleden een noeste mandekker en straatvechter met spitsen op het groene laken, in de rol van een soort van psycholoog.

Al zullen er ook ‘echte’ deskundigen hun werk doen in de grote staf die een topclub als Feyenoord zal hebben. Belangrijke voorwaarde: kijken in de kopjes van een groep spelers die geacht worden in korte tijd achter elkaar topprestaties te leveren.

Ajax
Feyenoord
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 19 maart 2023 14:29.

Wint Feyenoord van Shakhtar Donetsk?

  • Ja
  • Nee
175+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie